Iz obrazovanja

Kreće izgradnja Talijanske osnovne škole u Novigradu

09.07.2024 07:10 PULA, 8. srpnja 2024. (Hina) - Uskoro počinje još jedan kapitalan projekt na području obrazovanja u Istri, izgradnja Talijanske osnovne škole u Novigradu, ukupne vrijednosti oko četiri milijuna eura, što zajednički financiraju Istarska županija, Grad Novigrad i Talijanska unija, najavljeno je u ponedjeljak.

Ugovor o izvođenju radova danas su u Puli potpisali istarski župan Boris Miletić i predsjednik Uprave tvrtke Vladimir Gortan d.d. Pazin Darvin Žufić, ocijenivši da je to 'povijesni i iznimno važan trenutak za obrazovanje u Istri'.

Župan Miletić izrazio je zadovoljstvo još jednom investicijom u istarsko obrazovanje, ponovivši da je to područje, uz zdravstvo i socijalnu skrb, pri vrhu prioriteta. Dodao je kako su u ovome mandatu kapitalna ulaganja Istarske županije u obrazovanje povećana za  61 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Potpisivanjem ugovora, dodao je, kreće realizacija same izgradnje, a završetak radova je planiran za 15 mjeseci. "Izgradnjom školske zgrade Talijanske osnovne škole u Novigradu naša će djeca, ali i učitelji imati znatno bolje prostorne uvjete i novu opremu", rekao je Miletić, zahvalivši se Gradu Novigradu-Cittanova i Talijanskoj uniji na suradnji i zajedništvu.

"Za nas je ovo izrazito važan dan jer konačno kreće ono što već deset godina planiramo kroz projektnu dokumentaciju i projektiranje, te na kraju kroz tri kruga natječaja. Ova škola nije samo infrastruktura, već je i poticaj za obrazovanje, za stvaranje ambijenta gdje će naša djeca imati uvjete za razvijanje svojih talenata i želja, kao i stvaranje neke bolje budućnosti u gradu", izjavio je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos. Dodao je kako "ova škola kamen temeljac za očuvanje talijanske nacionalne kulture na ovom prostoru".

Predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul poručio je kako će Novigrad nakon mnogo godina imati školu na talijanskom jeziku. "Od osnutka Talijanske unije 1991. godine značajno smo ulagali u naše dječje vrtiće osnovne i srednje škole, a diljem Istre, Kvarnera pa čak i u Dalmaciji, gradili smo ili restaurirali objekte, te nabavljali opremu. Važno je imati modernu zgradu, ali i kvalitetnu školu koja će znati učiti djecu o jeziku, kulturi i povijesti, ali i vrijednostima talijanskog društva i kulture", rekao je Tremul.

Talijanska osnovna škola u Novigradu imat će osam razrednih odjela, dvije etaže s dizalom prilagođenim za osobe s invaliditetom, a ukupno bruto površina iznosit će 1850 kvadrata. Škola će imati i multifunkcionalno igralište za nogomet, košarku i odbojku, te stazu za trčanje.