U središtu

Dopunski rad na kraju nastavne godine

25.05.2015 Izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 152/14), uveden je dopunski rad. Dopunski rad podsjeća na nekadašnju „produženu nastavu“. Člankom 75. st. 1. ZOOOSŠ (Narodne novine, br. 87/88, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14)  propisana dužnost škole je da učeniku koji na kraju nastavne godine ima ocjenu nedovoljan iz najviše dva nastavna predmeta, organizira pomoć u učenju i nadoknađivanju u dopunskom radu koji je učenik dužan pohađati.

Dopunski rad u školama se organizira i provodi u okviru četrdeset satnog radnog vremena učitelja u skladu s njihovim zaduženjima koja se obavljaju u navedeno vrijeme, a sve u skladu s ugovorom radu. Dopunski rad je potrebno organizirati nakon isteka roka iz čl. 76. st. 1. i 2., odnosno nakon četiri dana od završetka nastavne godine (rok od dva dana nakon završetka nastavne godine u kojem učenik ili roditelj koji nije zadovoljan ocjenom podnosi zahtjev učiteljskom vijeću za polaganje ispita pred povjerenstvom, a polaganje ispita pred povjerenstvom se provodi u roku od dva dana nakon podnošenja zahtjeva, te se nakon isteka ta četiri dana organizira dopunski rad).

Dopunski rad može se organizirati kao dopunski rad na razini programa nastavnog predmeta ili u kombiniranim razrednim odjelima ili odgojno-obrazovnim skupinama vodeći računa o broju učenika u skladu s čl. 10. i 11., st. 1., 2., i 3. Državnog pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja (Narodne novine, br. 63/08, 90/10) i čl. 3. st. 2., čl. 7 st. 1., 2. i 3., čl. 8. st. 1., 2. i 3. i čl. 10. Pravilnika o broju učenika u redovitom i kombiniranom razrednom odjelu i odgojno-obrazovnoj skupini (Narodne novine, br. 124/09, 73/10). Trajanje dopunskog rada utvrđuje učiteljsko vijeće po nastavnim predmetima i ne može biti kraće od 10 i dulje od 25 sati po nastavnom predmetu.

Evidencija dopunskog rada bilježi se u razrednu knjigu u dnevnik rada, a uspjeh učenika postignut u dopunskom radu bilježi se u imenik u prostor za „bilješke razrednika o učeniku“. U slučaju da učenik tijekom dopunskog rada ostvari očekivane ishode, učitelj mu zaključuje prolaznu ocjenu. S ocjenom ili potrebom upućivanja na popravni ispit učitelj je dužan upoznati učenika na zadnjem satu dopunskog rada. U slučaju da učenik ne pohađa dopunski rad na koji je upućen, škola je o tome dužna obavijestiti roditelja odnosno skrbnika. Učeniku koji je s dopunskog rada opravdano izostao, škola je dužna omogućiti polaganje predmetnog ispita u skladu s čl. 77. ZOOOSŠ. Učenik koji je neopravdano izostao s dopunskog rada ili koji odbije dopunski rad polaže popravni ispit u skladu s čl. 75. st. 4. ZOOOSŠ jednako kao i učenik kojem se na kraju dopunskog rada ne zaključni prolazna ocjena.

Popravni ispit se polaže pred ispitnim povjerenstvom koje imenuje ravnatelj, a ocjena povjerenstva je konačna. Način polaganja popravnih ispita uređuje se statutom škole. Popravni ispit se održava krajem školske godine, a najkasnije do 25. kolovoza tekuće godine, a termine održavanja određuje učiteljsko vijeće te ih objavljuje na mrežnim stranicama i oglasnoj ploči škole Učenik ili roditelj koji nije zadovoljan zaključenom ocjenom iz pojedinog nastavnog predmeta ima pravo u roku od dva dana od završetka nastavne godine podnijeti zahtjev učiteljskom vijeću radi polaganja ispita pred povjerenstvom.

Polaganje ispita provodi se u roku od dva dana od dana podnošenja zahtjeva. Povjerenstvo čine tri člana koje određuje učiteljsko vijeće. Način polaganja ispita pred povjerenstvom uređuje se statutom škole. Ako je povjerenstvo na ispitu utvrdilo prolaznu ocjenu, ocjena povjerenstva je konačna. U slučaju da je povjerenstvo učeniku utvrdilo ocjenu nedovoljan, a učenik ima zaključenu ocjenu nedovoljan iz najviše dvaju nastavnih predmeta, upućuje ga se na dopunski rad. Učenik ili roditelj koji nije zadovoljan ocjenom iz vladanja može u roku od dva dana podnijeti zahtjev učiteljskom vijeću radi preispitivanja ocjene. Odluka o ocjeni iz vladanja učiteljskog vijeća je konačna.

Sandra Tomić Ilić, dipl. iur.