U središtu

Prava intelektualnog vlasništva – zaštita žiga

16.06.2014 U organizaciji pravnog portala IUS-INFO održan je pravni praktikum na kojem je bilo riječi o intelektualnom vlasništvu i njegovom značaju za gospodarstvo te načinima ostvarivanja prava iz intelektualnog vlasništva, a poseban naglasak bio je na žigu kao najraširenijem obliku intelektualnog vlasništva koji se koristi u gospodarstvu.

Područje prava intelektualnog vlasništva je veliko i nepregledno i stoga je za njegovo poznavanje potrebna stalna edukacija. Ovim riječima Sanja Vukina odvjetnica i europska patentna zastupnica i zastupnica za žigove i dizajn, koja se pravom intelektualnog vlasništva bavi već više od dvadeset godina, započela je vrlo zanimljivo predavanje o raznim oblicima intelektualnog vlasništva, ostvarivanju i zaštiti tih prava, a osobito o mogućnostima registracije žiga, odabiru strategije zaštite, kao i ostvarivanju prava iz registriranih žigova.

PP Vukina1

Uz isticanje značaja intelektualnog vlasništva za gospodarstvo kroz konkretne statističke podatke, na početku prezentacije bilo je riječi o autorskom pravu kako ga regulira Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, predmetu autorskog prava, pravima autora i ostvarivanju prava.

U vezi patenta bilo je rečeno više o njegovom trajanju, uvjetima za zaštitu patenta, o tome što se ne može patentirati te načinu registracije dok je kod dizajna, osim same definicije, također rečeno više o postupku registracije i zaštiti dizajna. Zanimljiv je bio i dio izlaganja o oznaci zemljopisnog podrijetla, gdje se moglo saznati koje su oznake već registrirane pri Ministarstvu poljoprivrede, a objašnjeno je i što je to oznaka izvornosti te topografija.

Najveći dio izlaganja posvećen je zaštiti žiga uz više detalja o tome što je zapravo žig, što se može zaštiti žigom, vrstama žigova, postupcima koji prethode prijavi registracije žiga te samom postupku registracije. Također je istaknuto što se ne može zaštititi žigom odnosno koji su apsolutni razlozi na koje Državni zavod za intelektualno vlasništvo pazi po službenoj dužnosti te koji su to relativni razlozi zbog kojih se žig neće zaštititi na temelju prigovora treće osobe. Bilo je riječi i o kriterijima za procjenu sličnosti proizvoda i usluga, vjerojatnostima dovođenja u zabludu, dobro poznatim žigovima, sličnosti s ranijim žigovima koji već imaju ugled te o registraciji, održavanju, opozivu žiga, odricanju od žiga i proglašenju žiga ništavim.

U završnom dijelu izlaganja dane su informacije o međunarodnom sustavu registracije žiga, žigu Zajednice općenito te žigu Zajednice u svjetlu ulaska Hrvatske u EU, strategiji zaštite žiga, njegovoj povredi i sudskoj zaštiti, privremenoj mjeri, prekršajnoj i kaznenoj odgovornosti, a osobito su istaknute poveznice žiga i autorskog prava, žiga i dizajna, žiga i tvrtke te žiga i naziva internetske domene.

PP Vukina2

Zanimljiva i detaljna prezentacija bila je puna konkretnih primjera već registriranih žigova, kao i primjera u kojima je zahtjev za registraciju žiga odbijen, te primjera iz sudske prakse koji su relevantni za ovo specifično pravno područje. Zahvaljujemo cijenjenoj predavačici na velikom trudu uloženom u pripremu ove teme te našim sudionicima na interesu i sudjelovanju.

Pozivamo Vas da pratite najave za naše nove zanimljive pravne praktikume.

Vaš IUS-INFO tim