Iz obrazovanja

U tijeku energetska obnova Tehničke škole vrijedna 2 milijuna eura

22.10.2024 07:10 BJELOVAR, 21. listopada 2024. (Hina) - Radovi na energetskoj obnovi Tehničke škole Bjelovar vrijedni gotovo dva milijuna eura, odvijaju se u predviđenim rokovima, trebali bi završiti početkom ožujka 2024., a gradilište je u ponedjeljak obišao župan Marko Marušić koji je naglasio koliko mu je važno ulaganje u školstvo.
Riječ je o prvoj velikoj obnovi te škole nakon više od 50 godina. Projekt se u 80-postotnom iznosu financira iz budžeta Ministarstva graditeljstva, dok će se preostalih 20 posto podmiriti iz proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije. Energetska obnova uključuje opsežne zahvate - postavljanje energetski učinkovite ovojnice zgrade, zamjenu krovišta s ugradnjom solarnih panela, modernizaciju sustava grijanja s dizalicama topline, te zamjenu postojeće rasvjete štedljivom LED rasvjetom. Radove izvodi tvrtka Tekton Construction iz Svete Nedelje koja je dala najbolju ponudu u postupku javne nabave.

„Ulažemo u sva područja, ali školstvo nam je posebno važno. Kao županu i bivšem učeniku ove škole iznimno mi je drago što nakon 50 godina imamo ovako veliko ulaganje u Tehničku školu koja će nakon obnove postati moderna školska ustanova 21. stoljeća na zadovoljstvo učenika i svih zaposlenika”, istaknuo je župan Marušić.

Ravnatelj Tehničke škole Dario Malogorski kazao je da radovi napreduju bez većih kašnjenja te da će škola, nakon završetka radova, postati najmodernija u županiji. Dodao je i kako učenici Tehničke i Obrtničke škole, koji se školuju u toj zgradi, zbog radova nastavu pohađaju uz prilagođen raspored. „Uštede koje ćemo ostvariti na energentima preusmjerit ćemo u druge potrebe škole, poput održavanja računalne opreme i laboratorija”, naglasio je ravnatelj Malogorski.

Obnovom će škola, koja trenutno broji 379 učenika u četiri strukovna smjera – strojarski, računalni, građevinski i elektrotehnički tehničar – dobiti suvremene uvjete za obrazovanje. Završetak radova očekuje se početkom ožujka 2024. godine.