Iz obrazovanja

Knjiga za djecu "Neobična večer uz klasiku i jazz" objavljena u nakladi Ljevak

05.04.2024 12:07 ZAGREB, 5. travnja 2024. (Hina) - Knjiga "Neobična večer uz klasiku i jazz" Rena Brandonija, o nemogućem susretu i razgovoru dvojice velikana klavira Fryderyka Chopina i Michela Petruccianija, namijenjena djeci, objavljena je u izdanju naklade Ljevak.

Fantastičan dijalog između Fryderyka Chopina (1810.–1849.) i Michela Petruccianija (1962.–1999.) otkriva pojedinosti iz njihovih života koje ih spajaju, iako pripadaju različitim vremenskim periodima.Chopin i Petrucciani pokopani su na groblju Père-Lachaise u Parizu, nedaleko jedan od drugoga. Ta podudarnost nadahnula je novu knjigu Rena Brandonija u kojoj spaja likove dvojice velikana klavira, koji pripadaju tradicionalno suprotstavljenim glazbenim svjetovima, ali ujedinjeni su u ljubavi prema glazbi. Roman će otkriti mladim čitateljima i slušateljima sličnosti i razlike ova dva glazbena žanra i pokazati da glazba ne poznaje granice ni ograničenja, slobodna je, stanuje u srcu svakoga ljudskog bića.

"Glazba je zajedništvo, jedini jezik na kojem smo svi isti", poručuje se u priopćenju nakladnika.Knjiga donosi i glazbene ulomke i priču u interpretaciji Nikše Marinovića, koju se može poslušati skeniranjem kôda u slikovnici. Reno Brandoni talijanski je gitarist, autor i urednik. Surađivao je s gitaristima kao što su Stefan Grossman, John Renbourn, Duck Baker, Dave Van Ronk, s kojima je nastupao diljem Italije. 2000. osnovao je mrežnu stranicu fingerpicking.net, koja je postala omiljena tisućama gitarista. Objavio je glazbene albume Bluesando (1984.), Zingarom (2005.) i Yelda (2006.). Autor je i urednik brojnih knjiga o klasičnoj gitari. Kreator je serije akustičnih gitara "Effedot" i osnivač časopisa Chitarra Acustica. Autor je serije glazbenih slikovnica o velikanima klasične glazbe i jazza.Knjigu je ilustrirala Chiara di Vivona, a na hrvatski prevela Snježana Husić.