U središtu

Uskoro promjene u režimu prava prvokupa unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline

15.07.2014 Kulturna dobra su dobra od interesa za Republiku Hrvatsku i uživaju njezinu osobitu zaštitu. U skladu s tim i hrvatsko zakonodavstvo je uspostavilo sustav zaštite i očuvanja kulturnih dobara donoseći Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kojim su propisana i ograničenja u prometu kulturnih dobara.

Ograničenja u prometu kulturnih dobara, koja se odnose i na pokretna i na nepokretna dobra, propisana su člancima 36. - 40. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Među tim člancima posebno treba istaknuti članak 37., koji propisuje dužnost ponude kupnje dobra koje predstavlja kulturno dobro, Republici Hrvatskoj, županiji, Gradu Zagrebu, gradu ili općini na čijem se području nalazi.

Prema sadašnjem uređenju članka 37. navedenog Zakona, vlasnik koji namjerava prodati kulturno dobro dužan je najprije istodobno ponuditi ga Republici Hrvatskoj, županiji, Gradu Zagrebu, gradu ili općini na čijem se području to kulturno dobro nalazi navodeći cijenu i druge uvjete prodaje (pravo prvokupa). Prvenstvo u ostvarenju prava prvokupa ima grad ili općina u odnosu na županiju i Grad Zagreb, pa Republika Hrvatska. Republika Hrvatska, županija, Grad Zagreb, grad ili općina mora se očitovati o toj ponudi u roku od 60 dana od dana primitka pisane ponude, a ako se navedena pravna osoba ne namjerava koristiti svojim pravom prvokupa, dužna je u roku od 30 dana od dana primitka ponude o tome obavijestiti druge pravne osobe koje imaju pravo prvokupa i vlasnika. Nakon isteka spomenutog roka, vlasnik može kulturno dobro prodati drugoj osobi uz cijenu koja ne može biti niža od cijene navedene u ponudi i pod uvjetima koji za kupca nisu povoljniji od uvjeta sadržanih u ponudi za kupnju kulturnog dobra.

Međutim, u tijeku primjene Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara uočene su određene poteškoće u vezi primjene navedene odredbe, odnosno stavka 1. toga članka, koji propisuje obvezu vlasnika kulturnog dobra.

Naime, budući da unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline redovito postoje novije zgrade koje nisu pojedinačno zaštićene i ne moraju zasebno imati potvrđena spomenička svojstva, potrebno je takve zgrade, s obzirom na starost, izuzeti od pravila o pravu prvokupa navedenih javnopravnih ovlaštenika jer ne postoji opravdani javni interes za takav njihov pravni režim u prometu.

Prema predloženom tekstu novog članka 37. stavak 1. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara vlasnik koji namjerava prodati kulturno dobro, osim građevine ne starije od pedeset godina koja se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline i nema status pojedinačno zaštićenog kulturnoga dobra, dužan ga je najprije istodobno ponuditi Republici Hrvatskoj, županiji, Gradu Zagrebu, gradu ili općini na čijem se području to kulturno dobro nalazi, navodeći cijenu i druge uvjete prodaje. Dakle, ubuduće će unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline postojati izuzeće od obveze ponude po zakonskom pravu prvokupa navedenim pravnim osobama javnog prava za vlasnike građevina koje nisu starije od 50 godina i koja nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro. Na taj će način tim vlasnicima znatno biti olakšan promet nekretnina.