U središtu

Školska shema - isporuka voća i povrća i mlijeka/ili mliječnih proizvoda u školskim ustanovama

12.06.2017 Stupanjem na snagu Pravilnika o provedbi Školske sheme (Narodne novine, br. 50/17) prestaje važiti Pravilnik o provedbi Sheme školskog voća i povrća (Narodne novine, br. 40/16) i Pravilnik o provedbi Programa mlijeka u školama za razdoblje od 1. kolovoza 2016. do 31. srpnja 2017. godine (Narodne novine, br. 79/16., 81/16).

Školska shema 
je sustav koji ima za cilj promicanje uravnotežene prehrane i dobrih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama, edukaciju djece o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima hrane i ekološkoj proizvodnji, održivoj proizvodnji i sprečavanju rasipanja hrane, a ciljana skupina ovog Pravilnika su učenici osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske u shemi voća i povrća te osnovnih škola na području Republike Hrvatske u shemi mlijeka. Razdoblje provedbe je razdoblje koje počinje 1. kolovoza u godini u kojoj započinje školska godina, a završava 31. srpnja u godini u kojoj završava školska godina.

Školske ustanove primile su poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u Školskoj shemi koji je objavljen na stranicama Agencije za plaćanja, u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. – u daljnjem tekstu Agencija za plaćanja. Javni poziv je otvoren do 14. lipnja 2017. godine, a škole koje namjeravaju sudjelovati u Školskoj shemi podnose Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja, u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju.

Prema novom Pravilniku o provedbi Školske sheme, školska je nadležna za odabir dobavljača, raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda i organiziranje pratećih edukativnih mjera i podnosi  Zahtjev za potporu za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda. 

Dobavljač je pravna ili fizička osoba koja isporučuje voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode školama koje sudjeluju u Školskoj shemi.

Nadležna tijela koja sudjeluju u provedbi Pravilnika o Školskoj shemi su ministarstvo nadležno za poljoprivredu, ministarstvo nadležno za zdravstvo, ministarstvo nadležno za znanost i obrazovanje i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoj.

Javni poziv i rokovi

Agencija za plaćanja objavljuje javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u Školskoj shemi. Javni poziv Agencija za plaćanja objavljuje do 30. svibnja u godini u kojoj započinje razdoblje provedbe Školske sheme. Javni poziv ostaje otvoren dva tjedna za iskaz interesa škola koje žele sudjelovati u Školskoj shemi, a tijekom cijele godine za iskaz interesa dobavljača za isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda. Znači, školske ustanove koje namjeravaju sudjelovati u školskoj shemi dužne su u ovoj godini do 14. lipnja 2017. godine poslati Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća/povrća /ili mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja. Zahtjev se podnosi na obrascu iz Priloga II koji je sastavni dio Pravilnika o školskoj shemi.

Članak 9. Pravilnika o provedbi Školske sheme nadalje propisuje da će Agencija za plaćanja najkasnije 20. lipnja u godini u kojoj započinje provedba Školske sheme (dakle za ovu godinu 20. lipnja 2017.) na mrežnim stranicama objaviti:

  • spisak dobavljača koji mogu isporučivati voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode školi/ama koja/e sudjeluju u Školskoj shemi
  • spisak škola koje mogu sudjelovati u Školskoj shemi s brojem učenika po školi i
  •  procijenjeni iznos potpore po školi prema broju učenika koji mogu sudjelovati u Školskoj shemi.

Ministarstvo nadležno za znanost i obrazovanje dostavit će Agenciji za plaćanja:

– najkasnije 30. svibnja u godini u kojoj počinje razdoblje provedbe Školske sheme ukupan broj škola sa brojem učenika po svakoj školi u tekućoj školskoj godini koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja

– najkasnije 25. kolovoza u godini u kojoj počinje razdoblje provedbe Školske sheme broj učenika po svakoj školi upisanih u novu školsku godinu.

Isporuka voća i povrća

Isporuka voća i povrća u okviru Školske sheme odvijat će se najmanje jednom tjedno u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine dok će se isporuka mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru Školske sheme odvijati jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Škola može započeti raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda od početka školske godine i prije izdavanja odluke Agencije za plaćanja kojom se odobrava škola i određuje iznos prava na potporu što je propisano člankom 10. stavkom 9. Pravilnika.

Raspodjela voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru Školske sheme odvijat će se istoga dana kada je isporučeno ili najkasnije u roku od 24 h od isporuke. Dobavljač će izdati školi otpremnicu za isporučeno voće i povrće i/ili mlijeko, a Škola je dužna potpisati otpremnicu, uzeti dva primjerka otpremnice te voditi posebnu evidenciju preuzetih količina voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru Školske sheme. Iznos potpore po učeniku izračunava se na osnovi broja učenika upisanih u osnovne i srednje škole koje sudjeluju u provedbi Školske sheme i iznosa planiranog za troškove za voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode isporučene i raspodijeljene u školi. Škola naručuje voće i povrće i mlijeko i mliječne proizvode  u količini dovoljnoj da se raspodjeli na ukupan broj učenika u školi koji sudjeluju u provedbi školske sheme, a da količina po učeniku iznosi

- Do 150 gr voća ili povrća

- Od 0,15 do 0,25 l mlijeka ili ekvivalenta mlijeka

Prihvatljivi proizvodi

Listu prihvatljivih proizvoda koje je u okviru Školske sheme potvrdilo ministarstvo nadležno za zdravstvo nalazi se u Prilogu I Pravilnika. Mlijeko i mliječni proizvodi mogu se raspodijeliti učenicima u prepakiranom ili nepretpakiranom obliku.

Škola može odlučiti da će u okviru Školske sheme raspodjeljivati samo mlijeko ili mlijeko i mliječne proizvode.

Tablica proizvoda:

Voće i povrće

Mlijeko/mliječni proizvodi

Jabuka

Mlijeko toplinski obrađeno postupkom pasterizacije*

Mandarina

Mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje**

Kruška

 

Šljiva

 

Breskva

 

Nektarina

 

Trešnja

 

Jagoda

 

Rajčica

 

Mrkva

 

Obveze Školske ustanove

  • Podnijeti zahtjev za potporu za raspodjelu voća i povrća i mlijeka/ili mliječnih proizvoda i koristiti potporu u skladu sa Pravilnikom
  • Izabrati dobavljača koji će isporučivati voće/povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode
  • Vršiti raspodjelu proizvoda
  • Organizirati prateće edukativne mjere
  • Potpisati i čuvati otpremnice (dva primjerka ostaju školi)
  • Voditi evidenciju preuzetih količina voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru Školske sheme.
  • Osigurati da proizvodi koje financira EU budu na raspolaganju za konzumaciju djeci u školi
  • Vratiti svu neopravdano primljenu potporu zajedno sa zakonskim kamatama za količine za koje je utvrđeno da proizvodi nisu distribuirani djeci ili da nisu prihvatljivi za potporu Europske unije ili je primljena za proizvode koji ne ispunjavaju uvjete propisane  Pravilnikom
  • Nadležnom tijelu na zahtjev omogućiti uvid u prateću dokumentaciju
  • Nadležnom tijelu dopustiti provedbu administrativnih kontrola i kontrola na terenu te inspekcijskog nadzora, a posebno kontrole evidencije
  • Voditi evidenciju o nazivima i adresama dobavljača proizvoda i količinama proizvoda koje su isporučene školi
  • obvezna trajno smjestiti plakat Europska unija Školska shema na jasno vidljivom mjestu na glavnom ulazu

Obveze dobavljača   

  • iskazati interes za sudjelovanje u školskoj shemi (otvoren tijekom cijele školske godine)
  • dostaviti Agenciji za plaćanja pisanu izjavu prema kojoj će osigurati da su voće i povrće i/ili mlijeko i mliječni proizvodi koje će isporučivati školi/ama na području za koje je iskazao interes da planira pokrivati (grad/ovi, općina/e, županija/e ili cijela Republika Hrvatska) u skladu s propisima Europske unije i nacionalnim propisima kojima su uređeni standardi kvalitete
  • voditi evidenciju o nazivima i adresama škole/a i količinama proizvoda koje su isporučili školi/ama.
  • izdati školi otpremnicu za isporučeno voće i povrće i/ili mlijeko.
  • zajedno sa školskom ustanovom, a u skladu s dogovorom sa tijelom odobrenim za prateće obrazovne mjere, organizirat će provedbu pratećih obrazovnih mjera u okviru Školske sheme.

Nadležna tijela za provođenje Pravilnika o Školskoj shemi su : 

1. Ministarstvo nadležno za poljoprivredu

  •  odobrava podnositelja Zahtjeva za potporu za promociju u okviru Školske sheme i njegov godišnji plan aktivnosti
  • odobrava podnositelja Zahtjeva za potporu za prateće obrazovne mjere u  okviru Školske sheme i njegov godišnji plan aktivnosti
  •  Odluke o odobrenju zahtjeva za promociju i potporu donosi najkasnije 25. lipnja u godini u kojoj započinje razdoblje provedbe školske sheme  odlukom u skladu s člankom 6. Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2017/40
  • obavlja praćenje provedbe Školske sheme i dostavlja Europskoj komisiji godišnje izvješće o praćenju u skladu s člankom 8. Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2017/39. (članak 4. i članak 13. Pravilnika)

2.  Ministarstvo nadležno za zdravstvo:

  •  odobrava podnositelja Zahtjeva za potporu za praćenje i ocjenjivanje u okviru Školske sheme 
  •  potvrđuje Listu prihvatljivih proizvoda
  • najkasnije 25. lipnja u godini u kojoj započinje razdoblje provedbe Školske sheme odlukom će u skladu s člankom 6. Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2017/40 odobriti tijelo nadležno za praćenje i ocjenjivanje utjecaja Školske sheme na prehrambene navike i zdravlje školske djece i njegov godišnji plan aktivnosti.

