U središtu

Novine u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u odnosu na školske ustanove

27.02.2018 Školske ustanove kao pravne osobe obvezne su postupati sukladno mjerama za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti koje su propisane Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (Narodne novine 79/2007, 113/2008, 43/2009, 130/2017, u daljnjem tekstu: Zakon) te sukladno Zakonu o sanitarnoj inspekciji (Narodne novine, br. 113/2008, 88/2010)

Novine se odnose na zdravstveni nadzor osoba zaposlenih u školskim ustanovama. Dana 27.12.2017. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (Narodne novine, br. 113/2017). U skladu sa donesenim Izmjenama i dopunama, školske ustanove više nisu dužne provoditi povremeni zdravstveni nadzor koji se provodio jednom godišnje za osobe zaposlene na poslovima odgoja i obrazovanja u školskim ustanovama kako je propisano izmjenom članka 26. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. 

Školske ustanove su u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva koji je na snazi od 2007., obvezne osigurati provođenje mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti. Zakonskim odredbama su nabrojane opće i posebne mjere koje su ustanove obvezne provoditi.  Među posebnim mjerama koje se provode u školskim ustanovama je i mjera zdravstvenog nadzora nad kliconošama, zaposlenim i drugim osobama. U školskim ustanovama takav se zdravstveni nadzor provodio u skladu sa člankom 26. točkom 3. kojom je bilo propisano da se zdravstveni nadzor obavlja nad osobama koje obavljaju, odnosno sudjeluju u obavljanju poslova u osnovnim i srednjim školama i drugim ustanovama za djecu i mladež (jaslice, vrtići, đački domovi, dječja odmarališta, ustanove socijalne skrbi i sl.).

Zdravstveni nadzor provodio se povremeno tijekom radnog odnosa, konkretno jedanput godišnje, a provodili su ga liječnici zdravstvene ustanove na osnovi zdravstvenog pregleda osoba zaposlenih na radu odgoja i obrazovanja kojim bi se utvrđivalo da li osoba boluje od određenih zaraznih bolesti.

Prema zakonskim odredbama i dalje se provode zdravstveni pregledi za osobe zaposlene u školskim ustanovama koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji, prometu i usluživanju hrane ili opskrbi stanovništva vodom za ljudsku potrošnju, a koji na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s hranom, odnosno vodom za ljudsku potrošnju. U školskim ustanovama to su osobe zaposlene u školskoj kuhinji, koje su u dodiru s hranom i podliježu zdravstvenom nadzoru koji se obavlja povremeno tijekom radnog odnosa. U ovom slučaju povremeni zdravstveni pregled tijekom radnog odnosa za osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji ili prometu hrane ili opskrbi pučanstva pitkom vodom iz članka 26. točke 1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, obavlja se na kliconoštvo svakih šest mjeseci. 

Rezultati zdravstvenih pregleda za osobe koje podliježu zdravstvenom nadzoru upisuju se u sanitarnu iskaznicu prema obrascu koji je propisan Pravilnikom o načinu obavljanja zdravstvenih pregleda osoba pod zdravstvenim nadzorom (Narodne novine, br. 23/1994, 93/2000, 79/07) Sanitarna iskaznica je pohranjena kod pravne osobe kod koje je pregledana osoba zaposlena.

Nadzor nad provedbom mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode nadležni sanitarni inspektori, te ukoliko se ne omogući nadležnom sanitarnom inspektoru kao i nadležnom doktoru opće (obiteljske) medicine ili doktoru medicine specijalistu epidemiologije nesmetano obavljanje nadzora te poduzimanje propisanih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti kaznit će se novčanom kaznom za prekršaj pravna osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Također, Zakonom o izmjenama i dopunama propisano je da se u cijelom tekstu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti riječ '' voda za piće '' i ''pitka voda'' zamjenjuje sa riječima '' voda za ljudsku upotrebu''.

Jadranka Bando, dipl. iur.