Dnevne novosti

Split u programu "Zeleni gradovi" - zajam od 20 milijuna eura za pročišćivač vode

16.10.2020 07:10 SPLIT, 15. listopad 2020. (Hina) - Split je u četvrtak pristupio programu "Zeleni gradovi" Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a među prvim projektima u sklopu tog programa ta će banka u Splitu financirati izgradnju pročišćivača pitke vode zajmom od 20 milijuna eura, priopćeno je u četvrtak iz  Gradske uprave.

Ugovor o razumijevanju potpisali su danas gradonačelnik Andro Krstulović Opara i direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku (EBRD) Victoria Zinchuk. Tim je počela i izrada "akcijskog plana zelenoga grada" po metodologiji EBRD-a i OECD-a, a Split je prvi grad koji ima intenciju postati zelenim gradom u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju.  "Današnji ugovor potvrda je i nastavak uspješne suradnje Grada Splita s Europskom bankom za obnovu i razvoj, koja je financiranjem Masterplan studije urbane regeneracije Splita, tehničke pomoći za dokumentaciju za ESCO model javne rasvjete u Gradu Splitu te kreditiranjem izgradnje uređaja za pročišćivanje pitke vode jedan od ključnih partnera u razvoju velikih gradskih projekata kroz međunarodno iskustvo i podršku", istaknuo je Krstulović Opara.

EBRD je pokrenuo izradu "akcijskog plana zelenoga grada", koji će se u suradnji s mnogim dionicima koji godinama rade na konceptu zelenoga grada početi razvijati do kraja godine. Područja koja je Grad Split istaknuo i na koja će se posebno usmjeriti pozornost tijekom izrade toga plana jesu zbrinjavanje otpada, vodoopskrba i odvodnja, gradske prometnice i rasvjeta, javni gradski prijevoz i održiva urbana mobilnost, razvoj biciklističke infrastrukture, energetska učinkovitost javnih zgrada, obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, energetska infrastruktura te parkovi i pošumljavanje zapuštenih zelenih površina, objašnjeno je u priopćenju.

EBRD pokrenuo je program "Zeleni gradovi" 2016. godine na razdoblje od pet godina s proračunom od 250 milijuna eura. Zbog velike potražnje i popularnosti, proračun je obnovljen već nakon dvije godine, a u međuvremenu se financiranje programa učetverostručilo. EBRD-ov program "Zeleni gradovi" podupire i Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund). Program "Zeleni gradovi" podupire gradove u rješavanju ključnih izazova u zaštiti okoliša i poboljšanju kvalitete života. Gradovi koji u njemu sudjeluju pristupaju mu uz pomoć EBRD-a kroz ulaganja u projekte koji unaprjeđuju infrastrukturu okoliša.