U središtu

Natjecanje u poznavanju prometnih znakova za učenike osnovnih škola

17.10.2018 Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i tvrtkom Moj Telekom d.o.o., te uz podršku koju osigurava Hrvatska istraživačka mreža CARnet, kao partnerima na projektu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske provodi državno natjecanje svih učenika osnovnih škola i svih osnovnih škola iz Republike Hrvatske u poznavanju prometnih propisa na web platformi Prometne Učilice.

Prometna Učilica sadrži web alate za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa, a prilagođena je uzrastu djece od 1. do 8. razreda osnovne škole te kroz poučne sadržaje i pitanja za provjeru znanja obrađuje sljedeće tematske cjeline: kretanje pješaka u prometu, vožnja bicikla u prometu, opasnosti kretanja i igranja uz željezničku prugu, djeca u javnom prijevozu i školskim autobusima, djeca putnici u vozilima, štetnost konzumacije alkohola i droga te tematsku cjelinu mopedi i motocikli.

Cilj natjecanja je kroz bolje upoznavanje prometnih propisa i pravila smanjiti stradavanje mladih u prometnim nesrećama.

Natjecanje se provodi u vremenu od 1. listopada ( od 12:00 sati ) do 30. studenoga 2018. ( do 12:00 sati ). Natjecanje se provodi na web platformi '' Prometne Učilice '' , i to je deseto po redu državno natjecanje učenika osnovnih škola u poznavanju prometnih propisa na Prometnoj Učilici.

Sadržaji Prometne učilice dostupni su svima, a da bi se moglo pristupiti natjecanju potrebno je posjedovati korisničku oznaku u AAI@EduHr sustavu koju učitelji i učenici mogu dobiti u školi od administratora imenika. Natjecati se mogu i učenici koji su se samostalno registrirali na stranicama Prometna Učilice, a čije su podatke pregledali i verificirali učitelji iz njihovih škola.

Natjecanje obuhvaća korištenje Prometne Učilice, a u natjecanju se boduje pregled poučnih sadržaja, uspješnost u rješavanju vježbi te postignuće na ispitima koje zadaje ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Natjecanje je organizirano u tri kategorije:

  • pojedinačno natjecanje učenika po uzrastima 
  • natjecanje razrednih odjeljenja i njihovih voditelja
  • natjecanje škola
Na natjecanje u kategoriji razredna odjeljenja mogu se uključiti i roditelji, koji će svojim znanjem i bodovima pridonijeti uspjehu razreda svojeg djeteta.

Najuspješniji učenici, razredno odjeljenje i njihov voditelj te 3 najuspješnije škole osvojit će vrijedne nagrade. Ukupno će biti dodijeljeno 45 nagrada. Prometna Učilica je dostupna na adresi https://ucilica.skole.hr.