U središtu

Novi kolektivni ugovori za zaposlenike osnovnoškolskih ustanova

13.04.2017 Cilj sklapanja „prijelaznih“ kolektivnih ugovora bio je zadržati postojeću razinu prava zaposlenika do sklapanja novih kolektivnih ugovora kojim bi se pokušalo povoljnije urediti prava zaposlenika osnovnoškolskih ustanova te ukloniti nedostatke postojećih kolektivnih ugovora.

Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama

Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama (Narodne novine, broj 24/2017 u daljnjem tekstu: TKU ) zaključen je 9. ožujka 2017. godine s rokom važenja do 1. kolovoza 2017. godine. Naime, „stari“ Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama (Narodne novine, broj 141/12 ) važio je do 12. prosinca 2016. godine s produženom primjenom do 12. ožujka 2017. godine. Unatoč tome što su sindikati javnih službi u zakonskom roku dostavili popis svojih članova, donošenje rješenja o reprezentativnosti je kasnilo nekoliko mjeseci, zbog čega je ostalo premalo vremena za kvalitetno pregovaranje između Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi te je kao kompromisno rješenje zaključen „prijelazni“ TKU koji će važiti najduže do 1. kolovoza 2017. godine (s produženom primjenom do 1. studenog 2017. godine), u kojem roku bi se trebali provesti pregovori i zaključiti novi Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama s rokom važenja od četiri godine.

U ime Vlade Republike Hrvatske „prijelazni“ TKU potpisao je ministar rada i mirovinskog sustava dr.sc. Tomislav Ćorić sa sljedećim sindikatima: Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara-medicinskih tehničara, zastupanom po Anici Prašnjak, Sindikatom hrvatskih učitelja, zastupanom po Sanji Šprem, Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, zastupanom po Vilimu Ribiću, Hrvatskim sindikatom djelatnika u kulturi, zastupanom po Ljubici Pilić, Nezavisnim sindikatom zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju, zastupanom po Antunu Guljašu, Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi hrvatske, zastupanom po Stjepanu Topolnjaku, Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, zastupanom po Branimiru Mihalincu, Sindikatom zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske zastupanom po Jadranki Ivezić, Hrvatskim liječničkim sindikatom, zastupanom po mr.sc. Ivici Babiću, dr. med. te Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, zastupanom po Borisu Pleši. „Prijelazni“ TKU nije potpisao samo Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu-Preporod, zastupan po Željku Stipiću.

„Prijelazni“ TKU-u sadržajno je gotovo identičan „starom“ TKU-u iz 2012. godine jer su učinjene minimalne izmjene s ciljem usklađivanja kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu (Narodne novine, broj 93/14) i Zakonom o zaštiti na radu (Narodne novine, broj 71/14, 118/14, 154/14), a postojeća prava zaposlenika javnih službi su u potpunosti sačuvana. Osobito treba naglasiti da su zaposlenici javnih službi zadržali sva materijalna prava koja su im bila zajamčena „starim“ kolektivnim ugovorom. Tako su ostale neizmijenjene odredbe o plaći, naknadi plaće, naknadi za vrijeme bolovanja, regresu, otpremnini pri odlasku u mirovinu, pomoći, dnevnici u iznosu od 170,00 kuna i naknadi troškova putovanja, terenskom dodatku, naknadi za odvojeni život, naknadi za trošak prijevoza, naknadi za korištenje privatnog automobila, jubilarnoj nagradi (koja se isplaćuje prema osnovici od 1.800,00 kuna), naknadi po osnovu izuma i tehničkog unapređenja, osiguranju, sistematskim pregledima i stambenom zbrinjavanju. Odredbe o božićnici i daru u prigodi dana sv. Nikole također su sadržane u „prijelaznom“ TKU-u, ali kako „prijelazni“ TKU vrijedi do 1. kolovoza 2017. godine uz produženu primjenu do 1. studenog  2017. godine, isplata božićnice i dara za djecu u povodu blagdana sv. Nikole u 2017.-toj godini ovisit će o tome hoće li ta prava biti ugovorena novim TKU-om.

Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama

„Stari“ Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (Narodne novine, broj 63/14) bio je na snazi do 12. prosinca 2016. godine s produženom primjenom do 12. ožujka 2017. godine. Zbog istih razloga zbog kojih je zaključen „prijelazni“ TKU,  a to je kašnjenje rješenja o reprezentativnosti koje je za posljedicu imalo nedostatak vremena za kvalitetno pregovaranje, 11. travnja 2017. godine  zaključen je i Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: „prijelazni“ GKU), s rokom važenja do 1. rujna 2017. godine uz produženu primjenu do 1. prosinca 2017. godine.

Bitno je naglasiti da „prijelazni“ GKU ima retroaktivno djelovanje te se primjenjuje od 13. ožujka 2017. godine. Retroaktivna primjena ugovorena je kako bi zaposlenici osnovnoškolskih ustanova, u razdoblju  od 13. ožujka 2017. do 11. travnja 2017. godine, u kojem formalno nije bilo važećeg GKU-a, jer je „stari“ GKU uz produženu primjenom bio na snazi do 13. ožujka 2017. godine, a „prijelazni“ je zaključen 11. travnja 2017. godine, niti u jednom trenutku ne bi ostali bez svojih prava.

„Prijelazni“ GKU zaključili su u ime Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Pavo Barišić ministar znanosti i obrazovanja, a u ime osnovnoškolskih sindikata: Sanja Šprem, predsjednica većinskog sindikata i Željko Stipić, predsjednik manjinskog sindikata.

„Prijelaznim“ GKU-om učinjene su samo „kozmetičke“ izmjene s ciljem usklađivanja GKU-a sa Zakonom o radu (Narodne novine, broj 93/14) i Zakonom o zaštiti na radu (Narodne novine, broj 71/14, 118/14, 154/14). Tako su zaposlenici osnovnoškolskih ustanova zadržali sva materijalna prava koja su im bila ugovorena „starim“ GKU-om: pravo na dodatke na plaću za rad noću, prekovremeni rad, rad subotom, rad nedjeljom, smjenski rad, dvokratni rad, pravo na dodatke na plaću za rad u posebnim uvjetima, pravo na zaštitu zaposlenika prema kojoj je poslodavac pod određenim uvjetima dužan zaposlenicima osigurati povoljniju normu bez smanjenja njihove plaće (tzv. „povoljnija norma“), pravo na umanjenje radne obveze učitelja razredne i predmetne nastave (tzv. bonus), pravo na dnevnicu i naknadu troškova putovanja, s time da je „prijelaznim“ GKU-om precizirano da dnevnica iznosi 170,00 kuna neto po danu, pravo na naknadu za odvojeni život, pravo na osiguranje zaposlenika u školi, stambeno zbrinjavanje, otpremninu u slučaju ne skrivljenog otkaza, pravo na povlaštenu otpremninu zaposlenicima s 30 i više godina staža.

Bitno je naglasiti da su zaposlenici osnovnoškolskih ustanova „prijelaznim“ GKU-om zadržali i specifična nematerijalna prava: pravo na stanku koja se i dalje u nemogućnosti korištenja tijekom radnog vremena koristi kao slobodni dani (koji se u pravilu koriste tijekom zimskih i ljetnih praznika), pravo na plaćeni i neplaćeni dopust te godišnje odmore, pravo na zapošljavanje bez raspisivanja javnog natječaja pod određenim uvjetima, pravo na zbrinjavanje tehnoloških viškova s novinom da u povjerenstvima za tehnološke viškove mogu sudjelovati i predstavnici manjinskog sindikata, ali bez prava odlučivanja, pravo na zabranu otkaza bez suglasnosti sindikalnog povjerenika, odnosno sindikalnog povjerenika s pravima i obvezama radničkog vijeća pod određenim uvjetima, dužnost poslodavca na posredovanje pri zapošljavanju zaposlenika s najmanje 56 godina života i 25 godina radnog staža kod istog poslodavca koji je utvrđen kao organizacijski višak, prava vezana za zaštitu dostojanstva zaposlenika, te prava vezana za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu.

Sandra Kimovec, mag.iur.