Dnevne novosti

Pahor: Proglašenje hrvatskog pojasa u Jadranu nije povezano s graničnim pitanjem

26.01.2021 07:00 LJUBLJANA, 25. siječnja 2021. (Hina) - Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u ponedjeljak da je pitanje slovensko-hrvatskog razgraničenja riješeno arbitražnim sporazumom o granici i da to pitanje nije povezano s odlukom Hrvatske da proglasi isključivi gospodarski pojas u Jadranu.
"Granica na moru je arbitražnim sporazumom određena, a i glavni tijek kopnene granice, nije još određeno samo to kako tu odluku arbitraže implementirati", kazao je Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju u ponedjeljak navečer.

Odgovarajući na pitanja o odnosima s Hrvatskom, Pahor je ponovio kako granično pitanje za Sloveniju više nije problem i rekao da je uvjeren kako će arbitražno rješenje prije ili kasnije biti primijenjeno na terenu, Hrvatska ne priznaje arbitražu i konačno rješenje želi dogovoriti bilateralno.

Što se tiče odluke Hrvatske i Italije da u Jadranu proglase svoje isključive gospodarske pojaseve, Pahor je kazao da to za Sloveniju nije upitno i da je dobro što su susjedne države Sloveniju pozvale u bilateralan dijalog o zaštiti Jadrana, vezan uz njihovu namjeru. "Premda po konvenciji UN-a o pravu mora Hrvatska i Italija  nisu imale tu obvezu", dodao je Pahor.