U središtu

Školsko mlijeko

18.09.2015

Mlijeko

Svi znaju da je bijelo,
pristaje uz svako jelo.
Za sve zaslužna je krava,
pomaže joj čak i trava.

Pa naravno, mlijeko je to!
To može znati, bilo tko!

Puno vrsta mlijeka ima,
slatko je baš svima.
Majčino, kokosovo, kravlje,
mlijeko ima čak i svoje slavlje.

Taj dan je jako važan,
kad piješ mlijeko postaneš snažan.

Svake godine, zadnje srijede u rujnu, obilježava se Svjetski dan školskog mlijeka. Obrazovne ustanove u cijelom svijetu na taj dan organiziraju razne manifestacije kojima je cilj kroz igru i zabavu promovirati zdravstvene prednosti programa mlijeka u školama. Ove godine obilježavanje Svjetskog dana školskog mlijeka u Republici Hrvatskoj poklopilo se s novom zakonskom regulativom koja uređuje ovo područje.

Program mlijeka u školama je program Europske unije za opskrbu djece mlijekom i mliječnim proizvodima. Ovaj program, uz program voća i povrća u školama, dio je programa za poboljšanje dostupnosti hrane i namijenjen je poboljšanju distribucije poljoprivrednih proizvoda i poboljšanju prehrambenih navika djece. Program mlijeka u školama nema samo prehrambeni već i edukativni karakter jer doprinosi razvitku svijesti o važnosti zdrave prehrane.

Mlijeko je jedina potpuna namirnica koja sadrži sve hranjive sastojke potrebne za život. Brojne su blagodati školskog mlijeka: podržava funkcije mozga, uključujući koncentraciju, pamćenje i kreativnost; podiže razinu energije djece u razdoblju između doručka i ručka, pomažući im da budu spremni učiti; pijenje školskog mlijeka jedan je od najboljih načina za rehidrataciju organizma nakon fizičkih aktivnosti. Proizvodnja mlijeka je, kako u EU tako i u RH, jedna od strateških proizvodnji kojoj se niz godina pridaje izuzetan značaj.

U travnju ove godine, na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, usvojeno je Izvješće kojim se otklanjaju razlozi tzv. povijesni kriteriji koji su Republici Hrvatskoj priječili sudjelovanje u korištenju subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama. Hrvatska Vlada je na odluku Europskog parlamenta odgovorila donošenjem Nacionalne strategije za provedbu programa mlijeka u školama za razdoblje od 1. kolovoza 2015. do 31. srpnja 2016. godine, dok je Ministarstvo poljoprivrede donijelo Pravilnik o provedbi programa mlijeka u školama (Narodne novine, br. 96/15) koji je na snazi od 17. rujna 2015. Novi Pravilnik ukinuo je Pravilnik o potpori pri opskrbi redovnih polaznika odgojno-obrazovnih ustanova mlijekom i određenim mliječnim proizvodima (Narodne novine, br. 122/13, 30/15).

Nacionalna strategija je jednogodišnji temeljni dokument kojim se određuju smjernice provedbe programa mlijeka u školama (tzv. školsko mlijeko) tijekom školske godine 2015/2016 u Republici Hrvatskoj. Njezinom izradom i dostavom Europskoj komisiji ispunio se preduvjet kojim je ostvareno pravo da Republika Hrvatska participira u proračunu Europske unije kroz program mlijeka u školama. Strategija određuje ciljani pristup određenoj grupi korisnika (učenici prva četiri razreda u osnovnim školama) i proizvoda (mlijeko i mliječni proizvodi) po uzoru na početni model sheme školskog voća kako bi se razvili mehanizmi provedbe i probudila svijest o postojanju i mogućnosti korištenja programa mlijeka u školama. Detaljna provedba programa propisuje se već spomenutim Pravilnikom o provedbi programa mlijeka u školama.

