U središtu

Izrada pečata školske ustanove s grbom Republike Hrvatske

06.05.2019 Uporaba pečata s grbom Republike Hrvatske uređena je Zakonom o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 33/95.) i Pravilnikom za primjenu Zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 93/95.).

Statutom školske ustanove propisuje se uporaba pečata odnosno žiga bez grba Republike Hrvatske i uporaba pečata odnosno žiga s grbom Republike Hrvatske te izgled i dimenzija pečata s grbom Republike Hrvatske u skladu s člankom 3. i 4.  Pravilnika za primjenu Zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske.

Škola je javna ustanova koja djelatnost odgoja i obrazovanja obavlja kao javnu službu. Člankom 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano je koje poslove školske ustanove obavljaju na temelju javnih ovlasti i kod obavljanja tih poslova propisana je uporaba pečata s grbom Republike Hrvatske u skladu s člankom 2. Zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske.

Zahtjev za dobivanje odobrenja za izradu pečata, odnosno žiga s grbom Republike Hrvatske podnosi se Ministarstvu uprave pisanim putem. Zahtjev potpisuje ravnatelj škole. Sadržaj zahtjeva propisan je člankom 9. Pravilnika za primjenu Zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske (Narodne novine, br.  93/95.).

U zahtjevu je potrebno navesti:

- broj (količina i redni broj pečata odnosno žiga) i propisani promjer pečata odnosno žiga; (kako je navedeno u Statutu)

- sadržaj pojedinog pečata i žiga (naziv i sjedište školske ustanove pečata odnosno žiga), npr. „OSNOVNA ŠKOLA VELI ŽAL“ (naziv škole), SPLIT (sjedište škole)

- naziv i sjedište ovlaštenog obrtnika ili trgovačkog društva kod kojeg će se naručiti izrada pečata odnosno žiga

Pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti dužne su u zahtjevu obrazložiti koje javne ovlasti imaju i na temelju kojeg zakona. Što znači da je škola dužna, u zahtjevu za dobivanje odobrenja za izradu pečata s grbom Republike Hrvatske, navesti i obrazložiti da u skladu s člankom 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ima javne ovlasti i koje poslove obavlja na temelju javnih ovlasti.

Popis ovlaštenih trgovačkih društava i obrta koji imaju odobrenja za obavljanje djelatnosti izrade pečata i žigova s grbom Republike Hrvatske: https://mup.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/zig_i_pecati/71813-pecati-05-05-2017.pdf

Ukoliko se radi o zahtjevu za dobivanje odobrenja za izradu pečata, odnosno žiga s grbom Republike Hrvatske koji školska ustanova podnosi prvi puta, uz zahtjev se dostavlja statut kojim je propisana uporaba pečata i/ili žiga s grbom Republike Hrvatske koji je predmet zahtjeva i preslika rješenja nadležnog tijela (Ministarstva znanosti i obrazovanja) kojim se školskoj ustanovi dozvoljava početak rada.

Primjerak rješenja kojim je odobrena izrada pečata i žiga Ministarstvo uprave dostavlja ovlaštenom obrtniku ili trgovačkom društvu kod kojeg korisnik pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske naručuje izradu pečata i žiga. O izdanim odobrenjima za izradu pečata i žiga Ministarstvo uprave vodi evidenciju.

U slučaju da je pečat odnosno žig dotrajao, pokidao se i nije uporabljiv, ako je došlo do promjene naziva školske ustanove, ukidanja obavljanja javnih ovlasti itd.) pečat s grbom Republike Hrvatske mora se dostaviti Ministarstvu uprave radi uništenja. Način dostave i postupak pečata za kojeg se traži uništenje propisan je Pravilnikom za primjenu Zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske.

Pečati i žigovi koje treba uništiti dostavljaju se Ministarstvu uprave osobnom dostavom ili preporučenom poštanskom pošiljkom.  Uz pečate i žigove prilaže se službeni dopis i popis tih pečata i žigova na Obrascu broj 4 - Popis pečata i žigova s grbom Republike Hrvatske koje treba uništiti (obrasci su sastavni dio Pravilnika za primjenu Zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske).

Predmet jednog dopisa ne može biti dostava pečata na uništenje i traženje odobrenja za izradu novog pečata. Popis pečata i žigova koje treba uništiti sadrži sljedeće podatke:

  • naziv i adresu sjedišta korisnika pečata i žiga s grbom R. Hrvatske
  • razlog uništavanja pečata i žiga
  • redni broj, promjer pečata i žiga, redni broj pečata i žiga, otisak pečata i žiga
  • datum i vlastoručni potpis ravnatelja
  • mjesto za otisak službenog pečata
Ravnatelj školske ustanove dužan je Ministarstvu uprave dostaviti pečate i žigove radi uništavanja, najkasnije u roku od sedam dana od dana nastupanja razloga zbog kojih pečate i žigove treba uništiti.

U slučaju gubitka ili nestanka pečata odnosno žiga s grbom Republike Hrvatske, nestanak se mora prijaviti Ministarstvu uprave.  Također, korisnik (školska ustanova) nestalog pečata odnosno žiga, nestanak mora oglasiti i u Narodnim novinama. Uz prijavu nestanka pečata i žiga mora se navesti promjer, redni broj i sadržaj nestalog pečata i žiga. O nestalim pečatima i žigovima Ministarstvo uprave vodi evidenciju. Korisnik (školska ustanova) pečata odnosno žiga s grbom Republike Hrvatske koji je prijavio nestanak pečata odnosno žiga, mora podnijet zahtjev za dobivanje odobrenja za izradu pečata i žiga s oznakom prvog sljedećeg slobodnog rednog broja nakon broja pečata odnosno žiga istog promjera za koji mu je izdano odobrenje.

Ukoliko se nestali pečat odnosno žig pronađe, nakon upisa u evidenciju Ministarstva uprave o nestalim pečatima odnosno žigovima i nakon oglašavanja nestanka u Narodnim novinama, Ministarstvo uprave će uništiti pronađeni pečat odnosno žig.

Sandra Tomić Ilić, dipl. iur.