Dnevne novosti

Usvojen Plan protuminskog djelovanja za 2024. i aktivnosti za izgradnju CGO-a

05.04.2024 08:30 Obveznice
ZAGREB, 4. travnja 2024. (Hina) - Vlada je donijela Odluku o koordinaciji aktivnosti vezanih uz izgradnju četiri centara za gospodarenje otpadom Babina gora, Lećevica, Lučino razdolje i Piškornica te usvojila Plan protuminskog djelovanja.

"Najvažnija je poruka da ćemo za dvije godine u ovo doba biti konačno bez mina, 31 godinu nakon kraja Domovinskog rata", rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako se Plan protuminskog djelovanja za 2024. te Izvješće o provedbi Plana za 2023. donose na Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. 

U 2024. planira se smanjiti minsko-sumnjivo područje za 51,5 četvorni kilometar, odnosno potpuno ukloniti minsko-sumnjivo područje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i minsko-eksplozivna sredstva u Karlovačkoj županiji. "Tako će 2025. minski-sumnjivo područje preostati samo na području Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije, a to znači da se ostvaruju preduvjeti da cjelokupni državni teritorij Hrvatske bude slobodan od minske opasnosti najkasnije do 1. ožujka 2026., kako je predviđeno nacionalnim programom", rekao je Božinović.

Za protuminsko djelovanje u 2024. ukupno iz svih izvora financiranja osigurano je 58.7 milijuna eura. Govoreći o aktivnostima u 2023., ministar je naveo kako je iz minsko-sumnjivog područja isključeno 58 četvornih kilometara te su završeni poslovi uklanjanja cjelokupnog minsko-sumnjivog područja u Osječko-baranjskoj i Šibensko-kninskoj županiji, za što je utrošeno  55.5 milijuna eura.

Lani su se dogodile dvije minske nesreće u Splitsko-dalmatinskoj i Ličko-senjskoj županiji, u kojima su smrtno stradale tri osobe. U prvoj nesreći je stradao lovac, a u drugoj dvoje pirotehničara.

Vlada je na sjednici donijela Odluku o koordinaciji aktivnosti vezanih uz izgradnju četiri centra za gospodarenje otpadom u Babinoj gori u Karlovačkoj županiji, Lećevici u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Lučinom razdolju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Piškornica u Koprivničko-križevačkoj županiji, a čija je izgradnja već započela, no još nije završena zbog poteškoća u provođenju postupaka javne nabave. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan rekao je kako će izgradnja i nabava opreme za CGO-e privremeno nastaviti financirati u 2024. godini prema postojećim omjerima sufinanciranja, s time da će do novih ugovora iz Programa Konkurentnost i kohezija (PKK) sredstva državnog proračuna zamijeniti dosadašnje financiranje sredstvima Kohezijskog fonda. Procijenjena potrebna sredstva u 2024. iznose 46,21 milijuna eura.

Na sjednici je Vlada odobrila uporabu Oružanih snaga RH na zadaćama protupožarne zaštite u inozemstvu u 2024. godini, kao i korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop istaknuo je kako je pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu ustavna zadaća Hrvatske vojske. 

Vlada je također dala podršku za isticanje kandidature za organizaciju Europskih sveučilišnih igara 2028. godine u Splitu, prilikom čega je državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak rekao kako su igre najveći multisportski događaj akademskog sporta u Europi te predstavljaju izuzetnu priliku za ostvarivanje niza ekonomskih i društvenih koristi. U slučaju dodjele domaćinstva Hrvatskom akademskom sportskom savezu, osigurat će se financijska sredstva za sufinanciranje troškova organizacije u iznosu od milijun eura.