Iz obrazovanja

Počeo štrajk djelatnika slunjskog vrtića

06.05.2024 13:21 KARLOVAC, 6. svibnja 2024. (Hina) - U ponedjeljak je započet štrajk djelatnika slunjskog vrtića, Grad Slunj je protiv Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske podnio tužbu, a da bi se obnovili pregovori mora tužbu povući te dati prijedlog kolektivnog ugovora, rekla je predsjednica Sindikata Božica Žilić.
Navela je da su svi članovi sindikata u toj predškolskoj ustanovi stupili u štrajk, a za njegova trajanja će se provoditi samo nužni poslovi – zdravstvena njega, skrb, prehrana i zdravstvena zaštita djece. U štrajk se krenulo nakon što je propao proces mirenja. Radnici traže potpisivanje kolektivnog ugovora, odnosno usklađivanje koeficijenata s onima u osnovnom školstvu. "Prvog dana štrajka je dovedeno u vrtić jako malo djece, svega 28 u dvije skupine. To je pokazatelj da roditelji podupiru djelatnike", ocijenila je Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medije i kulture Hrvatske.

Sindikat je izvijestio da je gradonačelnica Mirjana Puškarić pozvala predstavnike štrajkačkog odbora na neformalni sastanak i ponudila nastavak razgovora u toj formi, unatoč tome što je podnesena tužba. "Sindikat je spreman razgovarati o mirnom rješavanju spora, uz uvjet da se povuče tužba i da Grad Slunj predloži tekst kolektivnog ugovora", naglasila je  Žilić. Dodala je da su dali do kraja prvog dana štrajka rok za ispunjavanje tih uvjeta."Sada se čeka gradonačelnica, a radnice ostaju u štrajku do postizanja dogovora", poručila je predsjednica Sindikata Žilić.