Dnevne novosti

Povjerljivost komunikacije odvjetnika sa strankom tema ovogodišnjeg Dana odvjetnika

25.03.2024 08:30 laptop
ZAGREB, 22. ožujka 2024. (Hina) - Povjerljivost komunikacije odvjetnika sa strankom bila je tema jubilarnog 40. Dana hrvatskih odvjetnika koji je u petak održan u Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) u Zagrebu.

Goste iz Hrvatske i inozemstva pozdravio je predsjednik HOK-a Robert Travaš koji je istaknuo da je čuvanje odvjetničke tajne važno ne samo za odvjetnike i njihove stranke već i za vladavinu prava i pravnu državu, priopćio je HOK.

“Odvjetnička tajna jedan je od osnovnih temelja naše profesije. Odvjetnik se može adekvatno pripremiti za zastupanje svoje stranke jedino onda kada stranka svom odvjetniku može slobodno reći sve bez straha da će odvjetnik biti prisiljen nekome odati sadržaj razgovora”, rekao je Travaš.

Upozorio je da liberalni pristup obavljanju odvjetničke službe od strane Europske komisije polako nagrizaju temelje obavljanja odvjetničke službe, a time i institut odvjetničke tajne. Vlasničke strukture odvjetničkih društava u nekim državama članicama EU pokušavaju se promijeniti ulaskom kapitala osoba koje nisu odvjetnici, a u vezi toga vodi se borba pred Europskim sudom, ustvrdio je Travaš zaključivši da HOK neće odustati od borbe za zaštitu temelja hrvatskog odvjetništva, a u čemu ima podršku Ministarstva pravosuđa i uprave.

Uz moderiranje predsjednice Odvjetničke akademije HOK-a Laure Valković, o temi su govorili sudac Ustavnog suda Rajko Mlinarić, profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Elizabeta Ivičević Karas i zagrebački odvjetnici Šime Matak i Luka Jurković.

Prvi dan hrvatskih odvjetnika, tada pod nazivom Dan odvjetnika Grada Zagreba, održan je u ožujku 1983. na temu “Sadašnji trenutak i perspektiva odvjetništva”. Održavanje okruglih stolova nastavilo se svake godine u ožujku (s iznimkom pandemijske godine) s aktualnim temama koje su bile korisne ne samo za odvjetništvo nego i za cjelokupni pravni sustav.