U središtu

Dokaz o radnom iskustvu

16.11.2015 Svakodnevno možemo vidjeti oglase za posao u kojima se navodi radno mjesto za koje se zapošljava, obveze, dužnosti i odgovornosti pojedinog radnog mjesta, uvjeti koje budući zaposlenik mora ispuniti, eventualna natječajna procedura (testiranje i sl.). U takvim je oglasima jedna od stavki i uputa kandidatima da prilože dokaz o radnom iskustvu. Postavlja se pitanje kako dokazati radno iskustvo odnosno koje se sve isprave i dokumenti mogu smatrati dokazima radnog iskustva.

O tom pitanju prije nekoliko mjeseci izjasnilo se Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i to mišljenjem od 27. kolovoza 2015. godine. U mišljenju je navedeno da je sukladno odredbi članka 130. Zakona o radu (Narodne novine, broj 93/14) poslodavac dužan u roku od osam dana na zahtjev radnika izdati potvrdu o vrsti poslova koje obavlja i trajanju radnog odnosa, odnosno u roku od petnaest dana od dana prestanka radnog odnosa radniku vratiti sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te mu izdati potvrdu o vrsti poslova koje je obavljao i trajanju radnog odnosa.

Slijedom navedenog, radnika treba uputiti (bivšem) poslodavcu sa zamolbom izdavanja spomenute potvrde (ako mu je nije prije dostavio).

Također, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava skreće pozornost da kandidatu na natječaju u svrhu dokazivanja radnog iskustva ujedno mogu poslužiti drugi dokumenti, odnosno isprave koje pobliže opisuju njegovo radno mjesto ili preciziraju poslove na kojima je radnik prethodno radio. Takvi dokumenti mogu biti, primjerice, prijašnji ili sadašnji ugovor o radu, druge potvrde ili izjave poslodavaca odnosno nadređenih osoba (s eventualnim prilozima koji bi potvrđivali njihov radnopravni status kod poslodavca), preporuke i slično.

Još bismo dodali da kao dokaz o radnom iskustvu svakako može poslužiti preslika radne knjižice za razdoblja rada koja su se vodila u radnoj knjižici (budući da se od 1. srpnja 2013. papirnata radna knjižica više ne koristi), a nakon tog datuma, radi dokazivanja radnog iskustva svakako treba u nadležnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ishoditi elektronički zapis o podacima iz radnog odnosa, temeljem Pravilnika o elektroničkom zapisu podataka iz područja radnih odnosa (Narodne novine, broj 32/15).

Poslodavac može provjeriti vjerodostojnost elektroničkog zapisa očitavanjem bar-koda ili upisom broja ispod bar-koda te upisom kontrolnog broja u predviđena polja za to na internetskoj stranici HZMO-a.