Dnevne novosti

U istražnom zatvoru četvero od 12 uhićenih u aferi pogodovanja poduzetnicima

23.07.2021 07:25 SPLIT, 22. srpnja 2021. (Hina) - Sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je u četvrtak istražni zatvor za četvero od ukupno 12 osumnjičenih u aferi pogodovanja splitskim privatnim poduzetnicima.

U istražnom zatvoru zadržani su investitor Z. K., njegov brat I. K., bivša voditeljica Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje grada Splita L. P. M. te viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja Lj. P. K..Sudac istrage nije udovoljio zahtjevu USKOK-a da se tijekom istrage zatvori inspektor zaštite od požara PU Splitsko-dalmatinske Ž. S. koji će se kao i ostalih sedmro uhićenih u ovom slučaju braniti sa slobode.

Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin medijima je kazao da je sud jutros primio prijedlog USKOK-a za određivanjem istražnog zatvora za pet od 12 privedenih. Kazao je kako je istražni sudac Mlađan Prvan prihvatio prijedlog za četvero osumnjičenih, a za jednoga odbio. "Četiri osumnjičenika ostaju u istražnom zatvoru dok se ne ispitaju svjedoci u istrazi. Ukoliko se svi svjedoci ne ispitaju u roku od 30 dana koliko osumnjičenicima traje istražni zatvor on se može i produljiti. Druge mjere opreza nisu određene, doneseno je rješenje o provođenju istrage i postupak ide dalje", izjavio je Mešin.

Branitelj Z. K.-a, splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, kazao je da je njegovom klijentu istražni zatvor određen samo zbog utjecaja na svjedoke, dok nije prihvaćen znatno teži osnov, a to je opasnost od ponavljanja djela. Rekao je da mu se na teret stavlja poticanje iako on to nije mogao ostvariti osobito prema osobama koje nisu službene osobe te nikada nije došao u Banovinu poticati nekoga na počinjenje kaznenog djela.

Branitelj: Ni centimetra nije odstupio od pravomoćne građevinske dozvole

"Smatram da nije bilo mjesta za određivanje istražnog zatvora, a na neki način obrana treba biti zadovoljna ovakvom odlukom jer da je prihvaćen istražni zatvor i po drugom osnovu onda bi to bilo zaista neizvjesno dugo i znatno teže za obranu. Moj branjenik nije niti jednog centimetra odstupio od pravomoćne građevinske dozvole i to ćemo dokazati. U svojim su obranama to vrlo objektivno i uvjerljivo dokazala dva vodeća arhitekta u južnoj Hrvatskoj koji su obuhvaćeni ovim postupkom", istaknuo je Ljubičić. Otkrio da je u istrazi predloženo saslušanje dvadesetak svjedoka.

U velikoj antikorupcijskoj akciji prije dva dana su uhićeni poduzetnici Z. K.  i M. J., I. K., bivša voditeljica Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje grada Splita L. P. M., glavni projektant N. M., viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja Lj. P. K., arhitekti E. Š. i N. K., predstavnica investitora D. Š., savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu B. M., inspektor zaštite od požara PU Splitsko-dalmatinske Ž. S. i nadzorni inženjer električnih instalacija Z. M..

Prema prijavi Uskoka investitoru hotela Amphora Z. K.-u i stambene zgrade na Mejama M. J.-u omogućili su veću građevinsku površinu od dozvoljene, ali i imovinsku korist od 3,2 milijuna eura. U prijavi se navodi kako su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Sumnjiče h da su pritom zajednički i dogovorno počinili niz nezakonitosti koje su suprotne Zakonu o gradnji, Zakonu o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenim DPU-om i GUP-om.