U središtu

Nove upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u predškolskim ustanovama RH

27.05.2020 Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je 20. svibnja 2020. godine nove „Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi“.


Navedenim Uputama se ublažavaju „Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu“ koje su donesene 29. travnja 2020. godine. Nove upute su donesene zbog sve manjeg broja novih slučajeva zaraze virusom COVID – 19 i primjenjuju se od ponedjeljka 25. svibnja 2020. godine.

1. NOVINE U ODNOSU NA PREDHODNE UPUTE HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

TEMELJNE ODREDNICE

U novim Uputama je i dalje ostala preporuka koja se odnosi na fizičko udaljavanje, samo što se sad umjesto striktnih 2 metra preporuča održavati koliko je moguće socijalno distanciranje uz pojačanu osobnu higijenu djece. Preporuča se redovito pranje ruku tekućom vodom i sapunom, te dezinfekciju ruku dezinfekcijskim sredstvom na ulazu u predškolsku ustanovu.

Značajnija promjena na prethodne Upute odnosi se na organizaciju rada s djecom. Sada se preporuča uključivanje približno između 15 i 20 djece po odgojno - obrazovnoj skupini (što ne znači da je 20 djece maksimalan broj po skupini). Kod većih skupina djece savjetuje se mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine kao i mogućnost razdvajanja djece u dvije skupine ili osnivanje nove skupine, jer je neophodno omogućiti uključivanje sve djece. I dalje treba koliko je moguće smanjiti fizički kontakt djece iz jedne odgojno - obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima / starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove. Svaka odgojno - obrazovna skupina treba boraviti u jednoj prostoriji, odgajatelj s djecom treba provodi što je više moguće vremena na otvorenom, a krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe trebaju se razmaknuti tako da djeca leže odnosno sjede na što većoj udaljenosti u prostoriji  (po mogućnosti  razmak od  približno 1,5 m) ali opet tako da sva djeca budu uključena u ustanovu.

Što se tiče organizacije prostora preporuke se nisu puno mijenjale. I dalje se preporuča korištenje prostorija što veće površine i visine, prozračne i osunčane koje su vratima odvojene od prostorija u kojima borave druge skupine. Treba izbjegavati ulazak drugih osoba (primjerice zbog čišćenja, popravka ili donošenja hrane) u prostoriju dok djeca borave u njoj, a prolazak kroz zajedničke prostorije treba ograničiti na minimum. Korištenje toaleta treba organizirati na način da se pojedino dijete drži na udaljenosti koliko je moguće od djece iz drugih odgojno - obrazovnih grupa.

Djelatnicima s kroničnim bolestima koje potencijalno predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID - 19 (djelatnici s respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom, imunodeficijencijama) sugerira se da od svojih poslodavaca traže raspoređivanje  na aktivnosti koje ne zahtijevaju učestali kontakt s drugim osoba. U svim neizbježnim aktivnostima koje zahtijevaju češći kontakt s drugim osobama, neophodno je provoditi fizičku distancu i nositi zaštitnu masku.

ULAZAK I IZLAZAK IZ VRTIĆA

I dalje je ograničen ulazak u ustanove i zabranjeni su svi posjeti vrtićima (primjerice kazališne predstave, izvannastavne aktivnosti i sl.). Neophodno je osigurati dolazak što manjeg broja osoba u vrtić kako bi se ograničio kontakt, kao i donositi djetetov ruksak sa stvarima od 48 do 72 sata prije korištenja (preporuča se da ruksak stoji u vrtiću preko vikenda).U pratnji jednog djeteta vrtićke dobi treba uvijek biti jedna odrasla osoba. Dijete po dolasku u vrtić ulazi tako da odlazi do garderobe, obuva papuče, skida jaknu, te pere ruke sapunom i vodom prije ulaska u odgojno – obrazovnu skupinu.

ORGANIZACIJA RADA PREDŠKOLSKIH USTANOVA

S obzirom da se prema novim Uputama polako vraća redoviti rad vrtića s većim brojem djece, više se ne preporuča rad zaposlenika u turnusima (sedmodnevnim ili četrnaestodnevnim), kao ni ograničen broj djelatnika u ustanovi.

