Iz obrazovanja

Počela gradnja 6,3 milijuna eura vrijednog vrtića u Koprivnici

06.09.2024 07:40 KOPRIVNICA, 5. rujna 2024. (Hina) - U Koprivnici su u četvrtak svečano otvoreni radova na koprivničkom vrtiću vrijednom 6,3 milijuna eura, a gradonačelnik Jakšić rekao je kako će se objekt prostirati na 2500 četvornih metara te da će se u njegovu betonsku konstrukciju bit će ugrađeni najbolji materijali.
Budući vrtić bit će  najveći u povijesti Koprivnice, a ujedno i na području Koprivničko-križevačke županije istaknuo je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. Od ukupno 6,3 milijuna eura za njegovu gradnju, 2,7 milijuna eura osigurano je iz europskog fonda, a ostatak novca je u proračunu Grada, dodao je.

U budući vrtić koji bi trebao biti useljiv u ljeto 2025. godine, upisat će se 14 grupa, odnosno 280 polaznica i polaznika. U sklopu njega bit će i multifunkcionalna dvorana, a u njegovu dvorištu dječje igralište. Ovo je drugi vrtić koji se gradi na području Koprivnice, naime u tijeku je gradnja jednog manjeg obima u prigradskom naselju Herešin. Gradonačelnik Jakić novinarima je izjavio da će gradnjom dva nova vrtička objekta u potpunosti nestati liste čekanja. One i danas nisu velike, odnosno najviše nedostaju kapaciteti za smještaj djece jasličke dobi, napomenuo je.

S novim vrtićima bit će potrebno zaposliti 40 do 50 osoba, među kojima nisu samo odgajateljice. Na upit novinara hoće li uspjeti zaposliti toliki broj odgajateljica i odgajatelje te ostalog osoblja, Jakšić je rekao kako postoji inicijativa prema kojoj će posao odgajatelja moći, nakon prekvalifikacije, obavljati i učiteljice i učitelji razredne nastave.

„Takvu inicijativu s državne razine valja ozbiljno razmotriti jer se radi o educiranim osobama koje vole raditi s djecom“, dodao je. Istaknuo je da su primanja odgajateljica i odgajatelja u Koprivnici zadnjih pet godina dizala šest puta. U Tom je razdoblju njihova plaća narasla 50 posto. Sada je još ostalo usklađivanje plaća s odlukom Vlade, a to će se učiniti do kraja godine. Izvođač radova na gradnji vrtića je tvrtka Radnik iz Križevaca.