U središtu

Ugovor o radu na određeno vrijeme do 60 dana u školskim ustanovama

27.02.2020

Sukladno članku. 107. stavku 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, („Narodne novine“, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 5/12., 16/12., 86/12., 126/12., 94/13., 152/14., 07/17., 68/18., 98/19.) radni odnos u školi zasniva se ugovorom radu na temelju natječaja. Postoje situacije koje su predviđene Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (dalje u tekstu: Zakon) kada se radnik zapošljava odnosno s radnikom se sklapa ugovor o radu bez raspisivanja natječaja.

Jedan od razloga kada se natječaj ne raspisuje je zapošljavanje na određeno vrijeme kada obavljanje poslova ne trpi odgodu i u tim situacijama ravnatelj može zasnovati radni odnos s radnikom na određeno vrijeme do zasnivanja radnog odnosa na temelju natječaja ili na drugi propisan način ali ne dulje od 60 dana (članak 107. stavak 11. Zakona).

U hrvatskom radnom zakonodavstvu radni odnos zasniva se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, a na određeno vrijeme samo iz opravdanih razloga kako propisuje članak12. Zakona o radu („Narodne novine“, br. 93/14., 127/17., 98/19.). Što znači da zapošljavanje ugovorom o radu na neodređeno vrijeme treba biti pravilo, a zasnivanje radnog odnosa ugovorom o radu na određeno vrijeme iznimka. "Ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme, za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja."

Posebnost Zakona i zasnivanja radnog odnosa u školskim ustanovama je upravo ugovor o radu na određeno vrijeme čije je vrijeme ograničeno i ne može iznositi dulje od 60 dana. U školskim ustanovama se radni odnos na određeno vrijeme zasniva iz točno određenih razloga gdje je trajanje ugovora unaprijed određeno nekim događajem, ali se takav radni odnos zasniva na temelju natječaja.    

Zasnivanje radnog odnosa ugovorom o radu na određeno vrijeme ali ne dulje od 60 dana doživjelo je izmjene od samog početka primjene Zakona od 2008. godine do danas. Zakon je u svom izvornom obliku („Narodne novine“, br. 87/08. sve do izmjena i dopuna br. 86/12.) predviđao mogućnost zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme ali ne dulje od 60 dana na način da je ravnatelj samostalno odlučivao o tome bez suglasnosti školskog odbora. Takva odredba je bila iznimka od pravila da o zasnivanju radnog odnosa u školskim ustanovama odlučuje ravnatelj, ali uz suglasnost školskog odbora (članak 114. Zakona).

Izmjenama i dopunama Zakona iz 2012. godine institut zapošljavanja ugovorom o radu na određeno vrijeme, ali ne dulje od 60 dana izmijenjen je na način da je ravnatelju oduzeta apsolutna samostalnost te je i u slučaju radnog odnosa na određeno vrijeme do 60 dana bilo potrebno ishoditi suglasnost školskog odbora. Istovremeno je izmjenom čl. 114. Zakona predviđena mogućnost sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme do 15 dana o kojem je ravnatelj samostalno odlučivao, odnosno bez suglasnosti školskog odbora. Izmijenjena odredba članka 114. stavka 1. Zakona glasila je: "O zasnivanju i prestanku radnog odnosa odlučuje ravnatelj uz prethodnu suglasnost školskog odbora, a samostalno u slučaju kada je zbog obavljanja poslova koji ne trpe odgodu potrebno zaposliti osobu na vrijeme do 15 dana."

Izmjena navedene odredbe obrazložena je željom i potrebom za osiguranje kvalitetnijeg upravljanja školskim ustanovama na način da se odluke, posebice o zapošljavanju radnika, donose na transparentan način uz suglasnost školskog odbora, a ne samo uz odluku ravnatelja kao što je to bilo do sada.

Obzirom da je novonastala situacija u kojoj je ravnatelj mogao samostalno zaposliti osobu na vrijeme do 15 dana bez suglasnosti školskog odbora izazivala probleme u radu jer  rok od 15 dana zapravo čini dva radna tjedna što je vrlo kratko vrijeme u kojem uglavnom nije razvidno hoće li zamjenjivani radnik biti i dalje spriječen u obavljanju rada, te u slučaju da i dalje postoji potreba za zamjenom, u kratkim rokovima bilo je potrebno organizirati i sazivati sjednice školskog odbora na kojima bi se tražile prethodne suglasnost za sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme, ali ne dulje od 60 dana. Zakonom je predviđena i mogućnost upućivanja pisanog zahtjeva školskom odboru za prethodnu suglasnost za sklapanje ugovora na vrijeme do 60 dana, što je također vrlo nepraktično obzirom da školski odbor ima pravo ne odgovoriti na isti zahtjev te ukoliko se o zahtjevu ne očituje u roku od 10 dana smatra se da je školski odbor prešutno dao svoju suglasnost.

Zbog svega navedenog ponovo je izmijenjen članak 114. Izmjenama i dopunama Zakona iz 2018. godine („Narodne novine“, br. 68/18.). Navedenim izmjenama omogućeno je ravnatelju da samostalno, bez prethodne suglasnosti školskog odbora odlučuje o zasnivanju radnog odnosa u trajanju od najviše 60 dana, u slučaju kada je zapošljavanje potrebno zbog obavljanja poslova koji ne trpe odgodu za razliku od dosadašnje odredbe u skladu s kojom je bio ovlašten samostalno sklopiti ugovor o radu najdulje do 15 dana.

