Iz obrazovanja

U Zagrebačkoj županiji porast broja prvašića i srednjoškolaca

06.09.2024 09:09 ZAGREB, 5. rujna 2024. (Hina) - Prvog dana nove školske godine u osnovne i srednje škole kojima je osnivač Zagrebačka županija kreće ukupno 19.464 učenika, rekao je u četvrtak župan Stjepan Kožić i izrazio zadovoljstvo zbog porasta broja prvašića i srednjoškolaca.
Prvog dana školske godine, 9. rujna, u županijske osnovne škole kreće 12.706 učenika a u srednje 6758 učenika, dok u osnovne škole kojima su osnivači gradovi kreće još 11.371 učenik, rekao je Kožić na konferenciji za medije. "Posebno nas raduje porast broja prvašića u županijskim školama za 4, 8 posto kao i učenika prvih razreda srednjih škola za 9, 6 posto u odnosu na prošlu godinu", rekao je Kožić. Dodao je da ovi pozitivni trendovi ukazuju na to da je Zagrebačka županija atraktivna sredina za život i obrazovanje, što potvrđuju i posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima Zagrebačka županija ima najviši međužupanijski pozitivan migracijski saldo u Hrvatskoj.

Tijekom ljetnih praznika, Zagrebačka županija je putem Javnog poziva tražila 235 pomoćnika u nastavi i jednog stručnog komunikacijskog posrednika za rad u 40 osnovnih i srednjih škola, u sklopu projekta Prsten potpore. Trenutno su osposobljena 152 pomoćnika nakon javnog poziva. "Škole su krenule s dodatnim natječajima za zapošljavanje, a do tada će se pobrinuti da svako dijete dobije podršku." Pročelnik upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije Ivica Radanović rekao je da je priličan izazov naći pomoćnike u nastavi te da očekuje da će dobiti još 40 do 50 pomoćnika u nastavi. Istaknuo je i da su se pomoćnicima u nastavi poboljšali uvjeti na razini države, a osobito u Zagrebačkoj županiji jer su oni osigurali dodatna sredstva, konkretno 300 tisuća eura koje pomoćnicima u nastavi isplaćuju kao prigodne nagrade (božićnica, uskrsnica). 

Niz investicija u obrazovne ustanove

Kožić se osvrnuo na realizirane investicije u 2024. godini. Tako je tijekom ove godine sanirano krovište OŠ Đure Deželića (800.000 eura) te rekonstruirano prizemlje i pročelje SŠ Ban Josip Jelačić u Zaprešiću (150.000 eura). Na OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici saniran je krov dvorane, u OŠ Josipa Zorića u Dugom Selu rekonstruirane su svlačionice, dok su se u OŠ Sveta Nedelja odvijali radovi u sportskoj dvorani. Novu fasadu na dvorani te novi sportski pod dobila je OŠ Pokupsko, dok se na Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perišina zamijenio salonitni pokrov na školi. U tijeku je gradnja 2,6 milijuna eura vrijedne sportske dvorane OŠ Josipa Badalića u Graberju Ivanečkom koju zajednički financiraju Zagrebačka županija i Ivanić-Grad, kao i gradnja, u potresu stradale, nove PŠ Dubranec za koju Županija osigurava oko tri milijuna eura. U Velikoj Gorici uređuje se školski trg ispred kompleksa srednjih škola, a kraj radova očekuje se krajem studenog. Radi se i na rekonstrukciji grijanja u OŠ Vladimir Nazor u Pisarovini kao i rekonstrukciji sanitarnih čvorova u OŠ Dragutina Domjanića u Sv. Ivanu Zelini.

Kožić je najavio skoru gradnju 1,7 milijuna eura vrijedne Glazbene škole Ferde Livadića u Samoboru, nove radionice u SŠ Dragutina Stražimira u Sv. Ivanu Zelini vrijedne 1,6 milijuna eura, kao i da će se za potrebe Srednje strukovne škole u Samoboru nabaviti novi kamion. Kreće i novi ciklus energetskih obnova škola uz sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša, a u Zagrebačkoj županiji obnovit će se zelinske OŠ Dragutina Domjanića i prateća dvorana s 5 milijuna eura i SŠ Dragutina Stražimira s 1,7 milijuna eura te OŠ Đure Deželića u Ivanić-Gradu s 2,4 milijuna eura. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti plan je realizirati 26 škola čija se vrijednost procjenjuje na 95 milijuna eura kako bi se mogla održavati jednosmjenska nastava. Kožić je rekao da je tijekom proteklih 20 godina u Zagrebačkoj županiji izgrađeno i dograđeno više od 50 objekata u školstvu.