Dnevne novosti

DZNAP: Definirani uvjeti i naknade za korištenje programskih sadržaja medija

22.10.2024 07:20 ZAGREB, 21. listopada 2024. (Hina) - Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) potpisao je s tvrtkom specijaliziranom za medijski monitoring i analitiku Ugovor o uvjetima i naknadama za korištenje programskih sadržaja medija, što će mu donijeti veće godišnje prihode, a njegovim članovima veće naknade.

DZNAP tim ugovorom regulira naknade koje će tvrtka Mediaboard prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima plaćati DZNAP-u za distribuirane novinarske tekstove, fotografije, te radio i TV priloge. Uvjeti u ugovoru jednaki su onima koji su definirani i u ugovorima s tri press clipping agencije na tržištu s kojima DZNAP ima dugogodišnju suradnju, priopćilo je to društvo, koje je osnovano 2007. radi kolektivne zaštite novinarskih autorskih prava.

Predsjednik DZNAP-a Goran Penić rekao je da su nakon pregovora potpisali ugovor na korist svih članova jer će to društvu donijeti veće godišnje prihode, a njegovim članovima veće naknade, priopćio je DZNAP. To im je, dodao je, bio cilj kad je novo predsjedništvo preuzelo vođenje društva u veljači ove godine. "Nastavljamo i dalje raditi u tom smjeru, te očekujemo i nove prihode koji će poboljšati materijalni položaj novinara i fotoreportera”, rekao je Penić. Tvrtka s kojom su potpisali ugovor nova je na hrvatskom tržištu i dio je grupe koja je već prisutna na češkom, slovačkom i poljskom tržištu.