U središtu

Objavljen Javni poziv za podnošenje zahtjeva za Eksperimentalni program ''Škola za život''

01.03.2018 Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv za podnošenje Zahtjeva za izvođenje eksperimentalnog programa ''Škola za život'' za osnovne i srednje škole. Natječaj je objavljen temeljem članak 29. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14, 7/17)

Nositelj projekta je Ministarstvo znanosti i obrazovanju u suradnji sa partnerima projekta:  Agencijom za odgoj i obrazovanje, Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET – om, Agencijom za mobilnost i programe EU, i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Predmet i cilj poziva je odabir do 80 škola, 50 osnovnih i  30 srednjih škola, koje će se u školskoj godini 2018./2019. uključiti u eksperimentalno provođenje programa. Eksperimentalni program će se provoditi u 1. i u 5. razredu osnovne škole u svim nastavnim predmetima, a u 7. razredima će eksperimentalni program biti uključen u nastavu biologije, kemije i fizike.

U srednjim školama eksperimentalni program provodit će se u 1. razredu gimnazija u svim nastavnim predmetima,  te u 1. razredu strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima.

Školske ustanove moraju ispunjavati određene nužne uvjete da bi se mogla prijaviti na javni poziv, pa tako zahtjev za izvođenje eksperimentalnog programa mogu podnijeti osnovne škole sa redovitim programom,  te srednje škole s četverogodišnjim programima u Republici Hrvatskoj koje se na temelju vrednovanja digitalne zrelosti škola nalaze na razini 2 ili više.

Uz zahtjev koji podnose škole koji sadrži opće podatke o školi, i koji potpisuje ravnatelj, školske ustanove moraju imati i suglasnosti Školskog odbora, osnivača, Učiteljskog odnosno nastavničkog vijeća i Vijeća roditelja.

Uz zahtjev se kao dokaz o osiguranim uvjetima podnose:

  • Suglasnost Školskog odbora
  • Suglasnost osnivača škole
  • Suglasnost Učiteljskog/ Nastavničkog vijeća te podaci o vrsti i razini obrazovanja učitelja/nastavnika koji u školi provode predmetnu nastavu za koju će se provoditi eksperimentalni program
  • Suglasnost Vijeća roditelja, u čijem sudjelovanju obvezno moraju sudjelovati roditelji učenika koji se uključuju u eksperimentalni program
  • Motivacijsko pismo kojim škola iskazuje interes za izvođenje  eksperimentalnog programa, a koje uključuje spremnost na promjene, dosadašnje projekte i aktivnosti škole, te strategiju razvoja škole do 1500 riječi

Prijedlog Ministarstva je da se prije rasprave o suglasnosti na Vijeću roditelja uključe roditelji djece koje će u idućoj školskoj godini biti u petome i sedmome razredu osnovnih škola, a odluku o suglasnosti će donijeti Vijeće roditelja koje je aktivno tijekom školske godine 2017. /2018.

Ukoliko škola bude odabrana za sudjelovanje u eksperimentalnom programu tada će putem svoji mrežnih stranica informirati i buduće učenike odnosno roditelje, prije svega 1. razreda, kako bi i prije upisa u školu, bili upoznati sa eksperimentalnim programom u koji će biti uključeni.

Ministarstvo će prilikom odabira škole osim o ispunjenosti uvjeta, voditi računa i o geografskoj zastupljenosti, veličini škola, te ravnomjernoj raspoređenosti u ruralnim i urbanim područjima.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva uz koji se prilaže  sva potrebna dokumentacija je 15. ožujka 2018. godine, a vrijeme predviđeno za realizaciju programa je tijekom školske godine 2018./2019.

Ministarstvo će o odabiru škola odlučiti Rješenjem, a školama koje budu odabrane biti će osigurana stručna i financijska potpora (nastavni materijali, edukacija odgojno – obrazovnih radnika, dodatno opremanje škola). Potporu osiguravaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i nadležne agencije, te roditelji neće imati dodatnih troškova ukoliko se škola uključi u eksperimentalni program, jer bi učenicima trebali biti osigurani svi dodatni nastavni materijali bez dodatnih troškova.

Cilj eksperimentalnog programa je provjera primjenjivosti novih kurikuluma i oblika metoda rada te novih nastavnih sredstava s obzirom na ciljeve koji su zacrtani kurikulumom a to su povećanje kompetencija učenika u rješavanju problema i povećanje zadovoljstva učenika u školi te motivacija njihovih učitelja i nastavnika.

Eksperimentalnim programom će se ispitati novi kurikulumi, različiti oblici rada i metode poučavanja i različita nastavna sredstva. Svi kurikulumi se nalaze na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, a program će se provoditi u 1. i u 5. razredu osnovne škole i u 7. razredima osnovne škole u predmetima biologije, kemije i fizike, u srednjim školama u 1. razredu gimnazija u svim nastavnim predmetima, te u 1. razredu strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima.

Za sudjelovanje u eksperimentalnome programu prijavljuje se cijela škola, te svi razredi i predmeti u 1. i 5. razredu, te predmeti biologija, kemija i fizika u 7. razredima sudjeluju u eksperimentalnom programu, nije moguće djelomično sudjelovanje samo pojedinih razrednih odjela.

Za provođenje eksperimentalnog programa ''Škola za život'' planirana su sredstva za opremanje škola, te za stručno usavršavanje učitelja i nastavnika koji će sudjelovati u provedi eksperimentalnog programa.

Praćenje i vrednovanje eksperimentalnog programa provodit će Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji sa Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a provoditi će se kvalitativno i kvantitativno, razgovorom sa dionicima, upotrebom anketnih upitnika te različitih oblika vrednovanja usvojenosti ishoda. Financiranje provođenje projekta osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz triju izvora: državnog proračuna, Europskog socijalnog fonda, i programa potpore strukturnim reformama.

Praćenje provedbe i evaluacija eksperimentalnog programa provoditi će se kontinuirano tijekom provedbe samog programa, te će se na osnovi rezultata odlučiti o dinamici nastavljanja programa.

Jadranka Bando, dipl. iur.