Iz obrazovanja

Iduće godine besplatan gradski prijevoz riječkih srednjoškolaca

06.09.2024 07:30 RIJEKA, 5. rujna 2024. (Hina) - Ako riječko Gradsko vijeće usvoji gradonačelnikov prijedlog gradskog proračuna u Rijeci bi od siječnja iduće godine trebao biti besplatan javni gradski prijevoz za srednjoškolce, najavio je riječki gradonačelnik Marko Filipović u četvrtak na konferenciji za novinare.
To se odnosi na srednjoškolce s prebivalištem na području Rijeke, a time se ispravlja nepravda u odluci Vlade o subvencioniranju prijevoza srednjoškolaca, rekao je Filipović. Naime, subvencionira se prijevoz učenika u iznosu od 75 posto, ali za međumjesni prijevoz, pa time nisu obuhvaćeni učenici koji žive i školuju se u Rijeci. Do kraja godine će se iz gradskog proračuna subvencionirati cijena prijevoza za učenike u iznosu od 25 posto. Za osiguranje besplatnog prijevoza za srednjoškolce u gradskom proračunu će se izdvojiti 500.000 eura.

Filipović je istaknuo da se intenzivno radi na normaliziranju voznog reda Autotroleja, koji je ove godine znatno reduciran zbog nedostatka vozača. Početkom školske godine će se svakako pojačati najfrekventnije gradske linije. Direktor Autotroleja Robert Mrvčić kaže da je nakon povećanja plaća za vozače u svibnju pojačan interes za zapošljavanjem pa je zaposleno novih 18 vozača. Prosjek neto plaće vozača je oko 1600 eura neto i među najvišim je od gradskih prijevoznika u Hrvatskoj. Za osiguranje normalnog voznog reda potrebno je još najmanje 25 vozača, dodao je Mrvčić.

Predložit će smanjenje stopa poreza na dohodak

Filipović je također najavio da će Gradskom vijeću predložiti smanjenje stopa poreza na dohodak s dosadašnjih 22,4 posto i 33,6 posto, na 22 i 33 posto. "To je u skladu s predizbornim obećanjem o smanjenju stope prireza. Na početku mandata prirez je bio 15 posto, smanjen je na 12 posto, a potom je uslijedila porezna reforma u kojoj je prirez postao dio poreza na dohodak", naveo je Filipović.  Dodatno smanjenje poreza na dohodak smanjit će prihod gradskog proračuna za 1,3 milijuna eura godišnje, a građanima će donijeti dodatnih 43 eura na godišnjoj razini za prosječnu plaću, istaknuo je riječki gradonačelnik.  

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski izvijestio je da će povećanje izdvajanja za gradski socijalni program iznositi dva milijuna eura, čime bi se za tu namjenu iz proračuna izdvojilo 6,15 milijuna eura. Planirano je povećanje cenzusa prihoda za ostvarenje prava iz socijalnog programa za 20 posto, mirovinskog cenzusa s 305 eura na 460, uvođenje novih oblika novčane pomoći za sufinanciranje rehabilitacijskih tretmana za djecu s teškoćama u razvoju i usklađivanje sa Zakonom o inkluzivnom dodatku.