U središtu

Objavljen javni poziv za dostavu eksperimentalnih udžbenika i nastavnih sredstava za provedbu eksperimentalnog programa ''Škola za život''

26.03.2018 Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv za dostavu eksperimentalnih udžbenika i eksperimentalnih nastavnih sredstava za provedbu eksperimentalnog programa '' Škola za život''. Rok za prijavu na javni poziv je 1. svibnja 2018.
Jednako kao i javni poziv školama za prijavu na eksperimentalni program tako se i javni poziv za dostavu udžbenika i nastavnih sredstva objavljuje u skladu sa člankom 29. Zakona o odgoju i obrazovanju. Člankom 29. propisano je da se za provođenje eksperimentalnog programa može odobriti i korištenje odgovarajućih udžbenika ili odstupanje od redovnog nastavnog plana i programa te organizacije rada ako to zahtijeva eksperimentalni program.

Ministarstvo putem javnog poziva,  poziva nakladnike da svojim eksperimentalnim udžbenicima i eksperimentalnim nastavnim sredstvima sudjeluju u provedbi eksperimentalnog programa'' Škola za život'' koji je prethodno objavljen na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Eksperimentalni nastavni materijali (udžbenici i nastavna sredstva) moraju biti u skladu sa kurikulumima nastavnih predmeta koji su objavljeni na stranicama Ministarstva te sa smjernicama koje su sastavni dio Javnog poziva i također se nalaze na stranicama Ministarstva gdje su i detaljnije pojašnjene.  Smjernice za pisanje eksperimentalnih nastavnih materijala u skladu s kurikulumskim dokumentima uključuju:

-       Znanstvene, pedagoške i didaktičko –metodičke smjernice

-       Tehničke smjernice

-       Etičke smjernice

-       Jezične smjernice

Podnošenje zahtjeva

Zainteresirani nakladnici do 15. travnja 2018. trebaju na e-mail: udzbenici@mzo.hr, najaviti za koje predmete, razrede i vrstu škole planiraju dostaviti Eksperimentalne nastavne materijale.  

Zahtjev s popisom i uputama o dostupnosti Eksperimentalnih nastavnih materijala nakladnici podnose Ministarstvu isključivo elektroničkim putem na: udzbenici@mzo.hrnajkasnije do 1. svibnja 2018. Zahtjevu se prilaže:

  • izjava nakladnika o jezičnoj uređenosti teksta,
  • izjava odgovorne osobe nakladnika da odgovara za sve pogreške koje se pojave u Eksperimentalnim nastavnim materijalima te da će ih otkloniti o vlastitom trošku, kao i da će pohraniti i čuvati elektroničke sadržaje kakvi su bili u trenutku slanja sadržaja na stručnu procjenu.

Pristigle Eksperimentalne nastavne materijale, dostavljene na temelju javnog poziva, procjenjivati će stručna povjerenstva, sastavljena od učitelja/nastavnika, metodičara i/ili znanstvenika određenog predmeta, kao i stručnjaka za elektroničke sadržaje koji nisu sudjelovali u pripremi Eksperimentalnih nastavnih materijala poslanih na procjenu.

Odluka povjerenstva o eksperimentalnim nastavnim materijalima

Povjerenstva će mišljenje o usklađenosti, sukladno uvjetima određenim ovim javnim pozivom, donijeti u roku od mjesec dana, tj. najkasnije do 1. lipnja 2018. O mišljenju povjerenstva Ministarstvo će obavijestiti izravno nakladnika.

Eksperimentalni nastavni materijali koji su dobili pozitivno mišljenje stručnih povjerenstava nakladnici dostavljaju u elektroničkome obliku školama kojima je odobren zahtjev za eksperimentalnu provedbu programa, a čiji će popis biti dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva.

Škole imaju rok od  dva tjedna tj.  do kraja tekuće nastavne godine, do 15. lipnja 2018., Ministarstvu dostaviti popis odabranih Eksperimentalnih nastavnih materijala po pojedinim razrednim odjelima i predmetima. Svaki nastavnik/učitelj samostalno donosi odluku koje će Eksperimentalne materijale koristiti za svaki predmet, program i razredni odjel u kojem predaje.

Eksperimentalne nastavne materijale treba pripremiti prema kurikulumima koji su objavljeni na stranicama Ministarstva gdje su dostupni svi dokumenti te su objavljene pristigle recenzije, kao i prilagođeni kurikulumi, ako je recenzija tražila njihovu doradu. Za predmet Informatike u 5. razredu osnovne i 1. razredu srednje škole neće se koristiti eksperimentalni udžbenici jer se predmet Informatika uvodi u sve škole.

Jadranka Bando dipl. iur.