Postoji određena problematika vezana uz sam ugovor o radu na određeno vrijeme zbog točno određenog razloga, ali ne dulje od 60 dana.  Prvenstveno se postavlja pitanja može li se takav ugovor raskinuti i prije isteka 60-og dana. Naravno da može. Svaki se ugovor može raskinuti iz razloga navedenih u zakonskim propisima, ali kod ovakvog ugovora bilo bi dobro u samom ugovoru specificirati razloge njegova prestanka. Ugovori do 60 dana najviše se koriste radi zamjene za privremenu spriječenost za rad (bolovanje) ili za vrijeme dugotrajnije odsutnosti radnika dok se ne provede natječajni postupak ili zaposli radnik na drugi propisani način.

Sam ugovor o radu na određeno vrijeme do 60 dana prestaje nastupom jednog od događaja navedenih u samom ugovoru. Npr. ugovor se sklapa na određeno vrijeme do povratka radnika na rad, odnosno do zasnivanja radnog odnosa na temelju natječaja ili na drugi propisani način. Koja okolnost od navedenih nastupi prije bit će razlogom prestanka ugovora o radu ex lege. Ukoliko niti jedna navedena okolnost ne nastupi za vrijeme trajanja ugovora on će prestati važiti, također ex lege, istekom 60-tog dana.Zakon je odredio da se svaka prijava potrebe za radnikom treba prijaviti nadležnom županijskom uredu za obrazovanje, odnosno Povjerenstvu za zbrinjavanje viškova i manjkova.

Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (Narodne novine, br. 51/08., 122/19.) u članku 26. stavku 5.  navodi kako je škola, tijekom školske godine, dužna Povjerenstvu prijaviti potrebu u roku od tri dana od dana nastanka potrebe za radnikom. Trebaju  li škole u situacijama kada poslovi ne tre odgodu i kada se poseže za sklapanjem ugovora o radu na određeno vrijeme, ali ne dulje od 60 dana, županijskom uredu, Povjerenstvu za zbrinjavanje viškova i manjkova prijaviti potrebu? Ne trebaju. U navedenom slučaju utvrđuje se potreba za zamjenom ad hoc pa se i pristupa brzim rješenjima kod poslova koji ne trpe odgodu, što i je slučaj kod zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme ugovorom o radu na vrijeme ne dulje od 60 dana. Također je Zakon u članku 107. stavku 6. izričito propisao da školska ustanova može popuniti radno mjesto na način propisan odredbom stavka 1. članka 107. (znači putem natječaja) tek nakon što ju je nadležno tijelo županije obavijestilo da u svojim evidencijama nema odgovarajuću osobu, odnosno tek nakon što se školska ustanova istom tijelu pisano očitovala o razlozima zbog kojih nije primljena upućena osoba.

Također se postavlja pitanje što učiniti ukoliko ugovor o radu na određeno vrijeme koji je sklopljen na vrijeme ne dulje od 60 dana, obuhvaća i vrijeme npr. zimskih i proljetnih praznika učenika. Trebaju li se takvi ugovori raskidati sa zadnjim danom nastave, pa onda ponovno sklapati nakon praznika, ukoliko još uvijek postoji potreba za zapošljavanjem zamjene?

Obzirom da je ugovor o radu na određeno vrijeme ali ne dulje od 60 dana dozvoljen u onim situacijama kada poslovi ne trpe odgodu opravdano je raskinuti takav ugovor sa zadnjim danom nastave. U svakom slučaju da bi raskid takvog ugovora sa zadnjim danom nastave bio i zakonski utemeljen potrebno je prilikom sklapanja ugovora na određeno vrijeme ali ne dulje od 60 dana navesti da se ugovor sklapa na određeno vrijeme radi npr. zamjene odsutnog radnika do njegovog povratka na rad, odnosno do sklapanja ugovora na temelju natječaja ili drugi propisan način, odnosno dok traje potreba ali ne dulje od 60 dana.

Ukoliko nakon završetka nastave za radnikom više ne postoji potreba može se raskinuti ugovor o radu. No, obzirom da sam rad učitelja nije baziran isključivo na redovitoj nastavi već i na sudjelovanju u radu sjednica npr. razrednih vijeća i vijeća učitelja, opravdano je ne raskidati ugovor sa zadnjim danom nastave već barem nakon održane sjednice vijeća učitelja ukoliko se na toj sjednici iznose uspjesi iz pojedinog predmeta i određeni statistički podaci vezani uz određeni predmet kao i sva ostala administracija koju je potrebno obaviti po završetku polugodišta nastavne godine, posebno ako se radi o razredniku.

Sam ugovor o radu na određeno vrijeme kojeg ravnatelj sklapa samostalno, bez suglasnosti školskog odbora, i koji se sklapa bez raspisivanja natječaja, uz ograničenje da se ugovor o radu na određeno vrijeme može sklopiti na vrijeme ne dulje od 60 dana, zamišljen je kao prva pomoć kod poslova koji ne trpe odgodu i gdje je potrebo brzo naći zamjenu i organizirati posao kako bi se odgojno-obrazovni proces što kvalitetnije i uspješnije odvijao.

Sandra Tomić Ilić, dipl. iur.