U središtu

Izmjene i dopune Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi

20.11.2019 Obveze učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi utvrđuju se godišnjim planom i programom rada škole i školskim kurikulumom u skladu sa sklopljenim ugovorom o radu i Pravilnikom o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika.

Člankom 104. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (dalje u tekstu: Zakon) propisano je da  se ukupne tjedne obveze učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama utvrđuju u 40-satnom radnom tjednu godišnjim planom i programom rada u skladu s nacionalnim kurikulumom, nastavnim planom i programom i školskim kurikulumom, o čemu se učitelju i stručnom suradniku izdaje odluka o tjednom i godišnjem zaduženju na poslovima neposrednog nastavnog rada i ostalim poslovima koji proizlaze iz neposrednog nastavnog i odgojno-obrazovnog rada i iz izvršenja aktivnosti i poslova iz nastavnog plana i programa i školskog kurikuluma.

Istim člankom propisano je i da tjedna norma neposrednog rada učitelja razredne nastave s učenicima iznosi broj sati propisan nastavnim planom za razrednu nastavu, tjedna norma neposrednog rada učitelja predmetne nastave, uključujući 2 sata odgojno-obrazovnog rada razrednika, iznosi od 22 do 24 sata, a tjedna norma neposrednog odgojno-obrazovnog rada stručnog suradnika u školskoj ustanovi i učitelja koji radi u produženom boravku je 25 sati. Zakonom je također propisano je da tjedne radne obveze učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi propisuje ministar.

Temeljem članka 104. stavka 7. Zakona ministar znanosti i obrazovanja donio je Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi (dalje u tekstu: Pravilnik), dana 17. ožujka 2014. godine, a Pravilnik je objavljen u „Narodnim novinama“, broj 14/2014. od 18. ožujka 2014. godine i stupio je na snagu  osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, odnosno 26. ožujka 2014. godine.

Zbog uočenih tiskarskih pogrešaka, 26. ožujka 2014. godine ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je Ispravak Pravilnika, koji je objavljen u „Narodnim novinama“, broj 40/2014.

Krajem mjeseca kolovoza 2014. godine, odnosno 25. kolovoza 2014. godine, oko mjesec dana prije zakonske obveze izdavanja, tada, rješenja, sada, odluke o tjednim i godišnjim zaduženjima učitelja i stručnih suradnika, ministar je donio Izmjene i dopune Pravilnika. Izmjene i dopune Pravilnika su objavljene u Narodnim novinama, broj 103/2014. od 27. kolovoza 2014. godine i stupile su na snagu 5. rujna 2014. godine.

Posljednje Izmjene i dopune Pravilnika donesene su 21. listopada 2019. godine i objavljene su u „Narodnim novinama“, broj 102/2019. od 25. listopada 2019. godine, a stupile su na snagu dana, 2. studenog 2019. godine.

Pravilnikom se utvrđuju tjedne radne obveze učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi te se navodi kako učitelji u školi izvode nastavu i druge oblike neposrednog odgojno-obrazovnog rada s učenicima, vode razredništvo, obavljaju ostale poslove koji proizlaze iz naravi i količine odgojno-obrazovnog rada s učenicima te posebne poslove koji proizlaze iz ustroja škole, a stručni suradnici obavljaju neposredan odgojno-obrazovni rad s učenicima, stručno-razvojne i druge stručne poslove u skladu sa zahtjevima struke kao i ostale poslove koji proizlaze iz neposredno-odgojno obrazovnog rada.

Pravilnikom je neposredno-odgojno obrazovni rad definiran kao rad koji čine redovita nastava, izborna nastava, dopunska nastava, dodatni rad, izvannastavne aktivnosti i razredništvo.

Za razliku od Pravilnika o obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi („Narodne novine“, br. 51/1999., 76/2000., 103/2014.) kojim su se utvrđivale obveze učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi do stupanja na snagu ovog Pravilnika, ovaj Pravilnik navodi kako je isključivo redovita nastava, odnosno nastava obveznih predmeta utvrđenih kurikulumom te nastavnim planom i programom i izborna nastava stranog jezika, informatike i vjeronauka ili drugih izbornih predmeta za koje je kurikulum ili nastavni plan i program donio ministar znanosti i obrazovanja, a koji se mogu izvoditi u osnovnoj školi, osnovica za određivanje radnog vremena učitelja koji je njome u cijelosti ili djelomično zadužen.

Razlika između dosadašnjeg Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi i njegovih novih izmjena je upravo u osnovici za određivanje radnog vremena učitelja. Upravo zbog navedenog veliki broj učitelja glazbene i likovne kulture, odnosno predmeta koji se izvode samo jedan sat tjedno, ostali bi bez punog radnog vremena odnosno, bez pune satnice.

