Iz obrazovanja

Filozofski fakultet u Splitu uvodi diplomski studij Psychology na engleskom

28.06.2024 09:27 SPLIT, 27. lipnja 2024.  (Hina) -  Vodstvo  Filozofskog fakulteta u Splitu u četvrtak  je izvijestilo da je ta visokoškolska ustanova   dobila dopusnicu za za izvođenje sveučilišnog diplomskog studija  Psychology na engleskom jeziku, a očekuju da bi taj studij mogao krenuti na jesen ove godine.

"Riječ je o jedinom takvom studiju u Hrvatskoj jer se u potpunosti izvodi na engleskom jeziku i kao takav, međunarodno je prepoznatljiv", potvrdili su za Hinu iz Ureda dekanice Filozofskog fakulteta  Ine Reić Ercegovac. Filozofski fakultet u Splitu, kako je istaknuto, dobio je pozitivni prijedlog Agencije za znanost i visoko obrazovanje za izdavanje dopusnice za izvođenje sveučilišnog diplomskog studija Psychology. Izdavanjem dopusnice, studentima će se ponuditi opcija završavanja cjelovitog studijskog programa kroz dvije razine, jer se prijediplomski studij na engleskom jeziku Psychology izvodi još od 2021./2022. godine, objašnjeno je iz ureda dekanice.

Kako navode na splitskom Fakultetu, potrebno je još proći kroz administrativne procedure, no nadaju se raspisivanju natječaja i početku izvedbe studija na jesen. "Osim provedbe na engleskom jeziku, posebnost ovog Studija je i obujam stručne prakse u kurikulumu jer je predviđeno da studenti pohađaju praksu tijekom cijelog trećeg semestra diplomskog studija, unutar ili izvan Republike Hrvatske, u ukupnom opterećenju od 270 sati", ističe se.

Pokretanje ovog  Studijskog programa, kako je obrazloženo, odgovara potrebama Sveučilišta u Splitu čiji je strateški cilj, sukladno Strategiji Sveučilišta za 2021. - 2025. godinu, pokretanje novih studijskih programa na engleskom i drugim jezicima, a odgovara i zahtjevima i potrebama Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, budući da se uklapa u ciljeve i aktivnosti koje se odnose na internacionalizaciju studijskih programa te veću mobilnost studenata i akademskog osoblja.

Prijedlog novog Studijskog programa također je usklađen i s ciljevima razvoja Splitsko-dalmatinske županije i strateškim planovima razvoja samog Filozofskog fakulteta u Splitu. Studijski program je kompatibilan s europskim kvalifikacijskim standardom za psihologe, EuroPsy, kojeg je napravila Europska federacija psihologa (EFPA).