Preporuča se da spremačica iz jutarnje smjene prva ulazi u vrtić, a da zadnja osoba koja izlazi iz vrtića bude također spremačica iz poslijepodnevne smjene koja će dezinficirati sve korištene površine. Prostorije se trebaju obvezno provjetravati više puta dnevno, prije dolaska i nakon odlaska djece, i to u trajanju od najmanje pola sata. Dodirne površine kao što su kvake, ručke na prozorima, radne površine, tipkovnice, konzole, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinski upravljači, prekidači za struju, zvona na vratima, ploče dizala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba, neophodno je dezinficirati na početku i na kraju svake smjene, a najmanje dvaputa dnevno. Također, zaposlenici bi trebali odmah po ulasku u vrtić dezinficirati svoje mobitele.

Ukoliko radnici koriste posebnu radnu obuću treba im se kod ulaza u ustanovu osigurati zaseban prostor za obuvanje radne obuće. Maske za lice mogu se koristiti opcionalno, a korištenje rukavica se ne preporuča.

2. MJERENJE TEMPERATURE, PRAĆENJE  POJAVE SIMPTOMA I SUMNJA NA COVID – 19

UPUTA ZA ZAPOSLENIKE

I dalje susvi djelatnici obavezni mjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska na posao, te u slučaju povećane tjelesne temperature ne doći na posao uz obvezno obavještavanje poslodavca. Preporuča se vođenje evidencijske knjige u koju se treba upisivati vrijednosti izmjerene tjelesne temperature i o eventualnom postojanju respiratornih simptoma.

U slučaju sumnje na kontakt djelatnika sa zaraženim ili oboljelim od COVID - 19 ili obavijesti epidemiologa o kontaktu s oboljelima ili drugog razloga za sumnju da se kod djelatnika radi o zarazi virusom COVID - 19, kod povišene tjelesne temperature i/ili respiratornih simptoma (kašalj i otežano disanje-kratak dah), djelatnik bi trebao odmah:

  • telefonom obavijestiti ravnatelja,
  • telefonom obavijestiti izabranog liječnika obiteljske medicine radi dogovora o testiranju na SARS-CoV-2, te radi utvrđivanja potrebe za bolovanjem,
  • udaljiti s radnog mjesta i ne dolaziti na posao.

Ravnatelj ustanove u dogovoru sa zdravstvenim voditeljem vrtića o svakoj sumnji na COVID-19 kod zaposlenika ili djece mora odmah telefonom obavijestiti nadležnog epidemiologa.

UPUTA ZA DJECU

Prema novim Uputama djeca ne bi trebala nositi zaštitne maske, a roditelji / skrbnici dužni su im izmjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska u predškolsku ustanovu. U slučaju povišene tjelesne temperature ne smije se dovoditi dijete, već se mora javiti telefonom ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru / liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.

Ako djeca razviju simptome COVID - 19 tijekom boravka u predškolskoj ustanovi, odgajatelji odmah moraju o tome obavijestiti roditelje, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete.

Preporuka je dadjecu treba učiti i podsjećati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta. Kada kašlju i kišu da prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije trebaju baciti u koš za otpad s poklopcem, te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju trebaju okrenuti lice od drugih osoba te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju. Treba izbjegavati dijeljenje čaša, šalica, posuđa i pribora za jelo s drugim osobama.

U planiranju didaktičke opreme i dalje treba dati prednosti opremi glatkih, tvrdih površina koje se lako operu deterdžentom i vodom. Zabranjeno je više puta koristiti materijale kao što su kinetički pijesak, glina, kukuruz, riža i sl., te sve igračke koje se ne mogu oprati deterdžentom. Ne preporučuje se izvođenje nastave tjelesnog odgoja u zatvorenom prostoru.

Novost u Uputama je da se djeci s teškoćama treba omogućiti uključivanje u predškolske ustanove. Kod djece koja imaju asistenta neće se moći osigurati fizička distanca s asistentom, stoga se preporuča češće pranje ruku, a po potrebi da asistent nosi zaštitnu masku kako bi zaštitio i sebe i dijete.

Slaven Vukašinec, dipl. iur.