Iz obrazovanja

Međunarodna konferencija "SKRB 2024": Raste broj djece u institucionalnoj skrbi

18.09.2024 13:30 ZAGREB, 18. rujna 2024. (Hina) - Hrvatska ostvaruje pozitivne pomake u razvoju sustava skrbi o djeci, uključujući i skrb u obiteljskom okruženju i usluge u zajednici, no od 2017. do 2022. broj djece u institucionalnoj skrbi porastao je sa 181 na 203, na 100 tisuća djece, rečeno je na međunarodnoj konferenciji „SKRB 2024".
U skladu je to i s trendovima u Europi, koja ima najviše stope djece koja odrastaju u institucionalnoj skrbi u svijetu - 277 na 100 tisuća djece, istaknuto je. Na trodnevnom skupu „SKRB 2024": Transformacija skrbi o djeci u Europi" okupilo se više od 1400 stručnjaka i rukovoditelja iz 20 zemalja te više od 50 mladih osoba s iskustvom u sustavima skrbi kako bi unaprijedili sustavi zaštite za djecu, mlade i obitelji u Hrvatskoj i Europi. "Konferencija predstavlja važan korak ka redefiniranju načina na koji pristupamo skrbi o djeci u Hrvatskoj i Europi. Zajedno možemo i moramo razviti sustave koji razumiju potrebe djece i brinu o najboljem interesu djece, a koji će im pružiti najbolje moguće uvjete da ostvare svoj puni potencijal", rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Luisa Brumana na otvaranju konferencije.

Tijekom tri dana, u izlaganjima i raspravama sudjelovat će brojni domaći i inozemni stručnjaci te predstavnici Europske komisije i resornih ministarstava iz Grčke, Rumunjske, Mađarske, Češke, Litve i Bugarske. Program se bavi prevencijom institucionalizacije djece, jačanjem mjera i usluga podrške za obitelji u riziku te kvalitetom alternativne skrbi. Bit će riječi i o razvoju udomiteljstva djece, jačanju sustava zaštite djece, socijalnoj inkluziji djece s teškoćama u razvoju, kao i korištenju EU fondova za unaprjeđenje sustava skrbi.  

Šimundžija Nikolić: Važne su pravovremene intervencije u obitelji i zajednici

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić naglasila je da Vlada RH "ulaže velike napore" u sustav zaštite dobrobiti djece. Unaprijeđene su, kaže, usluge za obitelji u riziku, podrška jačanju roditeljskih kompetencija, kao i osiguranje kvalitetne i učinkovite usluge podrške obiteljima s djecom. Također, dodala je, kontinuirano se radi na unapređenju i razvoju udomiteljstva, a u tijeku je i kampanja promocije udomiteljstva kako bi se privukli novi udomitelji. Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Vedrana Šimundža Nikolić iskazala je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s UNICEF-om u programima podrške za djecu u sukobu sa zakonom. Posebno je istaknula važnost nastavka cjeloživotnih edukacija stručnjaka koji provode tretmanske programe s maloljetnim počiniteljima kaznenih djela, ali i važnost pravovremenih intervencija koje se provode u obitelji i zajednici. Konferencija "SKRB 2024." održava se drugu godinu zaredom, u sklopu suradnje na programu ISKORAK, koji od 2021. provode UNICEF, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.