U središtu

Novine u stručnom osposobljavanju za rad

02.03.2017 Budući da Zakonom o poticanju zapošljavanja nije bilo propisano dobno ograničenje za osobu koja može biti uključena u stručno osposobljavanje, radi provedbe mjera i korištenja sredstva u okviru Garancije za mlade i Inicijative za zapošljavanje mladih financiranih iz Europskog socijalnog fonda, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja (Narodne novine broj 16/17, stupio na snagu 2. ožujka 2017.) uvedeno je ograničenje za stručno osposobljavanje samo za osobe do navršenih 30 godina života.

Do sada važećim Zakonom bilo je, među ostalim, uređeno i stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa neovisno o tome je li stručni ispit ili radno iskustvo, zakonom ili drugim propisom utvrđeno kao uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta određenog zanimanja i kao takva ta mjera postoji gotovo 5 godina. Broj mladih osoba koje su koristile ovu mjeru u 2016. godini bio je 29.434, što je 4,3% više u odnosu na prethodnu godinu, te 20,4% više u odnosu na 2014. godinu. Taj statistički podatak opravdava subjektivan doživljaj javnosti da se radi o često korištenoj mjeri u sustavu zapošljavanja.

No, kako je uvodno navedeno, prema do sada važećem Zakonu nije bilo propisano dobno ograničenje za osobu koja može biti uključena u stručno osposobljavanje. Radi provedbe mjera i korištenja sredstva u okviru Garancije za mlade i Inicijative za zapošljavanje mladih financiranih iz Europskog socijalnog fonda, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja (u nastavku: novela Zakona) uvedeno je ograničenje za stručno osposobljavanje samo za osobe do navršenih 30 godina života. Isto tako, do sada važeći Zakon nije obuhvatio veći dio nezaposlenih osoba sa završenom četverogodišnjom srednjom školom, već je bio naglasak na visokoobrazovanim osobama. Budući da je krajem prosinca 2016. godine najveći broj mladih nezaposlenih osoba bio u dobi od 15 do 29 godina i pripada skupini sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem (68,2%), od čega 36,7% ima završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, novelom Zakona o poticanju zapošljavanja i tim je osobama omogućeno stručno osposobljavanje.

Naime, novelom Zakona izmijenjena je definicija nezaposlene osobe bez radnog iskustva u zvanju za koje se obrazovala - sada se njome smatra nezaposlena osoba bez odgovarajućeg radnog iskustva u stečenoj kvalifikaciji na srednjoškolskoj razini i razini visokog obrazovanja, osoba do navršenih 30 godina života koja se u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao nezaposlena osoba vodi najmanje 30 dana i koja bez obzira na razdoblje ukupno evidentiranog staža u mirovinskom osiguranju, nema više od 12 mjeseci staža u stečenoj kvalifikaciji, odnosno evidentiranog staža ostvarenog po toj osnovi kod tuzemnog ili inozemnog nositelja obveznog mirovinskog osiguranja, te se korištenjem mjera aktivne politike u zapošljavanju stručno osposobljava za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

No, sindikati se snažno protive protezanju mjere stručnog osposobljavanja za rad i na završene srednjoškolce te su negodovanje već i javno izrazili ističući: "Dosad se pokazalo, ističu sindikalci, da je ta mjera u potpunosti potisnula klasično zapošljavanje mladih i pripravništvo te je primorala mlade da rade za minimalnu plaću, da nemaju prava iz radnog odnosa te da po završetku mjere, koja najčešće traje godinu dana, završavaju na ulici. Ako ovo zaživi, ionako potplaćene radnice u trgovinama zamijenit će besplatna mlada radna snaga. Trgovačkim lancima tako će se omogućiti da otpuste trenutne radnike te dodatno zarade na besplatnoj radnoj snazi" (izvor: Jutarnji list).

Novelom Zakona uvedena je i jedna zaštitna odredba. Naime, osoba koja se stručno osposobljava za rad bez zasnivanja radnog odnosa, prema novom režimu ne može obavljati poslove u razdoblju između 22 sata uvečer i 6 sati prije podne te nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi.

Što se tiče materijalnih prava osoba na stručnom osposobljavanju za rad, prema noveli Zakona one imaju pravo na:

1) novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja, za dane provedene na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa,

2) naknadu troška polaganja stručnog ili majstorskog ispita.

Novela Zakona uredila je i prijelazni režim za sve one koji se u vrijeme njezinog stupanja na snagu nalaze na stručnom osposobljavanju za rad ili su u to vrijeme već predali zahtjev za odobrenje te mjere, a koji još nije riješen. Naime, korisnicima prava na novčanu pomoć za vrijeme stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa koji su do dana stupanja na snagu novele Zakona pravo na novčanu pomoć ostvarili u visini prema propisima o zapošljavanju koji su se primjenjivali do toga dana, od dana stupanja na snagu novele Zakona utvrdit će se pravo na novčanu pomoć u visini utvrđenoj novelom Zakona. Što se tiče zahtjeva za priznavanje prava na novčanu pomoć za vrijeme stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa - oni koji su podneseni do dana stupanja na snagu novele Zakona, dovršit će se prema njegovim odredbama.