Dnevne novosti

Udruga stanara Splita traži ocjenu ustavnosti zakona o zaštićenim najmoprimcima

18.10.2024 07:10 Split, 17. listopada 2024. (Hina)SPLIT, 17. listopada 2024. (Hina) - Udruga stanara grada Splita pred Ustavnim je sudom pokrenula postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda koji se tiču zaštićenih najmoprimaca.

U priopćenju navode kako zakon propisuje da vlasnici stanova imaju isključivo pravo birati četiri mjere koje predstavljaju načine ukidanja zaštićenog najma, tj. pretvaranje zaštićenih najmoprimaca u podstanare ili beskućnike, bez ikakvog utjecaja najmoprimaca na njihovu odluku. Za očekivati je da će se vlasnici stanova opredijeliti za ulazak u posjed stanova, odnosno efektivno izbacivanje zaštićenih najmoprimaca na ulicu.

Napominju da se sve događa u jeku najveće nekretninske krize u povijesti Hrvatske, kada je u urbanim sredinama gotovo nemoguće pronaći nekretnine za dugoročni najam, a cijene u prodaji dosežu astronomske iznose. U prijelaznom periodu "provedbe zakonskih mjera" dosadašnji zaštićeni najmoprimci bit će obvezani plaćati 50 posto iznosa tržišne najamnine vlasnicima stanova po cijeni od 9,38 eura po četvornom metru, bez obzira na stanje, funkcionalnost i opremljenost stana. "Mi, nekadašnji nositelji stanarskog prava, sada zaštićeni najmoprimci, jedina smo preostala društvena skupina kojoj su na brutalan, diskriminacijski način u periodu tranzicije oduzeta stečena prava ustavne kategorije.

Država je skupini stanara u društvenim stanovima omogućila otkup stanova po povlaštenim uvjetima, a drugoj skupini u privatnim stanovima nije, pa je time počinila diskriminaciju, odnosno prekršila najjače ustavno načelo jednakosti pred zakonom", navodi se. Zakonodavac je spornim zakonom odlučio konačno riješiti pitanje zaštićenog najma povećanjem najamnine na tržišni iznos bez prethodnog uviđaja stanja i funkcije stanova, vodeći se samo površinom nekretnina.

Način na koji je to izvedeno u zakonu potpuno je nerazmjeran i stavlja zaštićene najmoprimce u nemoguć položaj, odnosno oduzima im pravo na dom. Nakon 33 godine čekanja na pravedno rješavanje statusa stanara sa stanarskim pravom u privatnim stanovima, država će primjenom novog zakona, koji ponovno nije usklađen sa Ustavom, zaštićene najmoprimce još jedanput degradirati, sada u najmoprimce (podstanare), odnosno beskućnike. Tu sudbinu dijeli više od 3500 obitelji u cijeloj državi, a najviše u Zagrebu i Splitu, stoji u priopćenju Udruge stanara grada Splita.