Zbog toga je, krajem mjeseca kolovoza 2014. godine, kada se Pravilnik i počeo primjenjivati radi izrade tjednih zaduženja učitelja i stručnih suradnika za školsku godinu 2014./2015., ministar obrazovanja i sporta donio Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi.

Navedenim izmjenama i dopunama upravo učiteljima glazbene kulture i likovne kulture omogućeno je da u sklopu tjedne radne obveze mogu obavljati i poslove, za učitelja glazbene kulture, vođenja pjevačkog zbora i/ili orkestra, a za učitelja likovne kulture, vođenje grupe koja brine o vizualnom identitetu škole. Pravilnikom je isto predviđeno i za učitelja tjelesne i zdravstvene kulture, vođenje sportskog kluba ili školskog športskog društva, a za učitelje tehničke kulture, izvođenje programa kluba mladih tehničara te vođenje učeničke zadruge za sve učitelje.

Istim Izmjenama i dopunama Pravilnika predviđeno je i da učitelji predmetne nastave do ukupne količine tjednih radnih obveza u neposrednom odgojno-obrazovnom radu s učenicima mogu, osim dodatne i dopunske nastave i izvannastavnih aktivnosti, obavljati poslove voditelja stručnog županijskog vijeća i člana stručnog povjerenstva za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta pri Uredu ili Ministarstvu. Također mogu, ako imaju valjano obrazovanje ili su prošli propisanu obuku, obavljati i poslove administratora eMatice i/ili administratora eDnevnika, a učitelj tjelesne i zdravstvene kulture može obavljati poslove poduke plivanja i kinezioterapeutski rad s učenicima s teškoćama.

Izmjenama i dopunama Zakona iz kolovoza 2018. godine izmijenjen je naziv Rješenja o tjednom i godišnjem zaduženju u Odluka o tjednom i godišnjem zaduženju, te je izmijenjen rok do kojeg su škole obvezne donijeti Godišnji plan i program rada i školski kurikulum s 30. rujna na 7. listopada tekuće godine. S navedenim izmjenama bilo je potrebno uskladiti Pravilnik obzirom da se ukupne tjedne obveze učitelja i stručnih suradnika u školi utvrđuju godišnjim planom i programom rada.

Pravilnik je usklađen sa zakonskim odredbama i kurikularnom reformom, posljednjim  Izmjenama i dopunama koje su objavljene u „Narodnim novinama“, broj 102/2019. Navedenim Izmjenama i dopunama osim što se u tekstu, gdje za to postoji potreba, dodaje kurikulum, izbačene su i stručno-metodičke pripreme ili izradba pisanih dnevnih priprema, a zamjenjuju se riječju pripremanjem, a sve u skladu s kurikularnom reformom i izmjenama Zakona iz 2018. godine.

Otvorena je još jedna mogućnost uređenja povoljnije norme za učitelje predmetne nastave, osim već propisanog minimuma od 16/17/18 sati redovite nastave, a odnosi se na učitelje na potpomognutim područjima ili brdsko-planinskim područjima ili otocima.

Vrijeme za stručno metodičko pripremanje učitelja predmetne nastave povećano je s dosadašnjih 20 minuta na 30 minuta po satu redovite nastave, te je ovom izmjenom vrijeme za pripremanje izjednačeno i za učitelje razredne i predmetne nastave. Normirano je i pripremanje za učitelje u produženom boravku, što do sada nije bilo predviđeno i iznosi 20 minuta po satu neposrednog odgojno-obrazovnog rada

Izmjenama Pravilnika u posebne poslove učitelja i stručnih suradnika osim poslova satničara i voditelja smjene, poslova vođenja školskog bazena itd. dodani su i novi poslovi kao što su: poslovi administratora elektroničkih upisnika, poslovi podrške uporabi informacijske i komunikacijske tehnologije i poslovi voditelja međunarodnog ili nacionalnog projekta. Pravilnije i preciznije su propisani poslovi učitelja edukatora rehabilitatora, učitelja jezika nacionalne manjine kao i stručnih suradnika.

Javna rasprava o navedenim Izmjenama i dopunama Pravilnika trajala je od 2. kolovoza do 2. rujna 2019. godine. Nakon završene javne rasprave, Izmjene nisu donesene tijekom rujna kako bi se zaduženja učitelja i stručnih suradnika za 2019./2020. godinu izdala u skladu s Izmjenama i dopunama. Izmjene su donesene u listopadu, a škole su dužne tjedna i godišnja zaduženja učitelja za školsku godinu 2019./2020. uskladiti s odredbama Pravilnika do 13. siječnja 2020. godine.

Zbog izmjena i dopuna koje su predviđene Pravilnikom može se pretpostaviti kako će biti i izmjena u stanicama učitelja te nije jasno zašto je potrebno već donesene odluke o tjednom i godišnjem zaduženju učitelja za 2019./2020. godinu mijenjati i usklađivati s izmjenama Pravilnika u tijeku školske godine.

Sandra Tomić Ilić, dipl. iur.