U središtu

Upravni postupak: izuzeće čelnika drugostupanjskoga kolegijalnog tijela

17.12.2018 Ponuđen je odgovor na pitanje tko odlučuje o izuzeću čelnika drugostupanjskoga kolegijalnog tijela, u situaciji u kojoj taj odgovor nije izričito sadržan u odredbama Zakona o općem upravnom postupku (Narodne novine 47/2009., u nastavku: ZUP)

Upravnu stvar rješava službena osoba javnopravnog tijela ili kolegijalno tijelo javnopravnog tijela, sastavljeno od više službenih osoba (članak 23. i 25. ZUP-a). Pojam javnopravnog tijela normativno je definiran u članku 1. ZUP-a.

Izuzeće službene osobe uređeno je normama članka 24. ZUP-a. Spomenute odredbe ne daju izričiti odgovor na pitanje tko odlučuje o zahtjevu za izuzeće čelnika drugostupanjskoga kolegijalnog tijela, koje djeluje u okviru javnopravnog tijela (ministarstva ili drugog tijela državne uprave, tijela jedinice lokalne ili područne/regionalne/samouprave, pravne osobe koja ima javne ovlasti).   

Nije pravno prihvatljiva situacija u kojoj o izuzeću čelnika drugostupanjskog tijela nitko ne bi bio nadležan odlučiti, pa je potrebno posegnuti za pravnom interpretacijom. Adekvatnim smatramo primijeniti analogiju s normom članka 24. stavak 5. ZUP-a, kojom je propisano da o izuzeću čelnika prvostupanjskog tijela, po službenoj dužnosti ili na zahtjev stranke, odlučuje zaključkom čelnik drugostupanjskog tijela, a ako takvog tijela nema, o izuzeću će odlučiti tijelo koje obavlja nadzor nad tim javnopravnim tijelom. Stoga je ovdje potrebno odgovoriti na pitanje koje tijelo ima položaj tijela koje obavlja nadzor nad drugostupanjskim disciplinskim tijelom.

Pri odgovoru na to pitanje od pomoći, prema našem mišljenju, mogu biti (i) odredbe prijašnjeg Zakona o općem upravnom postupku (Narodne novine br. 53/91, 103/96, 47/09), imajući na umu da važeći ZUP koncepcijski ne čiti bitni otklon u odnosu na svojega normativnog prethodnika, već predstavlja sažimanje, nadogradnju i modernizaciju ranije tradicije. Prema dijelu odredbe članka 45. stavak 1. prijašnjeg Zakona o općem upravnom postupku, o izuzeću rukovoditelja tijela u sastavu tijela državne uprave odlučuje rukovoditelj tijela uprave u čijem se sastavu to tijelo nalazi.

Držimo da je pritom ujedno riječ o nadzornom tijelu iz članka 24. stavak 5. važećeg ZUP-a.

Sistemskim zakonima propisane su upravljačke i nadzorne ovlasti čelnika tijela (npr. članak 39. stavak 1. Zakona o sustavu državne uprave, i dr.).

Smatramo, dakle, da o izuzeću čelnika drugostupanjskoga kolegijalnog tijela odlučuje čelnik javnopravnog tijela u okviru kojeg je ustrojeno odnosnog kolegijalno tijelo, osim kada je posebnim (sektorskim) zakonom propisano djelovanje drugoga nadzornog tijela u smislu odredbe članka 24. stavak 5. ZUP-a.

Doc. dr. sc. Alen Rajko