Novi Pravilnik propisuje norme kojih se moraju pridržavati pravne i fizičke osobe u pogledu poštivanja pravila provedbe programa mlijeka u školama u razdoblju od 1. kolovoza 2015. do 31. srpnja 2016. Ministarstvo poljoprivrede zaduženo je za praćenje provedbe programa, dok je Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta dužno Agenciji za plaćanje dostaviti obavijesti o ukupnom broju nastavnih tjedana tijekom školske godine 2015/2016, ukupnom broju učenika koji mogu sudjelovati u provedbi Programa i broju učenika u svakoj odgojno-obrazovnoj ustanovi koja može sudjelovati u provedbi Programa. Ministarstva su dužna informirati javnost o mlijeku i mliječnim proizvodima i njihovoj važnosti u zdravoj prehrani kao i promovirati konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda na jednostavan i zanimljiv način.

Agencija za plaćanje odobrava podnositelja zahtjeva za potporu koji u skladu s člankom 6. stavkom 2. Uredbe Komisije (EZ) br. 657/2008 od 10. srpnja 2008. o utvrđivanju detaljnih pravila za primjenu Uredbe Vijeća (EZ) br. 1234/2007 u pogledu potpore Zajednice za opskrbu učenika u obrazovnim ustanovama mlijekom i određenim mliječnim proizvodima (SL L 183, 11.7.2008.) može biti:

- obrazovna ustanova

- nadležno obrazovno tijelo, za proizvode koji se dijele učenicima na njegovom području

- dobavljač proizvoda, ako država članica to omogućava

- organizacija koja djeluje u ime jedne ili više obrazovnih ustanova ili nadležnih obrazovnih tijela, koja je osnovana posebno za tu namjenu, ako država članica to omogućava.

Agencija također dodjeljuje potporu i obavlja administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu sukladno članku 15. Uredbe (EZ) br. 657/2008. Odgojno-obrazovne ustanove koje provode program organiziraju raspodjelu i vođenje evidencije prijema mlijeka i mliječnih proizvoda namijenjenih djeci, pripremu mlijeka i mliječnih proizvoda za potrošnju u ustanovi te praćenje njihove potrošnje i izrađuju plakat te ga oglašavaju u skladu s člankom 16. Uredbe (EZ) br. 657/2008.

Korisnici Programa mogu biti samo učenici prva četiri razreda u osnovnim školama koje je odobrilo ministarstvo nadležno za obrazovanje. U 2014. godini taj broj iznosio je 162.355 djece. Iznos potpore mora se pravilno odražavati na cijenu koju plaća korisnik i izražen je u konačnoj cijeni u kunama za pojedini proizvod, odnosno određenu količinu proizvoda koji je isporučen korisnicima, uključujući porez na dodanu vrijednost. Podnositelj zahtjeva za potporu u smislu članka 6. stavka 2. Uredbe (EZ) br. 657/2008 mora imati odobrenje od strane Agencije za plaćanja.

Obrazac zahtjeva za potporu priložen je Pravilniku o provedbi programa mlijeka u školama. Važno je napomenuti da obračunsko razdoblje za koje se može podnijeti spomenuti zahtjev obuhvaća jedan kalendarski mjesec isporuke tijekom trajanja školske godine. Kod starog Pravilnika to je razdoblje iznosilo tri mjeseca što je za odgojno-obrazovne ustanove bilo povoljnije rješenje. Tijekom jednog obračunskog razdoblja odgojno-obrazovna ustanova može imati samo jednog dobavljača.

Osnovne škole koje će se uključiti u provedbu Programa školskog mlijeka, istaknut će na svojem pročelju plakat o školskom mlijeku kojim će građane u svom susjedstvu obavijestiti o tome da upravo ta škola svojim učenicima omogućava konzumaciju zdravog mliječnog obroka po povoljnijim cijenama. Taj plakat mogu izraditi i sami učenici te na njemu istaknuti zašto im je mlijeko važno i potrebno u njihovoj prehrani.
Primjer plakata koji je predložilo ministarstvo poljoprivrede:

mlijeko

Željko Čižmek, mag. act. soc.