U središtu

Tijek otkaznog roka i prestanak radnog odnosa u subotu ili nedjelju

07.12.2015 Zakonom o radu, i to njegovim člankom 121., regulirano je kako teče otkazni rok i koje su to okolnosti koje zaustavljaju njegov tijek. Dakle, otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu, znači već tog dana, a ne tek od sljedećeg dana.

Međutim, prema članku 121. Zakona o radu (NN br. 93/14) otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu te za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tijekom liječenja ili oporavka od ozljede na radu ili profesionalne bolesti, te vršenja dužnosti i prava državljana u obrani. Taj dio je ostao isti kao i prema prijašnjem uređenju, osim kada se radi o godišnjem odmoru, plaćenom dopustu i privremenoj nesposobnosti za rad.

Naime, otkazni rok teče za vrijeme godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te razdoblja privremene nesposobnost za rad radnika kojeg je poslodavac u otkaznom roku oslobodio obveze rada, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno.

Nadalje, ako radnik za vrijeme otkaznog roka ima obvezu raditi, otkazni rok za vrijeme privremene nesposobnosti za rad ne teče, s tim da ako je došlo do prekida tijeka otkaznog roka zbog privremene nesposobnosti za rad radnika, radni odnos tom radniku prestaje najkasnije istekom šest mjeseci od dana uručenja odluke o otkazu ugovora o radu. Takvim uređenjem onemogućena je zloporaba prekida tijeka otkaznog roka za vrijeme bolovanja i to od strane onih nekorektnih radnika koji su otvaranjem bolovanja više puta tijekom otkaznog roka produljivali njegovo ukupno trajanje na čak dvije ili tri godine.

U svezi tijeka otkaznog roka i prestanka radnog odnosa postavlja se pitanje može li radni odnos radniku prestati u onaj dan kada radnik inače ne bi imao obvezu rada (npr. ako je posljednji dan otkaznog roka subota ili nedjelja)?

Kao što je već više puta u primjeni radnopravnih propisa razjašnjeno da otkazni rok teče kalendarski, dakle, i subotom i nedjeljom, tako je u tom smislu Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dana 5. svibnja 2015. izdalo mišljenje, prema kojem: „Dani prestanka radnog odnosa mogu biti i subota, odnosno nedjelja. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje s tim danom utvrđuje prestanak svojstva osiguranika.“