Dnevne novosti

ZG Gradska skupština: Novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta 600 eura

22.03.2024 08:25 ZAGREB, 21. ožujka 2024. (Hina) - Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je na sjednici u četvrtak prijedlog odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se iznos novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta sa dosadašnjih 331,81 eura poveća na 600 eura.

Također, umjesto u dva dijela kao dosad, novčana pomoć bit će isplaćivana jednokratno, kako bi se omogućilo nabavljanje opreme za novorođeno dijete u što kraćem roku. 

Gradska skupština prihvatila je i gradonačelnikov prijedlog izmjene i dopune Odluke o novčanoj pomoći hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u povodu blagdana Uskrsa i Božića kojom se ta novčana pomoć povećava na 50 eura (iznosila je 200 kuna). 

Prihvaćeni su i konačni prijedlozi odluka o stavljanju izvan snage urbanističkih planova uređenja "Savska - Šarengradska - jug" i "Savska - Šarengradska - sjever" te "Savski park - zapad" i "Savski park - istok".

Usvojena je i odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Trg bana Jelačića - Petrinjska - Amruševa - Trg N. Š. Zrinskoga - Praška. Površina obuhvata Plana iznosi približno 1,3 hektara. Plan će biti izrađen jer je, kako je navedeno u obrazloženju, Židovska općina Zagreb iskazala interes za pokretanje projekta Sinagoga u Praškoj ulici na lokaciji koja se nalazi unutar utvrđene obveze izrade Plana. Osnovni ciljevi i programska polazišta za izradu Plana su definiranje preduvjeta za realizaciju novih javnih sadržaja u bloku.

Prihvaćeno je i Izvješće gradonačelnika Tomaševića o lokacijama i količinama protuzakonito odbačenog otpada, troškovima njegova uklanjanja i provedbi mjera za sprječavanje protuzakonito odbačenog otpada. Tijekom prošle godine komunalni redari izrekli su 1222 prekršajne mjere u novčanom iznosu od 287.500 eura. Građanima je izrečeno 408 prekršajnih mjera, obrtnicima 34, a pravnim osobama 780 prekršajnih mjera. 

Prihvaćen je i zaključak Kluba gradskih zastupnika SDP-a kojim se Tomaševića zadužuje da u roku od 120 dana Gradsku skupštinu izvijesti o poduzimanju aktivnosti radi uspostave centra za ponovnu uporabu kao dijela cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu. 

Utvrđene su i lokacije za kupanje (kupališta) te trajanje sezone za kupanje. Ove godine to će biti plaže na jezeru Jarun - Veliko jezero, Malo jezero, Otok veslača, Otok Trešnjevka i Otok Univerzijade, a sezona kupanja trajat će od 1. lipnja do 15. rujna.