U središtu

Upis u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019.

30.05.2018 U Narodnim novinama 47/2018. od 23.5.2018. objavljena je Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019.  Odlukom se utvrđuje postupak i način upisa učenika, broj upisnih mjesta u razrednim odjelima prvih razreda srednjih škola, utvrđuju se rokovi za prijavu i upis te ostali uvjeti i postupci za upis učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019.

Kandidati koji osnovno obrazovanje završavaju kao redoviti učenici osnovne škole u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2017./2018. u sustav se prijavljuju svojim elektroničkim identitetom ( korisničkim imenom i lozinkom )  iz sustava AAI@EduHr koji im dodjeljuje administrator imenika škole.

U prvoj fazi prijava kandidati još nemaju mogućnost uvida u ponudu obrazovnih programa po školama. Prijave će biti moguće od utorka, 26. lipnja 2018. godine

Razredni odjeli za sportaše

Kandidati koji se žele natjecati za upis u razredne odjele za sportaše trebaju u razdoblju  od 25. do 31 . svibnja 2018. godine u sustavu odabrati sport kojim se bave, navesti ime kluba i mjesto u kojem se klub nalazi kako bi se mogao provesti daljnji postupak njihovog rangiranja koji će provesti nacionalni sportski savezi.

Prijava kandidata sa teškoćama u razvoju

Postupak prijave kandidata sa teškoćama u razvoju započinje ranije te je važno upisni postupak obaviti pravovremeno. Školske ustanove trebaju obavijestiti učenike sa teškoćama u razvoju i njihove roditelje kako se  u razdoblju od 25. svibnja do 9. lipnja 2018. trebaju javiti uredima državne uprave u županiji, odnosno Gradskom uredu za obrazovanje Grada Zagreba te iskazati svoj odabir liste prioriteta redom kako bi upisali željene programe. Upisna povjerenstva ureda državne uprave u županiji unose odabire u sustav NISpuSŠ do petka 15. lipnja 2018. Nakon ovog postupka zatvara se mogućnost unosa odabira, a navedeni kandidati će se rangirati na zasebnim ljestvicama poretka temeljem ostvarenog ukupnog broja bodova utvrđenog tijekom postupka vrednovanja u obrazovnim programima za koje posjeduju stručno mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U školama u kojima je to uvjet kandidati s teškoćama u razvoju moraju zadovoljiti i na ispitu sposobnosti i darovitosti. Također, kada je škola utvrdila minimalni broj bodova za neki program, isto se odnosi i na učenika sa teškoćama u razvoju.  

Zdravstveni preduvjeti za upis

Važno je za učenike i roditelje da budu upoznati sa zdravstvenim preduvjetima potrebnim za upis u određeni obrazovni program. Kada je propisano da učenik za upis u određeni obrazovni program mora dostaviti određeni dokument kojim dokazuje zdravstvenu sposobnost za  školovanje i rad, dokument se mora dostaviti jer u suprotnom se kandidat neće moći upisati bez obzira što se nalazi unutar upisne kvote.

Kranji rok za dostavu dokumenata

Datum 26. lipnja 2018. je krajnji rok za dostavu i unos dokumenata kojima učenici ostvaruju dodatna prava na upis,  npr. stručno mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za učenike sa zdravstvenim teškoćama, za učenike koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja zbog nepovoljnih ekonomskih, socijalnih te odgojnih čimbenika, a koji su mogli utjecati na njihov školski uspjeh te preporuke Vijeća romske nacionalne manjine, za učenike koji su pripadnici romske nacionalne manjine, a žive u uvjetima koji su mogli nepovoljno utjecati na njihov školski uspjeh.

Datum za zaključavanje odabira obrazovnih programa i početka ispisa prijavnica je 10. srpnja 2018. godine, dok je krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica 12. srpnja 2018. godine.

Sve detaljne informacije o postupku prijava i upisa u srednju školu nalaze se u publikacijama  koje se mogu pronaći na web stranici https://www.upisi.hr/upisi/

Jadranka Bando, dipl.iur.