Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Pretplata i usluge > EDUS-INFO - EDUS Alert
 

EDUS-INFO - EDUS Alert

Alerting (Obavještavanje)

EDUS ALERTING (obavještavanje) je usluga informiranja korisnika o promjenama u područjima i temama koje ih posebno zanimaju. Korisnik može na različitim mjestima odrediti svoje područje od interesa ili specifični dokument kojeg želi pratiti. Za svaku promjenu u odabranom polju ili odabranom dokumentu, korisnik dobiva obavijest s naznakom trenutnih promjena. Obavijesti se šalju na korisnikovu elektronsku poštu (e-mail).

Pored početnih pet tema koje su uključene u Vašu EDUS-INFO pretplatu, možete naručiti dodatnih 50 novih tema besplatno .

Za naručivanje dodatnih tema ispunite prijavu .

Upute za upravljanje obavijestima

Dodavanje podsjetnika
Najširi način praćenja promjena je praćenje promjena za cijelo registarsko područje. Korisnik je obaviješten o svim novim sadržajima ili promjenama u dokumentima koji se nalaze u određenom registarskom području. Za takav način obavještavanja, prvo je potrebno potražiti popis registarskih područja. Popisu registarskih područja najlakše se može pristupiti s naslovnice portala tako da se odabere poveznica "Registar propisa“ (slika 1.)


Slika 1

Zatim odaberete registarsko područje koje vas zanima (slika 2.). Na taj način ćete dobiti popis svih dokumenata koji se nalaze u određenom registarskom području. Uz naslov područja, s desne strane nalazi se simbol plave kuverte (slika 3.)


Slika 2


Slika 3

Odabirom simbola plave omotnice (kuverte) otvorit će se polje u kojem se kreira nova obavijest. U ovom polju možete označiti vrstu promjena o kojima želite biti obaviješteni (slika 4).


Slika 4

To napravite dodavanjem kvačice na sadržaj koji vas zanima (slika 5). Nakon što ste označili sve sadržaje koji vas zanimaju, potvrdite odabir i zatvorite polje za unos odabirom simbola x u gornjem desnom kutu (slika 5).


Slika 5


Na gornjim slikama (slika 1-5) prikazano je generiranje obavijesti za registarsko područje ljudskih prava u slučaju promjene sadržaja u zakonodavstvu i sudskoj praksi koji pripadaju ovom području.

Sljedeći put kada odaberete područje „1.1.2. Ljudska prava“ omotnica ispod naslova područja više neće biti plava već crna, što znači da za ovo registarsko područje već imate uključenu uslugu obavještavanja. Ako ponovo kliknete na crnu omotnicu prikazat će se polje za unos u kojima će biti kvačicom označeni sadržaji koje ste ranije odabrali. Vaše izbore u svakom trenutku možete promijeniti (poništiti postojeće i odabrati nove). Odabirom simbola „X“ zatvarate polje za unos. Ukoliko odznačite sve sadržaje to će poništiti primanje obavijesti za to područje.

Drugi način praćenja promjena je praćenje promjena u području sudske prakse odnosno sudskih sentenci. Takvim načinom obavještavanja informirani ste o novo dodanim sudskim sentencama u području koje vas zanima. Na početnom sučelju portala možete odabrati poveznicu „Sudska praksa“ (slika 6), a zatim odaberete sud o čijim sentencama želite biti obaviješteni (slika 7).


Slika 6


Slika 7

Nakon odabira suda prikazat će se sučelje popisa svih sentenci za odabrani sud. S desne strane sučelja nalazi se popis klasifikacija (slika 8).


Slika 8

Nakon što odaberete klasifikaciju koja vas zanima, bilo pojedinačnu ili za cjelokupno područje prikazat će se plava omotnica. Klikom na plavu omotnicu naručujete uslugu obavještavanja o novim sudskim sentencama donesenim u tom području (slika 9).


Slika 9

U slučaju da je omotnica (kuverta) crne boje to bi značilo da ste se već pretplatili na ove informacije (slika 10). Kada biste ponovo kliknuli na crnu omotnicu, to bi značilo odjavu naručivanja obavijesti.


Slika 10

Treći način praćenja promjena je praćenje promjena koje se odnose na točno određeni zakon ili propis lokalne i područne (regionalne) samouprave. Uslugu obavještavanja možete aktivirati tako da otvorite zakon ili podzakonski propis čije promjene želite pratiti i odaberete simbol plave omotnice koji se nalazi u gornjem desnom uglu na alatnoj traci (slika 11).


Slika 11

Tada će se otvoriti polje za unos gdje možete označiti sadržaje za koje želite primati obavijesti (slika 12). Ako označite kategoriju „tekst“ bit ćete obaviješteni o svakoj promjeni teksta unutar propisa odnosno obavijest ćete primiti kada se pojavi nova verzija pročišćenog teksta propisa. Ako kvačicom označite kategoriju „Podzakonski propisi“ bit ćete obaviješteni o:

  • novim propisima koji su doneseni za izvršenje i na temelju predmetnog zakona,
  • promjenama u postojećim podzakonski propisima donesenim za izvršenje i na temelju predmetnog zakona.

Odabirom kategorija „Sudska praksa“ i/ili „Stručni članci“ primat ćete obavijesti o sudskim odlukama, sentencama, stručnim člancima koji se odnose na odabrani propis.


Slika 12

Upravljanje sa obavijestima
Brisanje ili mijenjanje postavki Vaših obavijesti možete urediti u kategoriji „Moj Edus-Info“ pod svojim korisničkim imenom. S lijeve strane sučelja nalazi se potkategorija „AlertCroing (obavijesti) čijim se odabirom prikazuje sučelje s popisom svih odabranih obavijesti s istaknutim sadržajima (slika 13 oznaka 1). U Vašem popisu možete ispraviti, poništiti ili dodati sadržaj bilo koje prethodno odabrane obavijesti. Ukoliko želite poništiti sve obavijesti za neko područje dovoljno je kliknuti na simbol „X“ s desne strane sučelja (slika 13 oznaka 2). Ako u određenom vremenskom razdoblju uopće ne želite primati e-mail obavijesti označite opciju „Ne šalji obavijesti“ (slika 13 oznaka 3). Obavijesti će ponovo biti aktivne nakon što uklonite kvačicu iz navedenog polja.


Slika 13


EDUS Kalendar

EDUS kalendar je alat koji već na početnoj stranici portala korisnike obavještava o aktualnim zakonskim promjenama u tekućem mjesecu. Svaki označeni datum na kalendaru ukazuje da se na taj dan dogodila neka zakonska izmjena. Ako je naglašena oznaka dana crne boje, to ukazuje na neku promjenu (npr. stupanje na snagu, prestanak važenja i sl.) u zakonodavstvu na taj datum. Ako je naglašena oznaka dana crvene boje, to znači da se dogodila promjena u polju ili dokumentu za kojeg ste se preplatili na obavještavanje (slika 14). Sve dok se ne prijavite na portal, prikazuju se samo opće promjene.


Slika 14

Odabirom pojedinog datuma otvara se novo sučelje s popisom novina za taj dan (slika 15). Kartica SVI ALERTI sadrži popis promjena u zakonodavstvu općenito, dok kartica MOJI ALERTI prikazuje popis samo onih sadržaja za koje ste odabrali da ćete primati obavijesti.


Slika 15

Obavijest o izmjenama sadržaja (Slika 16), koje ste izabrali bit će dostavljena na vašu e-mail adresu svako sljedeće jutro nakon objave novog sadržaja na portalu EDUS-INFO.


Slika 16
 
 
 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite