Dnevne novosti

Videokonferencija "Reforma autorskoga prava u EU"

16.10.2020 07:25 ZAGREB, 15. listopada 2020. (Hina) - Novim Zakonom o autorskom i srodnim pravima koji bi se uskoro trebao naći u Saboru, Hrvatska će biti među prvim državama koje su cjelovito i sustavno pristupile unošenju direktiva EU u nacionalno zakonodavstvo, istaknuto je na videokonferenciji na temu reforme autorskih prava.
Konferenciju je u četvrtak organiziralo Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU-a. Predsjednik Vijeća akademik Jakša Barbić istaknuo je kako je na razini EU doneseno nekoliko direktiva kojima se provodi reforma autorskog prava radi njegove prilagodbe jedinstvenom digitalnom tržištu i novim tehnologijama, stoji u priopćenju HAZU-a. U Hrvatskoj je, napomenuo je, Prijedlog novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima prošao javnu raspravu i narednih tjedana očekuje se njegovo prvo čitanje u Hrvatskom saboru. Time bi Hrvatska, ocijenio je, bila među prvim državama članicama EU koje su cjelovito i sustavno pristupile unošenju direktiva Unije o reformi autorskog prava u svoje nacionalno pravo.   

"Kreativne, kulturne i medijske industrije susrele su se s ozbiljnom neravnotežom u mogućnosti ostvarivanja autorskih i srodnih prava jer su se dosadašnja zakonska rješenja pokazala neučinkovitima", rekao je Barbić dodavši kako bi nova zakonska rješenja trebala osigurati učinkovit pravni okvir za rješavanje akutnih pitanja u pogledu tzv. vrijednosnog jaza koji je nastao zbog toga što platforme za dijeljenje sadržaja do sada nisu bile odgovorne za korištenje autorskih djela i predmeta srodnih prava. Podsjetio je kako su se glede uporabe originalnih medijskih sadržaja razvili poslovni modeli koji su se pokazali neučinkovitima u zaštiti novinskih izdavača i novinarskih autorskih djela. Takvo je stanje, smatra, negativno utjecalo na medijsku raznolikost i zaštitu profesionalnih stvaratelja u medijskoj industriji kojima je prijeko potrebno osigurati održivost. 

Ocijenio je kako potrebno osigurati i djelotvornu zaštitu organizacija za emitiranje u korištenju njihovih programskih sadržaja u reemitiranju i pratećim internetskim uslugama, kao i drugim stvarateljima takvih sadržaja.Reforma autorskog prava u EU usmjerena je i na ograničavanje autorskih i srodnih prava radi omogućavanja znanstvenog istraživanja i nastave, osobito one koja se održava uz primjenu novih tehnologija, napominje HAZU i dodaje kako se institucije kulturne baštine susreću s brojim problemima u digitalizaciji autorskih djela i predmeta srodnih prava, radi čega je također potrebno pristupiti uvođenju novih zakonskih modela koji bi olakšali taj prijeko potreban proces.