U središtu

Određivanje broja sati ukupnog tjednog radnog vremena kod nepunog radnog vremena u osnovnim školama

17.02.2020

Učitelji i stručni suradnici u školskim ustanovama rade na temelju ugovora o radu i Odluke o tjednom i godišnjem zaduženju. U skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u školskim ustanovama izdaju se Odluke o tjednom i godišnjem zaduženju najkasnije do 7. listopada tekuće godine.

Sukladno članku 104. ZOOOSŠ "ukupne tjedne obveze učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u školskim ustanovama utvrđuju se u 40-satnom radnom tjednu godišnjim planom i programom rada u skladu s nacionalnim kurikulumom, nastavnim planom i programom i školskim kurikulumom, o čemu se učitelju, nastavniku, odgajatelju i stručnom suradniku izdaje odluka o tjednom i godišnjem zaduženju na poslovima neposrednog nastavnog rada i ostalim poslovima koji proizlaze iz neposrednog nastavnog i odgojno-obrazovnog rada i iz izvršenja aktivnosti i poslova iz nastavnog plana i programa i školskog kurikuluma."

Izračun broja sati rada na koje se izdaje Odluka o tjednom zaduženju za učitelje i stručne suradnike u osnovnim školama određuje se u skladu s Pravilnikom o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama (dalje u tekstu : Pravilnik). Osvrnut ću se na problematiku određivanja ukupnog tjednog radnog vremena kod nepunog radnog vremena u osnovnim školama na temelju navedenog Pravilnika. Ukoliko se radi o radnom odnosu na puno radno vrijeme vrlo je lako odrediti ukupno tjedno zaduženje učitelja i stručnih suradnika, no ukoliko se radi o nepunom radnom vremenu postavlja se pitanje kako izračunati ukupno tjedno zaduženje, obzirom da je ukupan broj sati tjednog zaduženja bitan radi određivanja tjednog radnog vremena u ugovoru o radu.

Postavlja se pitanje na koji način odrediti ukupno tjedno zaduženje za npr. novo radno mjesto učitelja predmetne nastave, ukoliko se radi o nepunom radnom vremenu. Odnosno postavlja se pitanje kako odrediti ukupno tjedno zaduženje na osnovi redovite nastave i posebnih i ostalih poslova, dopunske i dodatne nastave, izvannastavnih aktivnosti te kako izračunati broj sati na temelju kojeg se sklapa ugovor o radu i radnik prijavljuje u obvezno mirovinsko osiguranje obzirom da Ministarstvo u svojoj suglasnosti koju izdaje školama očituje se na način da odobrava tražene sate redovite nastave i ogovarajuću količinu ukupnog tjednog radnog vremena.

Također se treba voditi računa da učitelji tjelesne i zdravstvene kulture, tehničke kulture, likovne kulture i glazbene kulture u skladu s člankom 13. st. 7. Pravilnika mogu biti zaduženi navedenim poslovima u redovitoj nastavi, ali najviše s dva sata tjedno. U skladu s člankom 8. st. 11. Pravilnika učitelj koji obavlja posebne poslove satničara iz članka 7. st. 2. Pravilnika ili iz st. 2., 4., 5., 9., 10. članka 8.1 te st. 6. članka 8. u dijelu koji se odnosi na voditelja bazena za manje od pet škola broj sati zaduženja redovitom nastavom može se uvećati za najviše tri sata ako je zaposlen u nepunom radnom vremenu ili smanjiti za najviše tri sata ako je zaposlen u punom radnom vremenu ili navedenim poslovima može biti zadužen u cijelosti ili dijelu sati umjesto dodatne i/ili dopunske nastave i/ili izvannastavnih aktivnosti, odnosno do propisanog broja sati u ostalim poslovima.

Izračun broja sati rada u nepunom tjednom radnom vremenu izračunava na temelju postavljenog razmjera A : B = C : X.

A predstavlja potreban broj sati redovite nastave za puno tjedno radno vrijeme prema članku 13. st. 4. Pravilnika prema kojem tjedna radna obveza učitelja predmetne nastave u redovnoj nastavi iznosi za:

– učitelja Hrvatskoga jezika, jezika nacionalnih manjina, Matematike i nastavnih predmeta koji se u svim razredima predmetne nastave izvode 1 sat tjedno od 18 do 20 sati

– učitelja stranoga jezika i učitelja klasičnih jezika od 19 do 21 sat

– učitelja ostalih nastavnih predmeta od 20 do 22 sata.

B predstavlja broj 40, odnosno potreban broj sati rada za puno tjedno radno vrijeme prema članku 9. st. 2. Pravilnika,

C predstavlja broj sati neposrednog odgojno-obrazovnog rada (redovita nastava i/ili izborna nastava i dva sata neposredno-odgojno obrazovnog rada razrednika) na temelju kojeg se sklapa ugovor o radu u nepunom tjednom radnom vremenu

X predstavlja ukupno nepuno tjedno radno vrijeme.

OGLEDNI PRIMJERI:

Odluka o tjednom radnim obvezama učitelja matematike
Odluka o tjednim radnim obvezama učitelja glazbene kulture

Sandra Tomić Ilić, dipl. iur.

_________________________

1 Poslovi voditelja smjene, voditeljski poslovi vezani uz odjele na jeziku u pismu nacionalne manjine, voditeljski poslovi vezani uz odjele za učenike s posebnim  potrebama, poslovi administratora elektroničkih upisnika (e Matica, e Dnevnik), poslovi podrške uporabi informacijske i komunikacijske tehnologije

2 Ukupne tjedne obveze učitelja i stručnih suradnika u školi utvrđuju se u 40-satnom radnom tjednu godišnjim planom i programom rada u skladu s nacionalnim kurikulumom, nastavnim planom i programom te školskim kurikulumom.