Dnevne novosti

UN usvojio rezoluciju o zaštiti prava međuspolnih osoba

05.04.2024 08:10 ŽENEVA, 4. travnja 2024. (Hina/Reuters) – Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda u četvrtak je usvojilo rezoluciju kojoj je cilj zaštita prava međuspolnih ljudi, a riječ je o prvoj inicijativi takve vrste koju su diplomati i skupine za ljudska prava proglasili povijesnom.

Dvadeset i četiri države glasale su za, dvadeset i tri su ostale suzdržane, a niti jedna nije bila protiv rezolucije čije su usvajanje predvodili Finska, Južnoafrička Republika, Čile i Australija. UN se pozvao na zaključke stručnjaka o tome da je 1,7 posto beba rođeno međuspolno, što se definira seksualnim karakteristikama koje se ne uklapaju u binarnu podjelu na muško i žensko. 

Rezolucija poziva države da se „bore protiv diskriminacije, nasilja i štetnih praksi protiv osoba s međuspolnim karakteristikama”, kao i da takvim osobama „pomognu postići uživanje najvišeg mogućeg standarda fizičkog i mentalnog zdravlja”. 

Dokument od ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava traži da objavi izvješće koje će detaljno istražiti „diskriminatorne zakone i politike, činove nasilja i štetne prakse” protiv međuspolnih osoba u svim regijama svijeta. 

„Usvajanje prve ikad rezolucije o Pravima međuspolnih osoba” je povijesno postignuće na području ljudskih prava, napisala je američka veleposlanica Michele Taylor na platformi X. Human Rights Watch, koji je inicijativu opisao kao revolucionarnu, priopćio je da ona signalizira "rastuću međunarodnu odlučnost da se pozabavi kršenjem prava koje doživljavaju ljudi rođeni s varijacijama u svojim spolnim karakteristikama".

"Ova rezolucija označava još jednu prekretnicu u načinu na koji međunarodna tijela gledaju na prava interseksualnih osoba", izjavilo je u izjavi 35 organizacija civilnog društva unutar Međunarodne udruge lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, trans i interseksualaca.