U središtu

Nova Uredba o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje

28.02.2019 Temeljem članka 16. stavka 10. Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, koji se primjenjuje od 01. siječnja 2019. godine, Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje koja je stupila na snagu 08. veljače 2019. godine.

Sukladno članku 14. stavku 1. Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima („Narodne novine“, br. 106/18. – u daljnjem tekstu: Zakon), prijave za stambeno zbrinjavanje podnose se u razdoblju od 1. siječnja do 31. siječnja tekuće godine nadležnom uredu državne uprave u županiji koji rješava u prvom stupnju, a poziv se javno objavljuje na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Pravo na stambeno zbrinjavanje ovisi o raspoloživom stambenom fondu u državnom vlasništvu i osiguranim sredstvima u državnom proračunu te se ostvaruje na temelju izvršnih lista prvenstva koje utvrđuje mjesno nadležni ured državne uprave u županiji za svaku kalendarsku godinu, a liste moraju biti objavljene do 31. ožujka tekuće godine.

Uredbom o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje („Narodne novine“ broj: 14/19. – dalje u tekstu: Uredba)  propisuju se kriteriji za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje na temelju kojih se sastavljaju liste prvenstva.

Liste prvenstva sastavljaju se za općine i gradove prema pet (5) modela stambenog zbrinjavanja:

  1. Model A – davanjem u najam obiteljske kuće
  2. Model B – darovanjem neuseljive obiteljske kuće u državnom vlasništvu i građevnog materijala za njezinu obnovu ili rekonstrukciju
  3. Model C – davanjem u najam stana
  4. Model D – darovanjem građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu i građevnog materijala za izgradnju obiteljske kuće
  5. Model E – darovanjem građevnog materijala za obnovu, dogradnju/nadogradnju i završetak izgradnje obiteljske kuće u vlasništvu podnositelja prijave odnosno darovanjem građevnog materijala za izgradnju obiteljske kuće na građevinskom zemljištu u vlasništvu podnositelja prijave (članak 2. Uredbe).

Novom Uredbom se u prvom redu želi potaknutii demografska revitalizacija, slijedom čega su se u odnosu na dosadašnju, sada nevažeću Uredbu o kriterijima za bodovanje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje („Narodne novine“, br. 30/14., 115/16. i 106/18.) dogodile bitne izmjene.

Dosadašnjom Uredbom maksimalan broj bodova koji se mogao ostvariti, prema kriteriju broja djece predškolske dobi ili djece koja se redovito školuju, bio je 12, a odnosio se na obitelj sa troje i više djece, dok prema novoj Uredbi podnositelj prijave ostvaruje za svako dijete 10 bodova (članak. 3. stavak. 1. točka 2. Uredbe).

Nadalje, prema stručnoj spremi podnositelja prijave i člana obitelji koji je naveden u prijavi, podnositelj prijave ostvaruje:

5 bodova – za naslov doktora znanosti, magistra znanosti, sveučilišni specijalistički studij, završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integralni preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij

3 boda – za završen preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij u trajanju od najmanje tri godine

1 bod – za završenu srednju stručnu spremu (članak 3. stavak 1. točka 4. Uredbe). Naime, u odnosu na ovaj kriterij broj bodova je smanjen na način da je najmanji broj bodova iznosio 5 bodova dok je maksimalan broj bodova bio 14.

U odnosu na dosadašnju Uredbu, značajno je povećan broj bodova prema ukupnoj dužini prebivanja na području grada/općine za koju je podnositelj podnio prijavu, slijedom čega podnositelj umjesto dosadašnjih maksimalnih 28 bodova, za dužinu prebivanja od 20 i više godina, sada ostvaruje 50 bodova, odnosno 30 bodova od 10 do 19 godina (do sada 18 bodova) te od 5 do 9 godina 10 bodova (do sada 9 bodova).

Uredba propisuje ostvarivanje bodova na temelju stambenog statusa podnositelja prijave, pa tako podnositelj može otvariti 25 bodova ukoliko se nalazi u statusu najmoprimca (podstanara) odnosno 15 bodova za stanovanje u tuđoj stambenoj jedinici. Kao dokaz, uz prijavu je potrebno priložiti dokaz o statusu ovjeren od strane javnog bilježnika.

Izmijenjen je i broj bodova prema životnoj dobi podnositelja prijave (članak 3. stavak 1. točka 7. Uredbe), tako da podnositelj prijave do 40 godina života ostvaruje 50 bodova (do sada do 29 godina – 25 bodova), od 41 do 60 godina ostvaruje 30 bodova (do sada od 30 do 54 godine – 17 bodova) te od 61 i više godina ostvaruje 10 bodova (do sada 55 i više godina – 8 bodova).

Člankom 3. stavkom 1. točkom 8. Uredbe, propisano je da obitelj smrtno stradalog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ili pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a), koji su državljani Republike Hrvatske i imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, ostvaruju jednokratno 100 bodova po prijavi. Prema ovom kriteriju, u odnosu na dosadašnju Uredbu, obitelj zatočenog člana više ne ostvaruje pravo na bodove.

Bitna izmjena odnosi se na podnositelja prijave ili članove obiteljskog kućanstva koji su navedeni na prijavi, a imaju status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ili pripadnika HVO-a. Naime, do sada su oni prema ovom kriteriju ostvarivali 100 bodova jednokratno, bez obzira na vrijeme provedeno u Domovinskom ratu. Nova Uredba (članak 3. stavak 1. točka 11.) propisuje da oni ostvaruju jednokratno broj bodova ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu, na sljedeći način:

-          50 bodova do 12 mjeseci

-          60 bodova od 12 do 24 mjeseca

-          70 bodova od 24 do 36 mjeseci

-          80 bodova od 36 do 48 mjeseci

-          90 bodova od 48 do 60 mjeseci

-          100 bodova više od 60 mjeseci,

uz napomenu da se boduje status člana s najvećim brojem bodova. U odnosu na ovaj kriterij, značajna novina koja se do sada nije uzimala kao bodovni kriterij je da dragovoljac iz Domovinskog rata ostvaruje pravo na dodatnih 10 bodova. Ukoliko na istoj prijavi ima više osoba sa statusom dragovoljca, svaka osoba za sebe ostvaruje po 10 bodova.

Povećan je i broj bodova u odnosu na podnositelja prijave, odnosno člana kućanstva koji ima utvrđen status žrtve nasilja u obitelji i to sa dosadašnjih 5 bodova, na 40 bodova jednokratno.

Značajna izmjena odnosi se i na broj bodova u odnosu na vrijeme od dana podnošnja prvog zahtjeva za stambeno zbrinjvanje sukladno propisu o područjima posebne državne skrbi, koje se do sada bodovalo na način da je podnositelj zahtjeva ostvarivao po 1 bod za svaku godinu, dok prema važećoj Uredbi podnositelj prijave ostvaruje po 10 bodova za svaku godinu, do maksimalnih 120 bodova.

Vezano uz status prognanika, povratnika ili izbjeglice, do sada su se bodovale samo osobe koje su trenutno u jednom od navedenih statusa, dok važećom Uredom bodove ostvaruju i osobe koje su nekada imale predmetne statuse ali ih više nemaju, u kojem slučaju moraju dostaviti potvrdu o statusu prognanika, povratnika ili izbjeglice odnosno potvrdu da su nekada imale status. Ukoliko je na prijavi navedeno više osoba koje su evidentirane ili su bile evidentirane u statusu prognanika, zbrajaju se bodovi, odnosno za svaku osobu na prijavi za koju se dostavi dokaz ostavaruje se po 10 bodova.

Nadalje, u odnosu na model stambenog zbrinjavanja darovanjem građevnog materijala za koji je sada nevažeća Uredba predviđala dodatne bodove prema sljedećim kriterijima: ukoliko podnositelj boravi u neuseljivom stambenom objektu, izgradnje nove kuće ili ukoliko boravi u stambenoj jedinici nedostatne kvadrature, nova Uredba ne propisuje dobivanje bodova prema navedenim kriterijima.

U odnosu na dokumentaciju temeljem koje se ostvaruju bodovi (članak 4. Uredbe), izmijenjeno je u odnosu na dostavu obračunskih isprava za isplatu plaća od poslodavaca, na način da je do sada bilo potrebno dostaviti posljednje tri platne liste, odnosno za 10., 11. i 12. mjesec prethodne godine, dok je sada isto potrebno za posljednjih 12 mjeseci, odnosno za cijelu prethodnu godinu.

Za istaknuti je da, premda je za bodovanje prema kriteriju prosječnih primanja u posljednjih godinu dana svih članova kućanstva Uredbom navedena dostava samo obračunskih isprava za isplatu plaća od poslodavca, kao dokaz o ostvarenim prihodima za prethodnu godinu potrebno je dostaviti i sve ostale prihode, kao što su: dječji doplatak, alimentacija, socijalne naknade, pri čemu se svi prihodi zbrajaju i dijele na ukupan broj članova obitelji.

Uredba člankom 6. propisuje i situaciju ukoliko bi dvije ili više prijava imale isti broj utvrđenih bodova, prednost za ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje ima obitelj koja se više godina nalazi na listi prvenstva, odnosno obitelj koja ima veći broj malodobne djece.

Liste prvenstva sastavljaju uredi državne uprave u županijama za tekuću godinu te ih boduju do 15. ožujka i objavljuju na svojim mrežnim stranicama i oglasnoj ploči.

Na objavljene liste prvenstva podnositelji prijave imaju pravo podnošenja primjedbe u roku od osam dana od dana njihove objave na mrežnim stranicama i oglasnoj ploči, a izvršne liste moraju biti objavljene do 31. ožujka tekuće godine (članak 16. Zakona).

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje najkasnije do 15. travnja tekuće godine dostavlja uredima državne uprave u županijama podatke o raspoloživom stambenom fondu i osiguranim sredstvima u državnom proračunu za stambeno zbrinjavanje (članak 15. Zakona).

Mirta Brkić-Gverieri, dipl. iur.