Iz obrazovanja

U Koprivnici će se graditi 5,7 milijuna vrijedan učenički dom

22.10.2024 07:05 KOPRIVNICA, 21. listopada 2024. (Hina) - Koprivničko-križevački župan Darko Koren i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić potpisali su u ponedjeljak s predsjednikom Uprave Radnik Križevci Mirkom Habijancem ugovor o javnoj nabavi koji će omogućiti gradnju učeničkog doma u Koprivnici, vrijedan 5,7 milijuna eura.
Od ukupne vrijednosti ugovora, Vlada će osigurati četiri milijuna eura, a preostali dio novca namaknut će se iz županijskog i gradskog proračuna, rečeno je prilikom stavljanja potpisa na dokument. Plan je učenički dom staviti u funkciju za 14 mjeseci. Imat će 80 kreveta, a sadržavat će blagovaonicu, sanitarne čvorove, informatičku učionicu, vježbaonicu, knjižnicu, praonicu rublja, sobu za društvene aktivnosti i odmor, sobe za smještaj osoba s invaliditetom te prostor za aktivnost na otvorenom.

Koren je izjavio da projekt obuhvaća rekonstrukciju postojeće zgrade željezničkog konačišta u Kolodvorskoj ulici, kao i dogradnju cijelog učeničkog kompleksa. Objekt je smješten u blizini željezničkog i autobusnog kolodvora, što je velika prednost za sve koji će boraviti u njemu. Prvotno je bilo rečeno da će se zgrada bivšeg konačišta u potpunosti rušiti i na njenom mjestu sagraditi smještajni kapaciteti za učenike. Prilikom potpisivanja ugovora doznalo se da se odustalo od te namjere i da će stari objekt biti renoviran.

Jakšić je rekao da se potpisivanjem ugovora ispravlja nepravda, jer su Koprivnica i Krapina jedina županijska sjedišta u Hrvatskoj koja nemaju adekvatno riješeno učeničko stanovanje.

Habijanec je kazao kako u srednje i strukovno obrazovanje treba ulagati na razini županije, jer se time zadovoljavaju potrebe gospodarstva.