Dnevne novosti

Potpisani ugovori za nastavak razminiranja šumskog područja Hrvatske

05.04.2024 08:20 ZAGREB, 4. travnja 2024. (Hina) - Ministri Davor Božinović i Šime Erlić potpisali su u četvrtak oko 50 milijuna eura vrijedne ugovore za nastavak razminiranja 34,5 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta.

"Procjenjuje se da je u Hrvatskoj nekih 87 četvornih kilometara zagađeno s više od 9.900 raznih eksplozivnih ostataka rata, obilježenih sa 4.307 oznaka minske opasnosti", a na tom se području nalazi 21 grad i četiri županije, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Naglasio je da je to činjenica koja obvezuje državu na daljnje ulaganje sredstava u konačno razminiranje Hrvatske.

Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisali su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Croatian safe steps koji za cilj ima razminiranje 34,5 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta. Ugovori su ukupne vrijednsoti 52,23 milijuna eura od čega su europska sredstva 32,3 milijuna eura.

Božinović je naglasio kako je razminiranje skup i zahtjevan posao koji zahtijeva ogromna ulaganja pa je iznos dosadašnjih ulaganja u razminiranje na području Hrvatske iznosio milijardu eura. Istaknuo je da je hrvatski protuminski sustav međunarodno prepoznat te da su u potpunosti odradili razminiranje kuća i okućnica, vitalne infrastrukture, državnih granica, poljoprivrednih površina, gospodarskih objekata i turističkih područja. "Preostalo je još zaštiti brdsko planinska područja od mina što je zbog značajki terena i korištenja uglavnom ručne metode detekcije mina zahtjevnije", pojasnio je Božinović.

Ministar Šime Erlić rekao je da su za novo programsko razdoblje osigurali 130 milijuna eura europskih sredstava s kojima će se razminirati 8.300 hektara preostalog minski sumnjivog područja. "Završetkom radova osigurati će se nesmetan protok ljudi, učinkovitije gospodarenje šuma te poticanje investicija u područja zagađena minama", zaključio je Erlić.