3.  Ministarstvo nadležno za znanost i obrazovanje:

  • potvrđuje i dostavlja spisak osnovnih i srednjih škola (ukupan broj škola)  koje mogu sudjelovati u Školskoj shemi, a koji će biti objavljen na stranicama Agencije za plaćanja
  • potvrđuje i dostavlja broj učenika u osnovnim i srednjim školama koji mogu sudjelovati u Školskoj shemi najkasnije 25. Kolovoza  u godini u kojoj započinje razdoblje provedbe.

Navedena ministarstva  će  provoditi prateće obrazovne mjere u okviru svojih nadležnosti, zajedno s tijelom odobrenim za prateće obrazovne mjere. Ministarstva su nadležna i za  informiranje javnosti o važnosti voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda u pravilnoj prehrani i promoviranje konzumiranja voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda na jednostavan i zanimljiv. U skladu s člankom 4. Pravilnika, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

  • odobrava podnositelja Zahtjeva za potporu za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda  -  najkasnije 15. rujna (u godini u kojoj započinje razdoblje provedbe Školske sheme ) odlukom odobrava školu i određuje  iznos prava na potporu po svakoj školi koja sudjeluje u Školskoj shemi, koji se ne može mijenjati
  • objavljuje spisak odobrenih škola koje sudjeluju u Školskoj shemi
  • objavljuje spisak dobavljača koji mogu isporučivati voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode školama koje sudjeluju u Školskoj shemi
  • obavlja administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu podnositelja Zahtjeva za potporu u okviru Školske sheme u skladu sa člancima 9. i 10. Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2017/39 i
  • isplaćuje potporu.

Isplata potpore Školskim ustanovama

Potpora školskim ustanovama isplaćuje se na temelju Zahtjeva za potporu za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda uz koji su priloženi dokazi o isporuci:

  • izvornik ili preslika otpremnice za kupljeno voće i povrće i/ili mlijeko i mliječni proizvod potpisane i ovjerene od škole i dobavljača u kojoj je izražena vrsta i količina kupljenog voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda, naziv i adresa dobavljača, broj djece u školi i datum isporuke
  • izvornik ili preslika računa potpisanog i ovjerenog od dobavljača i škole u kojemu je izražena vrsta i količina isporučenog voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda, broj djece u školi ili broj obroka po datumu/ima zaprimanja i cijena kupljenog voća ili povrća/mlijeka i mliječnih proizvoda

Potpora Školskoj shemi isplatit će se u roku od tri mjeseca od dana zaprimanja pravilno ispunjenog i potpunog Zahtjeva za potporu, a isplatu potpore će obaviti Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Isko tako potpora za ostale zahtjeve (potpora za praćenje, potpora za izvješće o ocjenjivanju, potpora za promociju ili prateće obrazovne mjere isplaćuje se uz dostavu dokaza i u istom roku.

Prateće obrazovne mjere

Prateće obrazovne mjere provoditi će školska ustanova  zajedno sa  dobavljačem a u skladu sa dogovorom sa tijelom koje je prema Pravilniku o provedbi Školske sheme odobreno za prateće obrazovne mjere. Prateće obrazovne mjere izravno su povezane s ciljevima Školske sheme i njima se podupire distribucija voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda u školama, a u okviru  Školske sheme provodit će se jedna ili više sljedećih pratećih obrazovnih mjera:

– satovi kušanja voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda

– sjetva, sadnja i održavanje školskih vrtova

– posjet poljoprivrednim gospodarstvima i slične aktivnosti usmjerene na povezivanje djece s poljoprivredom i

– edukacija djece o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima hrane i ekološkoj proizvodnji, održivoj proizvodnji i sprečavanju rasipanja hrane

Bitno je spomenuti da će se postupci u provedbi Sheme školskog voća i povrća i Programa mlijeka u školama za školsku godinu 2016./2017. dovršit prema odredbama Pravilnika o provedbi Sheme školskog voća i povrća (Narodne novine, br. 40/16) i Pravilnika o provedbi Programa mlijeka u školama za razdoblje od 1. kolovoza 2016. do 31. srpnja 2017. godine (Narodne novine, br. 79/16, 81/16). Iznimno za školsku godinu 2017./2018. ministarstvo nadležno za poljoprivredu može produžiti navedeni rok.

Donošenjem Pravilnika o provedbi Školske sheme, postupak raspodjele voća i povrća i mlijeka /ili mliječnih proizvoda postao je puno kompliciraniji za školske ustanove koje sada  moraju voditi cjelokupnu dokumentaciju i postupak provedbe i  odgovorne su za edukaciju učenika u skladu sa  pratećim mjerama. Također, odgovorne su i da sredstva za korištenje potpora koja će prema Pravilniku o Školskoj shemi biti isplaćivana školama, a ne kao dosad dobavljačima.

Jadranka Bando, dipl. iur.