U središtu

Uknjižba prava vlasništva na dijelu nekretnine

25.01.2018 Sudska zaštita već stečenog prava vlasništva uređena je u samo sedam članaka Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (članak 161. do 167.). U području stvarnog prava može se pojaviti problem utvrđenja stjecanja i zaštite prava vlasništva koje se proteže na dio veće katastarske čestice, ali koji dio nije suvlasnički određen, te problem mogućnosti provedbe presuda iz takvih parničnih postupaka u zemljišnim knjigama.

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske u jednom postupku (odluka Pž-6287/11-3 od 11. studenoga 2014.) odlučivao je o tome može li se udovoljiti tužbenom zahtjevu kojim se traži utvrđenje stjecanja prava vlasništva na dijelu nekretnine dosjelošću, uz istodobno brisanje tuženika kao vlasnika te nekretnine.

Postojanje svog vlasničkog prava na spornom zemljištu tužitelj temelji na tvrdnji da se nalazi u posjedu navedenog zemljišta (dio nekretnine u B. ulici - parkiralište u B. ulici, sjeveroistočni dio pločnika, stubište i prostor ispred stubišta), više od pedeset godina.

Tužitelj je zahtijevao uknjižbu prava vlasništva. Pravo vlasništva je stvarno pravo koje svom nositelju daje potpunu vlast na stvari. To je jedinstveno pravo kojemu se sadržaj ne može dijeliti, odnosno niti jedna ovlast ne može se osamostaliti (da posjeduje stvar, rabi je, iskorištava i njome raspolaže). Međutim, to ne znači da se vlasnikove ovlasti ne mogu izdvajati na način da se za treće osobe izvode subjektivna prava. Ograničenja prava vlasništva mogu biti na temelju zakona, tuđih prava ili na temelju pravnog posla.

Slijedom navedenog, tužitelj bi mogao, ako za to postoje zakonske osnove, na jednoj nekretnini tražiti utvrđenje suvlasništva ili zajedničkog vlasništva, ali ne može tražiti uknjižbu isključivog prava vlasništva samo na dijelu predmetne parcele.

Da bi tužitelj mogao postaviti tužbeni zahtjev kako ga je postavio, najprije bi morao izvršiti parcelaciju (cijepanje zemljišnoknjižne čestice prema površini koju koristi) da bi se nova nekretnina kao novostvorena čestica mogla označiti posebnim katastarskim brojem i površinom i da bi mogla biti izvršena promjena prava vlasništva na postojećoj nekretnini (na temelju odgovarajućeg elaborata pregledanog i potvrđenog od strane nadležnog tijela za katastar sukladno odredbi članka 53. Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina - Nar. nov., br. 16/07, 152/08, 124/10, 56/13, 121/16 i 97/17) pa tek tada tražiti uknjižbu prava vlasništva u zemljišnim knjigama, uz ispravno navođenje oznaka nekretnina kako je označeno u zemljišnim knjigama, a ne u posjedovnom listu.

Dakle, da bi se mogla tražiti uknjižba prava isključivog vlasništva na dijelu neke nekretnine, najprije je potrebno izvršiti parcelaciju, kako bi se nova nekretnina kao novostvorena čestica mogla označiti posebnim katastarskim brojem. U protivnom, može se tražiti uknjižba prava suvlasništva ili zajedničkog vlasništva.