Iz obrazovanja

Povezivanje mladih iz alternativne skrbi s poslodavcima

30.04.2024 16:24 ZAGREB, 30. travnja 2024. (Hina) - Poslovni "speed date" s ciljem povezivanja mladih iz alternativne skrbi s vodećim hrvatskim poslodavcima održan je u utorak, čime se već 12. godinu u sklopu projekta "Iz doma na svoje" toj populaciji nastoji olakšati ulazak na tržište rada.
Projekt se odnosi na mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, 16-godišnjake i starije, provodi ga Otvorena medijska grupacija, a prema riječima Martine Belić iz te udruge, u zadnjih 11 godina se zahvaljujući projektu zaposlilo više od 70 mladih, bilo putem učeničkih ugovora ili na "klasičan" način. Projekt je financiran od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a osim "speed datea" koji se događa jednom godišnje, uključuje i radionice, gdje mladi uče kako se predstaviti poslodavcima, na što obraćati pažnju kada potpisuju ugovor s poslodavcima, kako napisati životopis, motivacijsko pismo i slično.

Ovogodišnji "speed date" je okupio desetak poslodavaca i osam mladih, između ostalih Luciju i Romana, 17-godišnjake iz Slavonskog Broda koji pohađaju obrtničku školu za zanimanje kuhara. Lucija bi voljela pronaći honorarni posao preko ljeta, dok Roman "cilja" na stalnije zaposlenje, po njegovoj želji u restoranu. Belić pojašnjava da su domovi koji funkcioniraju po internatskom principu danas relativno rijetki, pa mladi iz alternativne skrbi uglavnom žive zajednički u kućama ili stanovima, uz nadzor odgojitelja, što u većoj mjeri nalikuje obiteljskom životu. U stambenim zajednicama mogu biti do 26. godine starosti, ali moraju raditi ili studirati, a kako napominje Belić, zbog stanja na tržištu rada sada je puno lakše doći do zaposlenja no prije primjerice 5-6 godina. Dodala je da se poslodavci znaju javiti s upitima oko radne snage tijekom cijele godine, a da udruga od poslodavaca traži da mladima iz alternativne skrbi posvećuju dodatnu pažnju.