U središtu

Pravo na povrat uplaćenog vodnog i komunalnog doprinosa u slučaju odustanka od gradnje

27.06.2016 U području gradnje u praksi se može dogoditi da investitor ishodi građevinsku dozvolu, ali zatim odustane od gradnje (nije prijavio ni započeo gradnju) te želi da mu se vrati iznos koji je uplatio za komunalni i vodni doprinos. Osim toga, u jednom je slučaju stranka-investitor nadležnom tijelu podnijela zahtjev za poništenjem, odnosno ukidanjem pravomoćne građevinske dozvole pa se tada, osim pitanja u vezi povrata navedenog iznosa, postavlja i pitanje može li se to učiniti na način kako to traži stranka?

Odmah treba reći da to nije ispravan pravni put odnosno da se pravomoćna građevinska dozvola ne može poništavati odnosno ukidati zbog razloga povrata uplaćenog vodnog i komunalnog doprinosa. Naime, prema članku 125. stavak 1. Zakona o gradnji (Narodne novine, broj 153/13) izvršna, odnosno pravomoćna građevinska dozvola može se po zahtjevu investitora izmijeniti, dopuniti, poništiti i/ili ukinuti. No, povrat vodnog i komunalnog doprinosa nije, u smislu odredbi članka 129. – 131. Zakona o općem upravnom postupku (Narodne novine, broj 47/09), razlog za poništenje odnosno ukidanje izdane pravomoćne građevinske dozvole.

Dakle, u slučaju da je investitor odustao od gradnje, ne postoje procesne mogućnosti za povrat uplaćenog komunalnog i vodnog doprinosa. Dakle, zahtjev za poništenjem odnosno ukidanjem rješenja ne može se podnositi radi povrata uplaćenih sredstava i u ovom slučaju stranka će biti odbijena. I upravnopravna praksa potvrdila je to stajalište.

Vezano uz to pitanje navodimo stajalište Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja (objavljeno na www.mgipu.hr) o pravu na povrat djelomično uplaćenih sredstava komunalnog doprinosa za izgradnju obiteljske kuće u slučaju odustajanja od gradnje.

Naime, Zakon o komunalnom gospodarstvu ne sadrži odredbe o povratu komunalnog doprinosa u slučaju odustajanja od gradnje za koju je investitor platio djelomično ili u cijelosti komunalni doprinos.

Zakonom o komunalnom gospodarstvu propisana je obveza povrata uplaćenih sredstava komunalnog doprinosa samo za slučaj propisan člankom 32. stavak 3. točka 5. Zakona, ako jedinica lokalne samouprave nije izvršila svoju obvezu, odnosno nije izgradila komunalne objekte kako se obvezala rješenjem.

Stoga, prema stajalištu Ministarstva, u ovakvim slučajevima treba imati u vidu odredbu članka 13. Zakona o općem upravnom postupku kojim je propisano da se pravomoćna odluka javnopravnog tijela kojom je stranka stekla određeno pravo odnosno kojom su joj određene neke obveze, može poništiti, ukinuti ili izmijeniti samo u slučajevima propisanim zakonom (načelo zaštite stečenih prava stranaka). Slučaj odustajanja od gradnje nakon što je djelomično plaćen komunalni doprinos, nije zakonski razlog za stavljanje izvan snage pravomoćnog rješenja o komunalnom doprinosu.

Slijedom navedenog, prema mišljenju Ministarstva, za jedinicu lokalne samouprave u navedenom slučaju ne postoji obveza povrata uplaćenih sredstava komunalnog doprinosa. No međutim, postoji mogućnost povrata uplaćenog iznosa prema Zakonu o obveznim odnosima (Narodne novine broj, 35/05 i 41/08) prema odredbama koje propisuju stjecanje bez osnove (članak 1111. Zakona).