Iz obrazovanja

Varaždin: Projektom PONOS osigurana pomoć za 73 učenika s teškoćama

09.07.2024 07:05 VARAŽDIN, 8. srpnja 2024. (Hina) - Završna konferencija projekta PONOS IV za osiguranje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju, čiji je nositelj Grad Varaždin, održana je u ponedjeljak, a projektom su osigurana sredstva za rad 58 pomoćnika u nastavi i pet stručnih komunikacijskih posrednika za 73 učenika.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta PONOS IV - POmoćnika u Nastavi – OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju, je 448 tisuća eura. Od toga je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda plus, u sklopu Programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027.', a preostalih 15 posto sredstava osigurano je iz gradskog proračuna Varaždina.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković rekao je da se ovim važnim projektom pridonosi inkluzivnom obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju, te razvoju njihovih sposobnosti, stjecanju znanja, vještina i iskustava potrebnih za svakodnevni život i socijalnu integraciju. „Nažalost, i u vrtićima i u školama povećavaju se potrebe djece za stručnom pomoći. Sva djeca u Hrvatskoj moraju imati jednaka prava i Grad Varaždin će uvijek težiti tome da daje više, kako bi djeca, roditelji i pomoćnici u nastavi bili zadovoljni", rekao je Marković.

Grad Varaždin je iz vlastitih proračunskih sredstava osigurao i dodatno sufinanciranje projekta, čime je omogućeno da učenici s teškoćama imaju podršku pomoćnika, odnosno posrednika tijekom cijelog boravka u školi, a čime je ujedno financijski poboljšan standard rada pomoćnika i posrednika u varaždinskim školama. Najavljen je i nastavak aktivnosti kroz projekt PONOS V kojeg će Grad Varaždin prijaviti na javni poziv za financiranje iz Europskog socijalnog fonda plus za iduću nastavnu godinu, kada natječaj bude objavljen.