U središtu

Obveza zapošljavanja osoba s invaliditetom

16.01.2015 Prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika (osim predstavništava stranih osoba, stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, integrativnih radionica i zaštitnih radionica), dužni su zaposliti, na primjerenom radnom mjestu prema vlastitom odabiru i u primjerenim radnim uvjetima, određeni broj osoba s invaliditetom. U suprotnom, od 1. siječnja 2015. postali su obveznici obračunavanja i plaćanja novčane naknade.

Udio zaposlenih osoba s invaliditetom u ukupnom broju zaposlenih kod pojedinog poslodavca određen je člankom 3. Pravilnika o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom i iznosi 3% u odnosu na ukupan broj zaposlenih kod poslodavca. Izmjenama tog Pravilnika, koje su stupile na snagu 15. siječnja 2015., kvota se više ne određuje s obzirom na djelatnosti poslodavca i njihova područja u skladu s Odlukom o nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, već je jedinstveno određena. U slučaju da izračun kvote ne predstavlja cijeli broj, vrijednosti do 0,5% zaokružuju se na manji broj, a vrijednosti iznad 0,5% uključujući i 0,5%, zaokružuju se na veći broj. 

Prema članku 8. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, u ispunjavanje kvote ubrajaju se zaposlene osobe s invaliditetom, učenici s teškoćama u razvoju i studenti s invaliditetom na praksi kod poslodavca, rehabilitanti na praksi kod poslodavca, studenti s invaliditetom zaposleni temeljem ugovora o djelu redovitog studenta, osobe s invaliditetom na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa te osobe s invaliditetom čije redovno obrazovanje poslodavac stipendira. Osim toga, u ispunjavanje kvote ubraja se i sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji sa zaštitnom radionicom i integrativnom radionicom, odnosno trgovačkim društvom, zadrugom ili udrugom u kojima više od polovine radnika čine osobe s invaliditetom, odnosno s osobom s invaliditetom koja se samozapošljava.

Poslodavac može ispuniti kvotu isključivo zaposlenicima s invaliditetom koji su evidentirani u očevidniku zaposlenih osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a ispunjenje kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom prati Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Dokaze o ispunjavanju obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom poslodavci su dužni dostaviti Zavodu u roku od sedam dana od dana ispunjenja te obveze.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom u članku 10. i Pravilnik o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom u članku 13. određuju novčanu naknadu koju su poslodavci dužni plaćati zbog neispunjenja kvote. Naime, obveznik koji ne ispuni kvotu zapošljavanjem osoba s invaliditetom ili na zamjenski način, dužan je mjesečno, prilikom obračuna plaća, obračunati i uplatiti novčanu naknadu u iznosu od 30% minimalne plaće za svaku osobu s invaliditetom koju je bio dužan zaposliti kako bi ispunio propisanu kvotu. Novčana naknada obračunava se i dospijeva na naplatu do zadnjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec, a o iznosu obračunate novčane naknade obveznik je dužan podnijeti izvješće putem obrasca propisanog provedbenim propisom o porezu na dohodak.

Tako je, primjerice, poslodavac koji zapošljava 25 radnika dužan zaposliti jednog radnika s invaliditetom (vrijednosti iznad 0,5% zaokružuju se na veći broj), a ako to nije učinio, u obvezi je mjesečno uplatiti novčanu naknadu u iznosu od 908,86 kn, što je 30% bruto iznosa minimalne plaće za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2015. godine.

Pravilnik o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom u članku 16. propisuje i nagradu za zapošljavanje izvan kvote. Poslodavac koji zapošljava više osoba s invaliditetom od propisane kvote (među kojima su osobe s invaliditetom čiji invaliditet nije posljedica ozljede ili profesionalne bolesti nastale pri radu kod tog poslodavca) te poslodavac koji zapošljava manje od 20 radnika, ima pravo na novčanu nagradu u iznosu od 15% minimalne plaće mjesečno za svakog radnika s invaliditetom koji predstavlja višak u odnosu na propisanu kvotu. Poslodavac može ostvariti novčanu nagradu za razdoblje od najduže šest mjeseci kontinuirano za pojedinu osobu s invaliditetom koju zapošljava.

Lucija Mavar, mag. iur.