U središtu

Upravni postupak: može li ništavim biti oglašeno ukinuto privremeno rješenje?

18.12.2019 Ukidanje privremenog rješenja sâmo po sebi ne utječe na pravne učinke koje je privremeno rješenje proizvodilo od svoje izvršnosti do ukidanja. Zbog toga se ne može a priori odbaciti mogućnost oglašivanja ništavim ukinutoga privremenog rješenja.

Prema članku 100. stavak 3. Zakona o općem upravnom postupku („Narodne novine“, br. 47/09., dalje: ZUP), ako prema okolnostima slučaja prije okončanja postupka treba donijeti rješenje kojim se privremeno uređuju sporna pitanja ili odnosi, rješenje će se donijeti na temelju činjenica poznatih u vrijeme njegova donošenja. To rješenje mora biti označeno kao privremeno (privremeno rješenje). Privremeno rješenje ukinut će se rješenjem kojim se rješava o upravnoj stvari.

Odredbom stavka 4. toga članka propisano je da se privremeno rješenje (kao i djelomično te dopunsko rješenje) u pogledu pravnih lijekova i izvršenja smatra samostalnim rješenjem.

Razlozi ništavosti rješenja (upravnog akta) propisani su u članku 128. stavak 1. ZUP-a. Oglašivanje rješenja ništavim ne podliježe rokovima. Ništavost je najteži oblik nezakonitosti. Komplementarno tome, pretpostavke za oglašivanje rješenja ništavim propisane su vrlo striktno. U cjelini nezakonitih rješenja vrlo je malo ništavih upravnih akata, uglavnom je riječ o pobojnim aktima.

Može li ništavim biti oglašeno privremeno rješenje, koje je, prije oglašivanja ništavim, ukinuto rješenjem kojim se rješava o upravnoj stvari?

Na prvi pogled, odgovor je očit: ne može se ništavim oglasiti rješenje koje više ne egzistira. Mislimo da je ovome ipak potrebno pristupiti sa zrnom soli. Privremeno rješenje je ukinuto (učinak ex nunc), nije poništeno (učinak ex tunc). Ukidanjem, u pravilu, nije intervenirano u pravne učinke koje je privremeno rješenje proizvodilo u razdoblju od izvršnosti rješenja do njegova ukidanja.

Pod pretpostavkom da bi konkretno privremeno rješenje bilo oglašeno ništavim da još egzistira, je li doista prihvatljivo tumačenje po kojem se u rješenje opterećeno tako teškim oblikom nezakonitosti više nipošto ne smije intervenirati, iako je u vrijeme važenja proizvelo neke učinke? Smatramo da nije prihvatljivo, te da postoje situacije u kojima je, prije svega radi saniranja učinaka ukinutoga (ali ne i poništenoga) ništavog rješenja, pravno osnovano ništavim oglasiti privremeno rješenje ništavim.

(Terminološka napomena: po ZUP-u, ne postoji oglašavanje rješenja ništavim, već oglašivanje rješenja ništavim. Oglašavanje je, u prvom redu, povezano s marketingom i sličnim djelatnostima, dok je oglašivanje ovdje ne samo propisani, već i prikladni pravni termin. Usto, rješenje ne može biti oglašeno ništavnim, tj. nikakvim, bijednim).

doc. dr. sc. Alen Rajko