Dnevne novosti

Tomašević: Idemo dalje prema hodogramu u izgradnju CGO-a u Resniku

22.03.2024 08:15 ZAGREB, 21. ožujka 2024. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je u četvrtak da je u savjetovanje upućen natječaj za izradu studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju Centra za gospodarenjem otpadom u Resniku, čime se, prema hodogramu, ide dalje u izgradnju CGO-a do 2028.

„Novi Centar za gospodarenje otpadom u Resniku će Zagrebu omogućiti da prema suvremenim standardima, bez ugroze za zdravlje i kvalitetu života stanovnika Resnika, zaprima i obrađuje miješani komunalni otpad, biootpad i suhe reciklate kao što su papir, plastika i metal”, rekao je Tomašević dodavši da je izgradnja postrojenja dovoljna da se zatvori Jakuševac.

Na konferenciji za medije u Gradskoj skupštini istaknuo je da se upućivanjem u prethodno savjetovanje, ide dalje prema izgradnji CGO-a, koji se očekuje 2028. godine. Na javnom natječaju odabrat će se tvrtka koja za 1,1 milijun eura trebati napraviti studiju utjecaja na okoliš, s pratećom dokumentacijom, izradu idejnog projekta za sami centar te ishoditi dozvole. 

Tomašević je podsjetio da je trošak investicije u izgradnju CGO-a oko 140 milijuna eura, te je istaknuo da se u njegovu izgradnju ide prema hodogramu koji je usvojila Gradska skupština. 

Na dnevnom redu Gradske skupštine je i prijedlog da se Muzeju za umjetnost i obrt posudi nešto više od 193.500 eura, nakon što je u toj ustanovi otkrivena pronevjera oko milijun i 300 eura. Prema kaznenoj prijavi, zaposlenica muzeja u dvije i pol godine oštetila je proračun te ustanove prebacujući novac s debitne kartice muzeja na račun svoje majke i trošeći novac muzeja sama.

Tomašević: Zagreb će Muzeju za umjetnost i obrt posuditi novac

Tomašević je ponovio da je protiv zaposlenice, koja je bila šefica računovodstva i ujedno davala financijska izvješća ustanove, kaznena prijava podnesena odmah po saznanju o tom događaju. Istaknuo je i kako će Grad Zagreb muzeju posuditi novac kako bi mogao pokriti tekuće troškove, a da će taj novac muzej trebati vratiti u gradski proračun u narednom periodu. 

Na zahtjeve gradske oporbe za smjenom Upravnog vijeća, Tomašević je odgovorio da je odgovornost za upravljanje muzejom na ravnatelju, a ne na Upravnom vijeću. “Otprilike 80 posto novca pronevjereno je 2023. godine, a od toga, velika većina novca dok je bio stari ravnatelj”, istaknuo je Tomašević.

Napomenuo je da je dotična računovotkinja, zaposlena kada on nije bio na dužnosti, a da je novi ravnatelj ustanove stupio na dužnost u listopadu prošle godine. “Trebao je čekati da ga registar Trgovačkog suda upiše kao novog ravnatelja da bi mogao imati pristup bankovnom računu. Čim je dobio pristup, uočio je ove transakcije, obavijestio UV i podnio kaznenu prijavu”, rekao je Tomašević.

No, poručio je i da ga zanima, s obzirom da je prošlo više od mjesec dana od podnesene kaznene prijave, što rade državne institucije. “Jesu li ispitali tu osobu, jesu li je uhitili”, rekao je Tomašević, dodavši da i od Muzeja za umjetnost i obrt očekuje da, ukoliko se utvrdi da je novac ukraden, utuži počinitelje. 

Tomašević: Na Markuševec nećemo odvoziti biootpad iz kućanstava

Poručio je da većina u Skupštini neće prihvatiti prijedlog Kluba zastupnika Plavog grada i neovisnih za ukidanje dozvole za odlaganje biorazgradivog otpada iz kuhinja i kantina. Rekao je da se dozvola ne može ukinuti, jer se radi o upravnom postupku.

Osvrćući se na optužbe da se na toj kompostani odlaže biootpad, ustvrdio je da se u toj kompostani trenutno razgrađuje isključivo zeleni otpad Zrinjevca - lišće, granje i trava. “Bili ste tamo, mogli ste vidjeti. (...) Vozio se (biootpad) samo kratko vrijeme jer smo imali odron na Jakuševcu dok se nije provela hitna javna nabava”, ponovio je Tomašević dodavši da se tamo više neće voziti nikakav biootpad iz kućanstava te da sama kompostana postoji već 30 godina i do sada nije nikome smetala.